En liten hyllning till alla skickliga Ettanspelare (se David Berg i Oskarshamn) som sliter inför hundratalet & snabbanalys av videon från toppmötet mot Lindlöven

Kevin Weiskog har nu bombat in direktskott utifrån i två matcher i rad, assisterad av Enköpingskompisarna. Lossnar produktionen nu? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Efter att nu att sett tiotalet lag från HockeyEttan på nära håll finns bara en sak att göra: Lyfta på hatten. Här finns spelarna med stort hjärta och en del är också riktigt skickliga. Lägg till att de flesta har mer eller mindre obetydliga löner och väldigt få hemmafans. De får inte i närheten av den uppmärksamhet som närbesläktade Allsvenskan får.

Och på något sätt känns det som många spelare i Ettan är lite förnärmade över just det faktumet att de lirar i tredjeligan. De verkar vilja visa att de sannerligen hör hemma högre upp. Det är läckert att se. De sliter hårt skymundan. Så nära ”eliten” och rampljuset men ändå så långt borta.

Samtidigt går det att ta steget och snabbt avancera. Det är inte alls överraskande, efter att nu ha fått en inblick neråt, att Västervik, Pantern, Karlskrona (tufft förstaår, men sen…), Vita Hästen och Tingsryd (tidigare var det Borås & Troja) gått rakt upp till framskjutna placeringar i Allsvenskan från tredjeligan.

Med all den (rå)talang och vilja som finns här antar jag att de flesta föreningar i SHL och Allsvenskan scoutar Ettan hårt. Det vore tjänstefel annars.

Eller vad sägs om dessa utlåtanden om Lindlövens back David Berg, som testar med Oskarshamn, från en skicklig skribent och Vimmerbys sportchef?

***

Apropå ett lag som kanske förtjänar mer uppmärksamhet: Nu är höjdpunkterna uppe från Lindlöven, där ett lyckosamt men skickligt VIK vann med 5-1. Vi kan nog konstatera lite saker efter att ha kikat på videon:

 • Att vara bra på små ytor är en konst få bemästrar, men det kunde Fredrik Hetta vid 1-0-målet.
 • Pontus Holmbergs förarbete till Hampus Wallins distinkta 2-0 är en ljuvlig kombination av fart, teknik och spelsinne.
 • Kollade inte Jimmie Jansson väl mycket puck vid 2-1-målet? Samtidigt gjorde Lindlövens poängsprutor det förstklassigt. Vi ska också ha i minnet att JJ ligger i topp gällande +/-, så ”benefit-of-the-doubt” på den kanske.
 • Oscar Pettersson förtjänar också beröm för sin öppnande andraassist till Petter Mattsson macka till Kevin Weiskog, där den store nyttige yttern för andra matchen i rad visade direktskottsspets.
 • På tal om öppnande andraassists får vi förresten inte heller glömma Johan Skiölds förarbete till 2-0-målet.
 • Mer Johan Skiöld: 4-1-baljan i tom kasse krävde känsla och mod, och då ska vi inte ens tala om Petter Mattssons handleder, blick och djärvhet vid 5-1-målet från hela planen.
 • Det verkar finnas tillräckligt med spelsinne och skicklighet i detta VIK, på en rent hockeyintellektuell nivå. Men hockey handlar ju om att få ihop så mycket mer…

2 svar

 1. Lappen skriver:

  Att VIK knappt har några skador tyder bara på en sak att man inte smutsar ner näsan tillräckligt

  • Dodie skriver:

   Eller att vissa fans inte har koll och laget är väldigt vältränade.