Siffror att jämföra Mariestad, Skövde & Co. plus scout om AIK:s nye Clay Wilson & Oskarshamn fyndar nog i Lindlöven…

Full fart framåt och VIK ligger bra till i många tabeller. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Koll på några nuffror efter halva serien. Statistik säger inte allt men det säger en del.

VIK har nästan 31 % i power play. Endast Lindlöven är bättre med 34 %, och vi kan förstå varför efter att ha sett gårdagens match. Box play ligger på dryga 87 %, väldigt bra siffra. Endast Borlänge är före med fantastiska 93 %.

Gällande andel av skotten som landar i nät har VIK klättrat lite och ligger närmare 11 % i dagsläget, fyra i serien och godkänt. Nästa tabell är glädjande då den visar att VIK:s samlade målvaktsspel (Marcus Dahlbom har ju stått mest) just nu är bäst i serien. Hoppas verkligen Dahlbom kan bygga vidare på detta nu och växa ut som en klippa där bak. (källa Swehockey.se)

Är Marcus Dahlbom på väg mot storformen och en mer stabil högstanivå? FOTO: RUNE ÅHLÉN

Andra isbitar:

 • Målskillnaden i spel 5-mot-5 är numera 26-16 för VIK. Mariestad 30-14, Borlänge 28-21, Lindlöven 21-22 (!), Skövde 21-14 och Sura 10-30. VIK är på gång och har tagit sig, för bara några omgångar sedan var målskillnaden 14-13 i här…
 • När VIK gjort första målet (åtta gånger) har man vunnit fem. När motståndarna gjort första målet, tre gånger, har VIK bara vunnit en.
 • VIK leder tekningsligan med fina 55,7 %. Har det någonsin hänt förut?
 • Jimmie Janssons finfina +9 räcker till delad andraplats i hela ligan, Fredrik Johansson (+7) och Oscar Pettersson (+6) ligger inte långt efter.
 • Pontus Holmberg leder poängligan i serien av alla juniorer (2+3).
 • Alla VIK:s fyra mest anlitade tekare (Jesper Cederberg, Johan Skiöld, Oscar Petterson och Niclas Lehmann) ligger alla inom topp-14 i hela serien.

Uppenbarligen finns det lite att glädjas åt och att laget göra många saker bra.

***

AIK har värvat välmeriterade backen Clay Wilson.

– Wilson har alltid varit en back som gillar att rusa framåt offensivt (jag tror att han var forward från början) och som alltid bidragit offensivt, säger en NHL-scout till bloggen. Förra säsongen såg han dock sliten ut och stod inte ut något alls i KHL. Wilson är i nedförsbacke men han har kanske lite offensiv kvar.

***

Oskarshamn gör nog ett fynd i backen David Berg som lånas in från Lindlöven. Berg var bra mot VIK under onsdagen och är mycket rörlig, kvick i vändningarna och bra med pucken.

2 svar

 1. Pelle skriver:

  Felix L är ju släkt med både Slungan och Lidas så man kan ju alltid hoppas, men han siktar väl högre än div 1 med tanke på att han redan gjort 11 mål i år. En jättetalang med både storlek och målskytte (precis som Slungan) är han iaf. Går VIK upp i år så finns det förstås alla chanser att värva honom om inget av alla allsvenska lagen hinner före förstås. Har på känn att han kan hamna i allsvenskan redan under den här säsongen. Oskarshamn har ju redan lånat deras stjärnback Berg. Max Lalander måste ju också vara het för de allsvenska lagen.

 2. Ulf skriver:

  Vore inte nr. 29 Lundkvist, i Lindlöven något att hålla ögona på för framtiden? Rätt storlek och bra skridskoåkning/skott.