Holmbergs & Mattssons passningar plus Dahlbom gav tre poäng mot bra Lindlöven då VIK åter blev till synes nervösa efter ett mål bakåt

Jubel till slut även denna gång. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK lyckades efter mycket möda och stort besvär till slut segla iväg och vinna med 5-1 (två i tom kasse) inför 1500 (2200 sålda biljetter) i ABB Arena mot topplaget Lindlöven.

VIK började bra och Pontus Holmberg var stekhet inledningsvis tillsammans med passningsgeniet Johan Skiöld. Men det var Fredrik Hetta som inledde målskyttet i power play på retur efter ett bra skott av Robin Nilsson.

2-0 kom på en spelvändning där Holmberg mycket elegant satte upp Hampus Wallin som gjorde sitt första mål för säsongen, bra direktskott.

Lindlöven var inte dåliga under perioden och laget har två riktigt bra femmor. VIK fortsatt mer balanserat i första perioden och gav inte Lindlöven överdrivet många chanser.

Morgan Hassel åkte ut i början på andra. I efterföljande PP gick pucken snabbt som på en lina innan Avestasonen Felix Lundqvist satte sitt ligaledande elfte (!) mål för säsongen på pass av Surahammarsonen (!) André Astley som är tvåa i hela assistligan med 13 (!) assist nu. 2-1 och VIK blev nervösa.

Det var riktigt skakigt efter målet och tur var att Dahlbom var lysande och räddade alla 17 (!) skott gästerna bombade i andra perioden. Dock tog sig VIK alltmer samman med det stöd av de otroliga hjältarna i VIK-Support som visar så mycket hjärta och hög volym i klacken. Petter Mattsson kom bland annat i flera kontringar där den lille liraren var nära att sätta upp lagkamrater.

Det märktes att Lindlöven hade två av seriens bästa femmor och övriga laget är mer begränsat, även om laget orkade spela i 60 minuter.

Matchen var ganska jämn då förlösande 3-1 kom signerat Petter Mattson. Avestasonen hittade Kevin Weiskog med en fullständigt perfekt väl avvägd passning (skickliga spelare får svåra saker att se lätta ut) och Weiskog fick även denna match trycka in i projektil lite från distans, precis som i Grums senast då även Mattsson var speluppläggare.

Efter det stängde VIK butiken och Skiöld och Mattsson visade sin skicklighet då de prickade det öppna målet två gånger långt utifrån.

SAMMANFATTNING

VIK råkade ut för samma nervösa sammanbrott som tidigare vid ett insläppt mål. Men tack vare Dahlbom kunde Gulsvart denna gång rida ut stormen och förhoppningsvis gå stärkta ur denna batalj mot ett bra lag, som Lindlöven är. Det är märkligt att laget tappar så mycket direkt vid en motgång som ett insläppt mål.

Samtidigt är pressen stor då alla förväntar sig att VIK nästan ska spela ut och vinna mot varenda motståndare. Så länge man höll sig coola var VIK mer balanserade och bjöd inte Lindlöven på så mycket. Alex Lindelöf slog exempelvis en sarg ut. Någon sa att Nicklas Lidströms storhet var förmågan att blanda svåra saker med att kunna spela enkelt vid behov…

Lindlöven var ifjol bara två poäng efter Mariestad i serien, och nådde AllEttan, och man har inte tappat direkt någon spelare av större dignitet. De kan också spela helt utan press, utan har bara kul på isen. Kanske inte så konstigt att dessa lag gör det så bra mot VIK, de är mycket mer samspelta och har hittat sin identitet, där VIK fortfarande letar lite. Det borde tala för VIK i det långa loppet.

Nu har Marcus Dahlbom gjort två briljanta matcher efter varandra, och tog ju även många straffar mot Forshaga, plus en svettig straffräddning idag. Ska bli spännande att se om det är trendbrott och att Dahlbom med hjälp av backarna nu kan börja leverera så här bra varje kväll framöver.

En lovande aspekt är att i Pontus Holmberg, Johan Skiöld och Petter Mattsson har VIK tre playmakers utöver det vanliga som verkligen kan hitta sin medspelare. Denna förmåga måste man försöka få full effekt av, även Lehmann har ju den förmågan.

Det stora i afton var att ett nervöst VIK, som man blev vid 2-1, kunde rida ut stormen och vinna, vilket förhoppningsvis gör att självförtroendet ökar lite och man blir allt mindre känsliga för små motgångar i matcherna framöver.

PUCKLIGAN

5 Marcus Dahlbom – Tvåa i målvaktsligan hastigt och lustigt.

4 Pontus Holmberg – Inledde strålande plus en fin assist.

3 Petter Mattsson – Öppnade upp hela Lindlöven med sin assist vid matchavgörande 3-1.

2 Kevin Weiskog – Fint mål och stor arbetsinsats i övrigt.

1 Johan Skiöld – Oerhört vassa passningar sista tredjedelen, värd fler assistpoäng, vann 9 av 13 tek.

1 svar

  1. Claes skriver:

    Håller med i det mesta som vanligt. En sak som jag tyckte var positivt när det tog emot en del i andra perioden var att VIK då försökte spela enkelt. Sarg ut kan ju verka som att man är under väldigt stark press men kan också vittna om att man värderar rätt. Få (om ens några) lag kan vara konstruktiva på ett framgångsrikt sätt under 60 minuter.
    Sen jublar jag inombords över att du tar upp Skiölds tekningar som motivering till en topp 5 i puckligan! Har fört tekningsstatistik på VIK:s matcher nu i drygt 30 år eftersom det alltid ger en bra signal om inställning m.m. för dagen. Ett viktigt moment inom hockeyn som inte ska underskattas!