Extremt viktig tvåpoängare för Lehterä i debuten med Lunsjö som straffhjälte efter lite bättre offensiva tendenser mot Kristianstad – men även fortsatt defensiva hjärnsläpp

Alexander Lunsjö FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK vann efter straffar borta mot formstarka Kristianstad i nya tränarnas debut på tisdagskvällen. VIK vann en chansrik historia med 2-3 efter två klassmål på straffar av Alexander Lunsjö.

Okey första med tanke på omständigheterna. VIK började bra med fin åkning direkt av Albano, som fick större roll nu, helt rätt med tanke på amerikanens potential, som är högst i detta försvar. 5-4 chanser till VIK 5v5 efter 20 minuter, 3-1 i PP-chanser till VIK.

Fram till 1-0 Kristianstad bra VIK, men otroligt att Kangas och JJ14 glodde så mycket puck vid det första målet. Framöver kan spelare som blatant glor puck så inte få spela mer, det måste bort nu.

Mer KIK efter målet, men VIK jobbade sig tillbaka. Zetterberg var bra och dukade upp för Bergman flera gånger. Eriksson dukade även upp för Lindelöf. Dower fixade ett PP, och mer rörligt där direkt.

1-1 efter pass Lindelöf till Zetterberg som äntligen sköt direkt i PP, och Bergman skymde. Dessförinnan bra kreativt PP-pass av Albano till Lunsjö, men #56 fumlade kanske lite bort läget, inte van att få så bra och kreativa öppnande PP-passar från backar kanske…

KIK kom ut hårt i 2:a och skapade tre heta lägen direkt, men JG bra i afton, äntligen. Bergman lysande och rundade sin back och hittade Zetterbergs blad fram till 1-2 tidigt.

Box play bra, Bohm och Skedung plus Lunsjö fina grejer där. Lunsjö var mer på och fixade chans för Skedung i BP.

VIK bättre i mitten av andra då Bergman gav Lindelöf läge, men #66 iskall fortsatt, dock få misstag ikväll – fram till senare…

Skedung brände en del lägen, Salasonen måste träna på skottet. VIK blev trötta mot slutet och Pistek fri och flera heta lägen KIK. Nyckelbrytning av Albano på 2v1:a.

Skedung och Lunsjö gav läge Speers på nära håll, otrolig räddning Larsson. JJ14 dukade upp för Lindelöf.

Kändes som mindre antal dump-ins med Lehterä, och snabbare spel och kanske djupare försvar i egen zon närmare JG. Dock en hel del missar i passningsspelet och en del onödiga icings. 6-7 chanser till KIK i 5v5 i andra.

KIK kom ut hårt även i tredje efter en onödig miss av den så ojämne Albano. Men Zetterberg gjorde sin bästa match på länge och Jansson fick jätteläge. KIK skapade tre heta lägen inledningsvis.

2-2 efter nytt hjärnsläpp av Lindelöf i mittzon som försökte stoppa en puck på chans som siste man, sedan var Gunnarsson inte alls vaken på returen, tyvärr. Här har Lehterä mycket jobb att göra i hur hårt och smart man jobbar utan puck, man får aldrig ge upp som Gunnarsson gjorde här, eller chansa som Lindelöf.

VIK flyttade faktiskt direkt upp spelet efter KIK:s reducering och långt fint byte efter bra passningsspel av Dower-linan. Speers dukade upp för Skedung, men #40 har verkligen problem att få kraft och precision i skyttet.

Frycklund verkar lite på G och låg bakom fin chans för Jardeskog, men backskyttet är verkligen vekt i VIK, antingen sitter skotten i block eller i magplattan på målvakten.

KIK hade flera chanser och det var öppna spjäll åt bägge håll. Detta då även Zetterberg och Lunsjö brände högkaratiga lägen precis i slutet.

Under övertiden imponerade VIK verkligen och det var spel mot ett mål faktiskt. Svensson, Zetterberg, Bergman, Frycklund och Skedung brände fina lägen efter det bästa spelet på länge i 3-mot-3.

Skedung åkte på en solklar tripping, men domarna missade den. Inte alls orättvist att Lunsjö fick avgöra för VIK efter straffarna, även om Svensson och Zetterberg behöver göra mycket bättre straffförsök i framtiden då nu poängen är så extremt viktiga.

SAMMANFATTNING

Tero Lehterä var i TV nöjd med spelarnas engagemang, och lovande att det skulle bli mycket bättre om coachen får jobba mer med detta lag. Coachen sa att han främst behöver få upp strukturen i anfallen och försvarsspelet så det inte blir så mycket panik mellan varven.

Kristianstad borta är ingen lätt match och det blev som vanligt svängigt och lite raggarhockey (som det nästan alltid blir i de små ladorna av någon anledning). Detta med hela 20-21 chanser till KIK:s fördel i 5v5. Men eftersom VIK tokdominerade övertiden med 5-1 i chanser var segern ändå inte orättvis.

Det man kunde se var att Lehterä beordrat lite mindre att dumpa in puckar kanske, för mer kontrollerade ingångar. De bägge första målen var vackra med fina direktskott av Zetterberg, kanske har coachen givit Z lite mer sådana direktiv – att skjuta mer och tänka mindre – för återuppväcka det vazza skyttet?

Smart drag hursomhelst att återförena Zetterberg, Frycklund och Bergman i dessa oroliga tider. #25 gav indirekt kritik mot tidigare regim gällande ständiga kedjekamratsbyten…

JG gjorde en bra match framför backar som var väldigt äventyrliga i afton, vilket vi kan se i NP: Albano har många höga alptoppar, men fortsatt alldeles för många dalar med 11-5 i NP. #6 fick dock mer istid än under Paananen.

Jansson var okey med 6-2 i NP och försöker verkligen leda gänget, spännande hur Lehterä kan styra upp så det går att få ut mer av kaptenen, särskilt gällande att få igenom skott där alla fastnar just nu.

Ännu mer spännande är hur Lehterä kan knåda Gunnarsson som var svag med 3-4 i NP, lite lika med Bohm som var 6-4, där många NP+ kom i BP.

Lindelöf är nästa projekt för de nya coacherna, då #66 var fortsatt svajig och alltså grov miss vid 2-2-målet. Frågan är om inte Lindelöf får bänken nästa gång så Östman får chansen igen?

Framåt var det alltså glädjande att se att den återförenade kedjan med Frycklund (8-1 NP och 71 % vunna tek) mellan Bergman (hela 10-1) och Zetterberg (8-1) drev laget. Och ändå är inte Frycklund på sin topp, men snart så kanske då #9 verkar på gång.

Skedung och Lunsjö verkade hitta en del kemi med en fortsatt ojämn Speers som ytter. Men varken Skedung eller Speers har skillsen för att förvalta, men ändå förlägger de mycket spel framåt. Lunsjös straffskytte är värt så mycket, hatten av för det, men även 10-1 i NP för #56 som var bra över hela isen denna afton.

Skulle gärna testa Lunsjö med Dower för mer offensiv finess och kemi mellan dessa två så begåvade lirare, i ett annat ganska grått lag offensivt.

Dower försöker spela smånätt och vara kreativ, och var nära att näta med snygg straff. VIK behöver den finessen i ett annars ganska grått lag, och afton gick det bra med 5-1 i NP för den så viktige centern som var tillbaka.

Svensson fortsatt extremt ojämn med 7-5 i NP i Dowerkedjan, slår en del farliga chanspassar. Eriksson helt okey tredjelänk, men frågan är om #53 kan hitta tillbaka till sin (mål)form från tidigare säsonger, brände åter något läge som tidigare satt.

Kangas hade en mindre framträdande afton, men slet fram någon chans bredvid Jesper Johansson och något tröge men bitvis framgångsrike Aronsson.

Sakari Salminen fick inte känna på några finländska band och fick inte ett enda byte, inte ens i PP. Allt talar för att NJ försöker shoppa Salminen för att få in någon till mer offensiv kraft. Detta lag skriker verkligen efter en forward till som kan skjuta och producera regelbundet. Cheek saknas verkligen.

Dock finns hopp om bättre struktur och fortsatt förbättrat självförtroende och offensiv rörlighet under Lehterä och Hirvonen som fick en bra gulsvart svart.

PUCKLIGAN

5 Alexander Lunsjö

4 Marcus Bergman

3 Lukas Zetterberg

2 Mikael Frycklund

1 Johan Gustafsson

19 Responses

 1. rune skriver:

  Inget spel för Berglund den här säsongen enl Nicklas.

 2. UliH skriver:

  Lite om Salminen / NJ. Inte bästa relationen

  https://hockeynews.se/articles/14694/

 3. Kenta skriver:

  Ska bli mycket intressant att se om Berglund får vara med på morgondagens träning för Tero ? Då vet vi nog vilket håll det lutar åt för eventuell comback i VIK? Tero är en person som vill veta var han har för lag de sista grundspelsmatcherna?? Man lallar inte hit å dit men Finnarna!!!

  • C skriver:

   Är Bulan med på träningen imorgon spelar han nog redan mot SSK. Är han inte med så blev det ingen comeback. Inte i VIK iallafall. Öppna förskolan är slut som någon skrev i en VLT kommentar…

   • Pelle skriver:

    Någon här på forumet skrev att PB skrev på för en månad sen, oavlönad. Men kan ju vara ett falskt rykte bara.

 4. C skriver:

  Då uppger Expressen att BIK gjort klart med Hudiksvalls tränare Denis Hall till nästa säsong.

  Micke, du har inga uppgifter på var Karl Helmersson hamnar? Finns ju en något större klubb än BIK ca15 mil österut som söker huvudtränare………….

  • Pelle skriver:

   Sant eller inte men det har ju spekulerats i att tränare för nästa år redan är klar.

   • C skriver:

    Sanny Lindström sa i sin podd att han inte kunde förstå hur BIK kan vilja släppa Helmersson men klubben har ju sagt att de har en tränare i 3 säsonger bara.

    Jag tror det vore ett utmärkt val för båda parter isåfall. NJ lär känna honom rätt väl efter åren i Örebro också.

    • Pelle skriver:

     Kan vara en ekonomisk fråga också. Helmersson var säkert billig från början. Nu har han meriter och kan höja sina anspråk. Då börjar BIK på ny kula med en div ett-tränare.

     • C skriver:

      Faktiskt ingen dum tanke du har där. BIK drömmer säkert också om SHL men deras plats är nog mer i HA sett till stadens storlek och farmarfunktion åt både Örebro och Färjestad.

  • Bozo skriver:

   Han bor i Mariestad. NJ lånade ut en hel del spelare under åren till Helmersson.

 5. Anders Stenlund skriver:

  någon som hört om NJ har hittat någon eller några nya spelare

 6. Mange skriver:

  Kan inte förstå hur Lindelöf går före Östman?!?
  Lindelöf är katastrof, kan inte åka skridskor och alldeles för vek i närkampsspelet. Sätt han på läktaren, eller skicka honom till Sura!!!

  • Magnus skriver:

   Håller med Östman har ju genomgående varit bästa backen sett till hela säsongen. Tyvärr finns det viissa backar som spelar på gamla meriter

 7. Patrick Edelo skriver:

  Lill Z underpresterar???!!! vad kan gör mer än 2 mål !! Ni som gnäller på Z ser ni inte att det är en målskytt, som varje säsong leverera minst 20 mål. varje år. Sen är han inte så grym i spelet, men finns många målskyttar i alla sporter som inte är så bra, Halaand, För er äldre, I. Rush, Inzagi, mm. Så jag är super nöjd med Lill Z, signa honom på 3 år.

 8. C skriver:

  Det fina med Letherä är att han är mycket mer coach än Paananen som var mer en tränare om ni hänger med på skillnaden. Tycker hittills att han verkar vara en perfekt profil att coacha laget resten av säsongen. Väldigt amerikansk i sättet att snacka och på frågan om han såg vilka spelare som var mer värdefulla för laget efter kvällens match svarade han blixtsnabbt att alla i laget är lika värdefulla.

  De brister han förmodas ha som tränare kommer nog inte synas det lilla som vi har kvar av säsongen. Tror spelarna redan gillar honom mycket.

  Tydligaste skillnaden var väll med 6 minuter kvar typ. Från så kändes det nästan som att Fryklunds lina spelade nonstop. Även i sudden gick man runt på färre enheter än tidigare och spelade ut KIK totalt. En spelare som Fryklund behöver mer speltid än snittet för att varva upp. Tror det här blir bra (efter förutsättningarna).

 9. Mr H skriver:

  När VIK tog sig till förlängning så gick det inte att känna annat än att det var dags för extrapoäng i alla fall.
  VIK sopade banan med Kristianstad de extraminuterna, och vid straffläggning som det tyvärr blev så var det rätt lag som tog det, som tur var. Zetterberg och Lunsjö gjorde det bra plus några andra namn. Frycklund och Bergman såg pigga ut, och JG bra förstås. En del är besvikna på Lill-Z – inte jag. Vet vad han kan, och då hela gruppen underpresterat så måste även han få göra det. Lunsjö och Z är viktiga snipers.
  Tero Lehterä lät precis som jag föreställde mig vid intervjun. Cool med pondus. Är nog en dynamisk typ. Viktig seger för honom, hans kollega och laget.
  Nu Södertälje hemma! Var det inte en del av deras supporters som svinade riktigt illa mot hemmapubliken och till och med gav sig på våra spelare, vid förra hemma-matchen? Såg inte själv exakt vad som hände. Såg ni insändaren i VLT i måndags om just detta? Var fanns polisen och vakterna? Jag ska se om jag går till Rocklunda med brännbollsträet. Jag har god lust till det…

 10. Bozo skriver:

  Backsidan är nog den sämsta någonsin i VIK. Det såg de flesta redan innan säsong. Med den osäkerheten det ger är det svårt att bli kreativ. Få se om nya tränarna har tagit med sig Trollkarlens hatt.

  • Musse skriver:

   Håller med, NJ måste hitta en riktigt bra back innan fönstret stänger. Alex har tyvärr för dåliga fötter och är för vek i närkamperna. Bland forwards ser Aronsson och Eriksson trötta ut, dåligt tränade? De är ju här för att vara energispelare så lite märkligt. Så ingen höjdare att alla tre har kontrakt nästa säsong. Gillar Teros stil och så sköna och viktiga poäng🙏🏻