Fagervall ryktas till Luleå och vilka egenskaper skulle så fall behövas hos eventuellt ny coach?

Först anställde VIK defensivorienterade men kanske inte så sociale Mats Waltin och laget gick fram till två förkval. Sedan ville man nog ha det lite trevligare och anställde likväl defensivorienterade men kanske mer sociale Joakim Fagervall.

Man tog även ett kliv resultatmässigt under Fagervall jämfört med Waltin och gick till två kvalserier. Fruktlösa, men ändå. (Dock kan detta kliv ha ”maskerats” av att Fagervall kunde njuta av två kalasmålvakter vilket inte Waltin kunde.)

Vad är nu nästa steg i VIK:s evolution? En i grunden defensivorienterad och social coach med större sinne för det offensiva spelet än Waltin & Fagervall kanske? Det vore möjligen ett naturligt steg.

Enligt NSD kan Jocke Fagervall alltså vara på väg till Luleå. Med tanke på vad Fagervall sa på presskonferensen efter AIK hemma var han knappast supernöjd med hur laget värvat på slutet.

På Fagervall lät det nästan som det var påtvingat att värva flera offensiva forwards och att frångå defensivspelet. Knappast en förtroendeförklaring till ledningen i övrigt.

Det är mycket som ska stämma för att lyckas som tränare. Du ska måste kunna vara social, taktiskt slipad och kunna matcha laget under pågående spel i en stressig miljö. Plus att kunna hantera fans och media.

Fagervall får nog anses ha varit en coach med god social förmåga då han hyllats av flera spelare. Dock kanske tänket har varit lite väl defensivt. Fagervall sa någon gång ungefär att ”leder man med 1-0 ska man vinna och stänga matchen” och under hela säsongen fick man aldrig ordning på power play och flytet i det offensiva. Här har ju emellertid såklart Pär Hellenberg ett stort ansvar också.

Att unga spelare som Jonas Emmerdahl och Mathias Bromé fick stå tillbaka i kvalserien var inte direkt kanske superlyckad coachning, men här får vi anta att det var viss press att matcha in kostsamma nyförvärv.

Om nu Fagervall lämnar innebär det ett avbrott i kontinuiteten och spekulationerna kan börja om vad VIK bör göra. Tipset är i så fall att NJ snabbt vill ha en ny tränare på plats för att kunna förankra nyförvärv och trupp.

5 Responses

 1. Mikael Norén skriver:

  Kjelle, hoppas du har fel, men samtidigt har ju VIK den här ”manualen” som NJ satt grunderna i som Fagervall berättade om. Lite unikt vad jag förstår.

  Lillgurkan, givetvis är det så, men tänker ex. på Wargs hyllningar till Fagervall efter han lämnade, och att Fornataro kom tillbaka trots andra anbud m.m.

  Viktor, nja, de tog ändå 100 poäng i Allsvenskan. Sedan brast lagbygget, vi måste analysera det djupt. Men sedan kommer inte Centralen bli någon sektmässig ”Firma” och kräva avgångar hit och dit, lägger fram kritiska frågeställningar istället.

  Fredrik, spännande med Linnarud! 🙂

 2. Fredrik skriver:

  Hoppas verkligen dom knyter upp linnarud… En ny mitell fast tusen gånger bättre på skridskorna, såna backar växer inte på träd! missa inte honom för guds skull.

 3. Viktor skriver:

  Micke: Läser man mellan raderna i det du skriver så håller du till fullo med mig, eller hur? Ingen i den här klubbledningen, Eklund, NJ eller Fagervall, vet hur man bygger och skapar ett lag.

 4. Lillgurkan skriver:

  Vad ska spelarna säga? Säger någon att tränaren är dålig så får väl spelaren sparken? Man kan aldrig lita på vad spelarna säger om tränare/sportchef.

 5. Kjelle skriver:

  Jag tror inte att Fagervall haft fria händer vad det gäller coaching. Tror NJ har lite för mycket och säga till om.