Fem viktiga frågeområden i NJ:s lagbygge & hur mycket offensiv finns i Montpetit?

Vad händer med Urbas? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

NJ sa sist på VIK.se att det nog inte är lätt att ta sig in i hans huvud gällande hur han tänker med lagbygget. Sant.

Här kommer i alla fall några viktiga frågeställningar kring lagbygget.

1. Målvaktssituationen

Franssons formkurva verkar vara lite smått dalande. Det är inte bra på lagets överlägset viktigaste position.

Om inte något sker, som reverserar 35-åringens misstänkt eroderande form, eller att nya lovande Marcus Dahlbom gör en Magnus “Mankan” Erikssonsuccé direkt från Ettan, kanske NJ har en plan att värva en toppmålvakt inför avgörandet. för att spara pengar.

Det gjorde ju Malmö med framgång med Hovinen, då finländaren inhämtades sent under säsongen.

2. Backsidan

Hålen är stora, bara två-tre skapligt rutinerade backar är klara. Tyst om Angell som kanske drar till Frölunda.

För att inte få en sämre backsida än ifjol måste NJ trolla med knäna och hitta två allroundbackar som är goda för 25-30 poäng som i bästa fall kan ersätta Angell/Jacobsson, om nu även Angell lämnar. Det ser ut som VIK verkligen kommer behöva att Rubins och Lindelöf/Nilsson med flera kan fylla på underifrån.

Kan annars komplette Montpetit utveckla målskyttet? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

3. Värdering av forwards med utgående kontrakt

Det kan nog inte vara lätt för NJ att värdera Urbas, Montpetit, Berg, Steen och Frycklund.

Urbas är såklart en jätte på många sätt, men hade svårt att producera mål som topp-6-forward när det gällde, och är nog kanske ingen naturlig målskytt. Hur mycket pengar är Urbas då värd med frågetecken kring målskyttet?

Montpetit har liksom Urbas det mesta, men är tuffare och fränare med sina underbara offensiva tacklingar. Men reaktionstiden runt kassen är kanske inte den bästa vilket hämmar målskyttet kraftigt. Som energilirare i tredje/fjärde skulle Montpetit var guld värd, men till vilket pris? Eller kan rent utav Montpetit utveckla målskyttet?

Det är inte heller helt lätt att värdera hur mycket pengar som är rimligt för Berg, Steen och Frycklund, alla är spelare med goda sidor men även med frågetecken/brister. Men Steens svaga slutspel lär kanske ha fryst NJ:s intresse.

4. Hitta en förstecenter/bättre omgivning åt Williams

Trots att Williams inte har haft en bestående omgivning har kanadensaren producerat. Tänk om NJ skulle hitta en center som verkligen skulle klicka med Jeremy… 40 mål?

5. Hitta större och tuffare spelare

Ett uttalat mål som fick sig en törn då Engsund drog. Med småväxta Leitner och Williams, plus även snälla Johansson, Davidsson och Svedlund redan signade lär nu NJ försöka hitta några flera tuffa forwards förutom Fish.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://41.media.tumblr.com/099f63c75b5b8fae58cbeda38806df00/tumblr_nkwtgx1ZGu1rz48fvo1_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

5 Kommentarer

 1. Mr H

  Mikael – Jag tänker att, hellre en likvärdig spelare med framtiden för sig, än legoknektar som åker runt och samlar pengar. Det är ju inget nytt. Jag hoppas på att det jag tror på kommer – någon gång. Men du har ju rätt.

 2. Mikael Norén

  Tack Fredrik för intressanta åsikter! *** Mr H, tack så mycket. Svårt dock detta med föryngring då man hela tiden tappar de bästa, oavsett ålder. *** Lillgurkan, håller med, vibbarna är bra kring Leitner.

 3. Lillgurkan

  Tror att Leitner blir en oerhört viktig spelare i vinter. Man kan ju inte förvänta sig att han ska leverera i Broc Little-klass, men kanske 40-45 poäng.
  Något som dock oroar mig är att trupp/tränarstab mer och mer börjar likna ett kompisgäng. Gråhns sa ju i intervjun med Marie Hallman att han spelat med Filander i en massa år. Detsamma gäller ju Mitell, Lihagen, Jonsson, Fish (och Helmer, om han nu fortsätter). Får hoppas att alla spelare får samma chans att förtjäna speltid, annars har vi ett stort problem.

 4. Mr H

  Mikael – superb analys! Som jag ser det – NJ borde släppa Angell, Steen och Urbas. Angell kostar nog för mycket, vi behöver föryngra. Vi behöver någon Engsund-typ.

 5. Fredrik Angebrand

  Ja, riktigt spännande är det! Känns dock överlag lite tokigt att kalla Gråhns för powerforward med sin storlek. Visst spelar han som en större spelare än så, men han är ändock inte storvuxen nog att ses som powerforward. Ser honom mer som en energispelare med offensiva kvaliteter. Känns mer korrekt tycker jag… 🙂

  Montpetit känns också som en sådan spelare och jag tror att hans speed, tuffhet och teknik skulle behövas i truppen faktiskt. Så jag hoppas att han blir kvar… Och som sagt… Både Gråhns och Montpetit har fin offensiv, men gör ALLTID ett bra jobb. Den kombon gillar jag skarpt och det sänder bra signaler i gruppen tror jag. “Bara för att man är bra med pucken innebär det inte att man ska arbeta mindre eller vika ner sig.”

  En tuff center tycker jag också vore fin… Eller en stor powerforward med bra målskytte, fin fart och tuffhet och stenhårt jobb som kan bana väg för Williams och den till synes hårt jobbande Leitner kanske? Vet att NJ sade att han såg honom som forward, men han har bra tekningar, jobbar hårt, täcker mycket skott och verkar vara bra på att lyfta de han spelar med… Lägg till att han verkar vara riktigt lurig, ha bra fart och vara en RIKTIGT fin playmaker… Ja det känns som att han borde funka riktigt bra som center i förstakedjan trots sin storlek. Men, men… En bättre version av Lihagen som förstacenter vore ju inte fel förstås heller… 🙂

  Skulle dock kunna tänka mig att ha följande centrar:
  Leitner, Lihagen, Gråhns och Montpetit. Leitner, Lihagen och Montpetit ser jag som riktigt bra tekare om man ser på statistik. Och alla jobbar hårt och osjälviskt och är bra med pucken också. Men visst. Bara en med storlek i sådana fall…

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Nybro får en guldklimp i Frylén! Spännande att följa! https://t.co/BfRD11Tf1U

SvaraRetweetFavorit
Crill - AvatarCrill1913Crill

@philipsunell @VIKFanCentral @antonj85 Tänkte mest om den som var duktig på att kanske zooma in och ta det i slow s… https://t.co/oxCb9R9pMT

SvaraRetweetFavorit
Philip Sunell - AvatarphilipsunellPhilip Sunell

@Crill1913 @VIKFanCentral @antonj85 Ja men du ser ju alla kameravinklar som finns på cmore finns ju inget annat du kan trolla fram?

SvaraRetweetFavorit
Crill - AvatarCrill1913Crill

@philipsunell @VIKFanCentral @antonj85 Syns otydligt om de är hand eller klubbskaft. Eller ser du handpass solklart… https://t.co/liAMUvQlll

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto