Filander inför Mora, efter Karlskoga & och om spelsystemet: ”Kollar man mot de andra lagen så ligger inte vi nämnvärt djupare med forwards i egen zon”

Så här säger Martin Filander inför Mora. VIK går in till matchen med sex raka förluster, och bara tre trepoängare senaste 15.

Tre viktigaste bitarna mot Mora? Skador? Cutta avstängd?

– Vi ska spela som om det var JVM-final! Hungrigt och entusiastiskt!

– Cutta avstängd och Lihagen borta, Fish tillbaka.

Hur ser du på BIK och 4-0 i efterhand?

– Resultatet speglar inte matchen då jag sällan eller aldrig varit där och haft så lite tryck mot oss i vår zon, men det spelar ingen roll i efterhand.

– Vi ska ta oss ifrån dessa ”hedersamma” förluster, mot vinster som får se ut hur f-n de vill.

– Då måste vi alla ut och prestera det vi ska vara bra på som individer, och det samtidigt.

Ni har gjort tredje minst mål i 5-mot-5. Vad är din analys på det?

– Vi har haft märkbart svårt att göra skitmål, tror det beror mycket på att vi inte varit bra nog på att ta oss in på insidan. Lätt att vi har snurr och puck men hamnar för mycket på utsidan.

– Vi dock gjort 3:e mest mål totalt men även släppt lite mer än tidigare, så det finns att slipa på både här och där.

Kopplat till frågan ovan: Det finns kritik mot ert spelsystem, att det är lite för defensivt. Du kanske läste senaste bloggen. Hur kommenterar du det? Vad är det som gör att ni gillar överbelastning i egen zon?

– Det är ett bra fungerande system som gör att man släpper in lite mål och ger många segrar, men det gäller att alla bidrar även i offensiven osv.

– Kollar man mot de andra lagen så ligger inte vi nämnvärt djupare med forwards i egen zon än dem, det är vårt agerande i offensiven som måste bli lite skitigare och bättre. Vi ska in på insidan.

– Det är även viktigt att spelarna tror på det system vi spelar och som vi jobbat in under flera år. Vi vet att det fungerar och att vi över tid varit väldigt bra på det, ska man då börja om med nytt system helt plötsligt är man för övrigt naiv om man tror att man ska få kortsiktiga resultat. Det tar tid att spela in hela system.

Men kräver inte ert system extremt mycket av centrarna i egen zon?

– Nej, det är backarna som det i regel krävs lite mer aggressivitet av. Men det gör att vi återvinner puck snabbare och kan gå till anfall tidigare i bytet. Men alla måste så klart göra sitt i försvarsspelet men det gäller alla system.

 Orkar och får centrarna sedan ruscha med i kontringar?

– Ja, de orkar och ska hoppa med i kontringar. Vi har som sagt i regel haft mindre tid i egenzon då vi vinner pucken.

Skulle man inte kunna lita mer på varje spelares beslut i varje givet läget för att skapa en mer dynamisk och svårläst offensiv?

– Överbelastningen har inget att göra med hur dynamisk vår offensiv är, den ger oss möjligheter att ta tillbaka pucken.

– Det handlar som sagt om vad som händer då vi vinner pucken för att vara bra offensivt. Men när vi vill spela offensivt vill vi vinna pucken fort och gå till anfall med gott om energi, säger coachen.