Analys: Usel produktion i 5-mot-5 – Är VIK:s defensivinriktade grundtänk verkligen rätt för klubben?

Vad är det som hållit tillbaka VIK:s offensiv i många år nu? Möjligen det enligt många väl defensiva grundtänket, kanske? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK är inne i en ganska sen och potentiellt farlig spiral då laget rasar i tabellen efter bara tre segrar på 15 matcher. Det kanske största problemet är att det offensiva spelet är för klent generellt, speciellt i 5-mot-5. Har VIK verkligen rätt spelsystem med avseende på spelarna man har?

I spel 5-mot-5 är det otroligt nog bara bottenlagen Björklöven och Sundsvall som gjort färre mål. Det är ett allvarligt strukturellt problem.

Dessutom känner vi igen att laget spelar väldigt defensivt från de senaste åren med en ganska trög grundoffensiv. Detta är inget nytt, utan NJ:s spelsystem bygger på defensiven helt enkelt. Men går det verkligen, tillspetsat, att tråka sig till SHL?

Centralen har talat med några mycket kunniga hockeymänniskor på ”insidan” i Hockeysverige om läget i VIK.

Man kan skönja en uppfattning om att tränarna vill göra ”lite för mycket” och ”övercoachar”. Vilket kanske hämmar spelarnas egen kreativitet.

VIK-tränarna tror verkligen på NJ:s defensiva zonsystem, som binder upp centern i hörnen för att stötta backarna när man jagar puck, men som inte verkar tillåta laget att anfalla med särskilt många när pucken väl är vunnen.

Det beskrivs som anledningen till att VIK aldrig haft eller får många 2-mot-1- eller 3-mot-2-kontringar med sig. Kanske skulle man mer kunna lita på varje centers egna beslut i varje givet läge?

De 3-mot-2 och 2-mot-1-kontringar man ändå får är från mittzon när centern varit där. När centerns utgångsläge är så lågt i egen zon är det oerhört svårt att få 3-mot-2 kontringar med sig eller att sprida ut laget och kontra brett och därmed separera motståndarnas backar och skapa ytor för exempelvis Williams skott.

Vissa lag spelar på det här sättet, några spelar ett annorlunda sätt. Det viktigaste är att bygga ditt lag runt spelsystemet eller bygga ett system runt dina spelare.

Man kan inte ha begåvade offensiva killar och sedan ha ett mycket defensivt system som begränsar dem. Eller ha mycket defensiva killar och spela offensivt.

Det är till stor del därför i slutspelet när lag skärper sig och tightar till VIK haft problem att göra mål och aldrig skapat speciellt mycket goda målchanser, men skjutit massor av skott.

***

Filander får mycket hetta just nu. Men troligen är det mycket så att detta är NJ:s system i stor utsträckning. Och som Fagervall sa tidigare har VIK en mall för det defensiva spelet som tränarna ska följa.

Tycker man att VIK ska försöka ha ett mer dynamiskt offensivt spel, där man kanske litar mer på spelarna, bör man titta på hela organisationen och försöka få till att man ändrar personal eller spelsystem. Men det gör man inte över en natt.

***

God Jul alla kära läsare! Tack för alla fina och intressanta kommentarer ni levererar, är bara ledsen över att jag inte hinner svara så ofta jag skulle vilja. Men vi är många som läser kommentarerna här.

8 svar

 1. Mikael Norén skriver:

  Men hoppas såklart VIK rätar ut frågetecken och visar att detta spelsystem är det bästa för just denna trupp.

 2. Mikael Norén skriver:

  PatrikH, gns tack! *** Gurkland, mycket intressant det du skriver. Det är onekligen ett mycket krävande system som inte kanske ”litar” på att spelarna klarar att jobba ”1-mot-1” i egen zon. Man kanske släpper till 10 % mer chanser men skapar 20 % mer om man vågar spela mer ”1-1” i egen zon, men det bygger ju på att man tror att spelarna klarar det… *** Mr H, intressanta poänger, ja, det vore intressant att granska de andra lagens spelsystem mer i detalj.

 3. Mr H skriver:

  Nu har Du, Mikael kanske äntligen kommit fram till pudelns kärna.
  Som jag själv har varit inne på många gånger här, men inte uttryckt lika genomtänkt och detaljerat som Du idag. Att binda upp centern, m.m. och vilka konsekvenser det får i spel 5 mot 5.
  Jag efterlyser en modernare totalhockey som Rögles, även om den kanske inte är den enda rätta, så har det visat sig att de tvärspeediga lagen kommer först fram och förbi. Jämför med ett travlopp där hästen som är den speedigaste är den som avgör – åtminstone i de svenska storloppen!! Det tekniska sättet är det som blir mest premierat.
  Att VIK dessutom inte lyckas hitta någon målvakt som är värd namnet är också något som är av stor vikt, och som VIK alltid har varit bra på tidigare. Det har varit gnethockey i 10 år eller mer, och inget talar för att det bär frukt någonsin om man ska vara uppriktig. VIK måste ha tur om de ska gå upp. Man kan i alla fall jämföra förutsättningar i att bygga lag med att titta på andra lags budget, och vilken väg de valt i form av spelsätt – samt resultatet.
  I övrigt tror jag på tränarskifte. Hoppet finns än för VIK.
  GOD JUL PÅ ER ALLA!!

 4. gns skriver:

  Mkt trevlig läsning genom åren och punkten du berör här ovan får mig att öppna ögonen litet extra och sanningen ligger nog någonstans där.. Men nu äre jul och alla ska vara snälla, glada och trevliga och äta många pepparkakor.. VIK vinner nog nästa match och med det sagt önskar jag likaså en God jul till ALLA glada, trevliga som oglada och otrevliga Västeråsare en riktigt god julhelg ! God jul på dig också Mikael Nore´n.,/ tack för en bra blogg.

 5. AndersP skriver:

  Viks strategi genom åren är att pinka på egna spelare ,pinsamma kontrakt.
  Sen kan man betala importer bra mycket mer.fast dom är sämre.Klart att dom lyckas bättre i andra klubbar när dom får en lön dom är värda och ett förtroende dom förtjänar.Alla importer i år är ju utfyllnads spelare men tjänar säkert mäst och efter säsongen när man inte har gått upp så byter man bara till ett nytt lag

 6. GurkLand skriver:

  Som PatrikH skriver, mycket bra konstruktiv analys Mikael! Du gav mig lite energi att på GB skriva ner lite av de tankar man gått och burit på ända sedan Waltins intåg. Personligen har jag aldrig gillat detta spelsystem.

  Här ligger mycket i att de spelare som lämnar Gulsvart plötsligt börjar producera poäng, nu senast Fryklund och Bromé. Förutom att de får en ”större roll” så slipper de även VIKs krävande spelsystem, dvs vad gäller offensiven.

  God Jul!

 7. PatrikH skriver:

  Som vanligt konstruktiva och viktiga analyser och förslag. Tack för att ni orkar köra på med bloggen. God Jul!

 1. 2016-01-02

  […] blandar nedan egna tankar med ett ihopplock av den respons jag fått kring min artikel kring VIK:s spelsystem från mycket väl insatta hockeymänniskor. Härligt med sådant […]