Monsterinsats av Urbas hjälpte inte ärtbössorna i Västerås då Karlskoga visade mer cynism & bättre skytte

Urbas var magnifik och bitvis dominant, men vad hjälper det när det inte omsätts i mål? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Krisen blir allt djupare. Sjätte raka förlusten kom då ett naivt och uselt avslutande VIK åter lät sig luras i Karlskoga. BIK vann 4-0. Det var bitvis juniorbetonat i egen zon och alibihockey i anfallszon, vilket inte var kul att se.

Första perioden var bra och VIK kom ut hårt från början. BIK som alltid gör sina bästa matcher mot VIK körde också och båda lagen tokforecheckade.

Dock tappade VIK koncepten i egen zon, då tre spelare fastnade bakom eget mål och Gråhns sov lite i markeringen, 0-1. VIK och speciellt Urbas gjorde det bra, men avsluten var urusla, samtidigt som Gistedt alltid är bra mot VIK.

I andra perioden inledde VIK skakigt men fick ändå ett gyllene läge till 1-1 då Urbas serverade Williams nästan öppet mål, men Gistedt räddade fint.

Istället kunde inte Fransson upprepa den superräddningen som hade behövts på Wessners 2-0. Fransson var annars strålande, men gick ner tidigt och tjuvade där och låg för långt till vänster sett ur Wessners perspektiv.

I slutet snurrade BIK upp Svedlund, Borgman, Jonsson, Urbas och Williams och 3-0 kom precis i slutet på andra. Nästan ridå.

I tredje backade hem och då fick VIK utrymme, och Williams glänste faktiskt plötsligt med några passningar, men såklart alldeles för sent. Med lite tur hade det lätt kunnat bli några mål för VIK där.

4-0 i tom kasse.

Sammanfattning

Laget är rejält nerkört mentalt. Gulsvart är just nu porösa både framåt och bakåt (!). Förr kunde laget i alla fall gneta hem segrar med 1-0 eller 2-1 borta. Den tiden tycks förbi.

Positivt var att starten var mycket bättre än tidigare. Urbas höll nog hög SHL-klass i afton i alla aspekter förutom avsluten. Otroligt nog har slovenen nu gått mållös i sex raka och har bara ett (1) mål på senaste 16! Där ligger mycket i VIK:s problem, när en av få tänkta skyttar har total måltorka.

Urbas och Johansson är lagets två klart bästa forwards totalt sett över hela isen, men tyvärr är ingen av dem någon riktig målskytt. Williams var blek i två perioder men vaknade i tredje, dock backade BIK hem.

Tänkte och upphaussade snipern Korhonen ser ut som en allsvensk medelspelare tyvärr. Hoppas verkligen han vaknar, annars är det mycket som är rökt.

Efter att har varit med pacifisterna under de 21 första matcherna snedtände till slut även Cutta i VIK, efter en karriär fylld med PIM´s. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Backarna hade tyvärr svårt mot seriens kanske bästa offensiv och de hostade upp puckar till höger och vänster. Cutta var helt under isen och tillät sig att retas av BIK till ett matchstraff. Var han helt ovetandes om vad som väntade? Stor coachmiss i så fall.

Mylläris och Borgmans tidigare succéer har bleknat och det skadar en annars relativt ospektakulär backsida, Matushkin gjorde också missar i egen zon men dansade bra någon gång på blå i power play.

Myttynen var en katastrof i egen zon och spred puckar. Kanske är defensiven för klen och risktagandet för högt för att vara center?

Fransson var riktigt bra och det kunde ha blivit värre siffror utan Frasse. Men vid 2-0 hade det behövts en idioträddning, tror inte det oskymda skottet från Wessner var helt, totalt, omänskligt eller otagbart. Kraven på målvakterna är enorma, jag vet, men ska VIK till SHL måste man ha en snudd på omänsklig målvakt. Så är det bara.

Överlag blir offensiven för stillastående och låst. BIK är klasser bättre i rörligheten och kreativiteten offensivt. Kanske övercoacher Filander laget? Tidigare sa han att man typ aldrig kan få för mycket feedback, om det görs på rätt sätt.

Men allt tal om att ta rätt beslut hit och dit kanske gör att spelarna tänker för mycket? Jag vet själv från min klena idrottskarriär att den största kraften måste komma inifrån och att en coach bara kan och bör (!) göra så mycket. Annars tappar man lätt sin egen “mojo”.

Den kanske största frågan är vem som ska göra målen regelbundet, förutom Williams målskytte i power play? I afton såg man att de flesta VIK:arna har för dåliga händer och reaktionstider för att kunna få iväg bra direktskott, trots fina lägen för det. Visst Sorkin kan styra, men Korhonen måste bara upp, annars blir det inga mål.

Finns ingen bredd alls i skyttet, särsklit när Fish nu var avstängd.

***

Så här sitter vi.

Med besvärande frågetecken kring målvaktssidan, backsidan, forwardssidan och tränarsidan. Kul. Och rörigt och svåranalyserat.

Men för laget gäller bara att försöka tänka positivt. De kan väl tänka på typ Malmös utskällda resa till SHL ifjol.

Under sista månaden av säsongen fick MIF ihop det. Måtte VIK gå samma väg.

Eller så är VIK-fansen kanske dömda till allsvensk hockey resten av våra livstider. Men det som inte dödar kan härda, och VIK kommer nu att vara en definitiv underdog utan direkt press. Hockeysverige har nog skrivit av VIK nu.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://40.media.tumblr.com/40f6694fb9601a685b7ece8624780a98/tumblr_ngfrp75E7m1rz48fvo1_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

6 Kommentarer

 1. gns

  Tycker NJ gör ett bra jobb. VIK har inte ekonomin till att anlita en Wayne Gretsky därför Filander till förmån för bättre spelare. Spelet mot Bofors var inte alls dåligt tycker jag men det ena ledde till det andra och 0-4 i baken. Jag tror på det här laget om vi så måste ta den svåra vägen och är ju bara
  bara målen som fattas, vi måste tro så.

 2. Anders

  Att ge två mycket orutinerade coacher ansvaret för ett lag som vill till SHL måste vara det mest korkade beslut som någonsin fattats i Västerås sporthistoria.
  Filander och Mitell är ett skämt!
  NJ ska vi inte prata om…

 3. Stefan

  EDIT: Vill inte påstå att Aftonbladets artikel representerar Hockey-Sverige men skrivningen skickar åtminstone signaler att VIK inte är ett topplag som man trodde från början.

 4. Steffo

  Jodå, Hockey-sverige har skrivit av VIK för i år så någon press har dom inte på sig längre. http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/sverige/allsvenskan/article21986995.ab

  Förvånande dock att ingen förändring sker. Känns som att styrelse är nöjda med situationen eller så vill dom agera men har inget alternativ att ta till.
  Nu handlar det ju om all lyfta HELA laget, inte någon eller några enskilda spelare.
  Finns ju inte en enda lagdel just nu som håller klassen.

 5. PatrikH

  Det kändes som laget inte var mentalt förberedda på BIKs vanliga psykningar. In med en extracoach som kan få ordning på den mentala biten hos VIK!

 6. SteffNo

  Kanske övercoachar Filander laget? Men hallå!!! Det har han gjort sedan hösten 2014!!

Tweets

Thomas Melin - AvatarThomasMelin8Thomas Melin

RT @ThomasMelin8: @C4bastion @max__xths @VIKFanCentral @LennartGotlin stora HA-genombrott skulle komma 21-22 i KIK. Men tji fick jag=Molldé…

SvaraRetweetFavorit
Thomas Melin - AvatarThomasMelin8Thomas Melin

RT @ThomasMelin8: @C4bastion @max__xths @VIKFanCentral @LennartGotlin Trodde o hoppades då att Lusths mentorskap skulle leda till liknande…

SvaraRetweetFavorit
Thomas Melin - AvatarThomasMelin8Thomas Melin

RT @ThomasMelin8: @C4bastion @max__xths @VIKFanCentral @LennartGotlin Ja, under Lusths mentorskap hade Joel Persson en (poäng)magnifik KIK-…

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto