Filander om Conny Strömbergs sorti: “Ville inte spela kvar med vår stil och vi har statistik på att vi till och med haft bättre PP-snitt utan Conny”

Conny valde att se sig om efter ett nytt jobb samtidigt som Filander tittar framåt. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Alltid lika tillmötesgående VIK-coachen Martin Filander var som vanligt snabb på att ställa upp på Centralens frågor trots allt julstök.

Varför lämnade Conny Strömberg? Hur kommer det påverka laget på och vid sidan av isen tror du?

– Conny ville inte spela kvar i VIK med vår stil och profil. Förhoppningen är att gruppen står stark och inte låter sig påverkas negativt, men det får framtiden utvisa. Min känsla är att gruppen hanterar detta mycket proffsigt.

Vem ska ta Connys position i PP?

– Vi får se vem som tar den platsen, finns några alternativ. Vi kommer hur som helst fortsatt ha ett lika bra PP.

Conny är ju ett ett PP-geni, vad är det som gör att du är så säker på att ni kommer ha ett lika bra PP fortsatt? Har ni siffror på det, tyckte NJ talade om det…

– Ja, vi har statistik på att vi till och med haft bättre PP-snitt när Conny varit sjuk/borta. Även de två sista perioderna senast visade att vi spelar bra i PP ändå. Tror vi hade 100 % sista två perioderna då.

Alla kände väl till Connys personlighet från början och han visste väl om VIK:s stil och profil? Var det en välkalkylerad chansning som inte funkade, eller visade det sig att ni inte lyckades lära en gammal hund sitta?

– Alla värvningar är kalkylerade risker, men självklart trodde vi att det skulle vara ett lyckodrag. Det har ju varit ett godkänt sådant också fram till nu, sen blev det som det blev, nu blickar vi bara framåt.

Om vi tittar tillbaka lite, ni har ju verkligen totalt sett spelat väldigt bra de senaste åtta matcherna med 24 välförtjänta poäng. Om du skulle vilja beskriva i stora penseldrag vad som hänt?

– Vi har byggt självförtroende och börjat hitta rätt i både offensiv och i det defensiva spelet samtidigt. Jag tycker framförallt att vi har varit väldigt ödmjuka och fokuserade inför varje match, trots att vi vunnit flera i rad. Det tror jag är nycklarna.

Intressant det du nämner om att vara ödmjuka varje match, har ni några speciella rutiner hur ni laddar och “laddar ur” matcher mentalt och fysiskt?

– Vi har överenskommelser sedan i somras som hänger i omklädningsrummet och påminner oss. Sedan har vi några hemliga rutiner som gör att vi hamnar i game-mode…

Du talade innan säsongen om att VIK skulle spela mer kreativt än tidigare säsonger, vilket nu äntligen vi ser resultatet av. Hur ser du på det kreativa spelet nu? Eller är det bara en “synvilla” att systemet funkar och spelarna vet vad de ska göra?

– Systemet är tryggheten men inom det så ska individerna utmana sin kreativitet. Vilket jag tycker att vi gör, på rätt ställen på banan och i rätt tid. I alla fall allt som oftast.

Från sidan är det någon form av “totalhockey” ni lirar, med fyra jämna enheter där hård forechecking verkar gälla. Vad är nycklar till er forechecking? Vilka är nyckelspelare att styra när ni ska gå på hårt?

– Vi spelar en varierad hockey beroende på situation. Men när man väl forecheckar måste man kugga i varandra med fart och aggressivitet, annars eldar man för kråkorna. Våra snabbaste spelare är i regel de som ligger högst upp och avgör forecheck. Men hela kedjorna måste vara redo.

Hur har Oscar Steen sett ut på träning? Ska han lira nu redan den 27:e december i den viktiga toppmatchen hemma mot Karlskrona?

– Han har sett bra ut tycker jag, en smart spelare som är bra på det mesta. Vi hoppas att han kan spela den 27:e december, men vi får se då.

Vad har Pelle Bäckmans inträde som mentor inneburit?

– Inte några förändringar i vårt dagliga jobb och planering. Han är någon som vi bollar lite hockey och sånt med, en allierad.

Hur firas julen? Har spelarna några förhållningsregler, blir det invägning efter julafton (haha)?

– Blir med familj och vänner i Strängnäs och Åker.

– Spelarna ska se till att njuta samt röra på sig lite, bara för att smörja systemen. Invägning är det varje vecka, så det lär vi ha när vi ses igen (skratt).

– Till sist vill jag önska alla VIK-fans en riktigt god jul!

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://36.media.tumblr.com/8a2e74e78732a668d8b35c9457be45d1/tumblr_n9qygshiC01rz48fvo1_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

11 Kommentarer

 1. J Fast

  Tråkigt att Conny lämnar! En otroligt rolig spelare att se på när han är som bäst , Sanningen är ju dock denna säsong att han inte alls kommit upp i den nivå han kan , PP spelet har faktiskt varit bättre utan han en med han, Det hade givetvis kunnat sett helt annorlunda ut efter hela säsongen men det får vi ju inte veta nu. Men min poäng är även fast jag gillar Conny som fan så är det faktiskt inte någon jätte stor färlust just nu om man ser till vad han tillfört , särskilt i spel 5mot5. Oscar Steen är mer än en fullgod ersättare för att säga det så. Sen så har jag hört av en mycket god källa som är bekant med en spelare i laget att Conny var väldigt osams med Angell , Och när jag tänker på det så har jag funderat en del sista matcherna varför han inte har passat Angell i pp när angell haft ett klockrent skottläge. Men hela sanningen får vi nog aldrig veta , Huvudsaken är att vi faktiskt klarar oss bra utan Conny då vi har sådan kapacitet i laget + Oscar stenn som kliver in.

 2. Viktor

  Intressant läsning i VLT idag och Thalbergs slutkommentar. Speciellt med tanke på Filanders och NJs uttalanden om att mista en Topp tre spelare inte kommer att märkas.

 3. Johannes

  Conny kommer vara saknad som person och spelare. Väldigt underhållande att titta på han i PP när han håller i pucken och hittar passningar från ingenstans. Tyckte även han hade bra fart i 5-5 vissa stunder, “jävlar vad han jobbade hårt där”, tänkte man, sedan “åh fan, det var ju Conny”.
  Jag har även en väldigt äcklig känsla i kroppen om slutstriden i HA som jag haft ett tag nu, att VIK med liten marginal torskar mot MIF i finalen, för att sedan möta få möta Rögle som istället kniper SHL-platsen framför näsan på VIK. Rent historiskt har Rögle varit bäst när det gäller och VIK sämst när det gäller. Det bästa vore om Rögle inte vann playoffserien utan att typ BIK eller KHK gör det. Rögle är det största hotet mot VIKs SHL-plats.

 4. gns

  Tråkigt med Connys besked och det här med dagisnivågrälet. Jag håller nog trots allt med mer på Conny än Filander, mest pga Strömbergs erfarenhet och hockeykunnande. Men det är klart att om man inte följer ett spelsystem som är upplagt av klubben så kan det ju bli litet knepigt. Filander gör sitt jobb och han gör det bra hittils, trots en urusel start. Hoppas att laget nu inte blir lidande av det här.

 5. Viktor

  Connys betydelse eller obefintliga betydelse är väl inte intressant längre att diskutera. Han har ju redan lämnat VIK eller om det var så att han fick sparken. Men det går inte att bortse från att Conny under senaste segersviten tillhört lagets Topp tre bakom Jacobsson och Urbas, möjligen passerad av Fredda. Men kanske att Conny tog för stor plats och höll tillbaks övriga. Vem som nu får ta diregentpinnen i den ena PP-uppställningen ska bli spännande att se, jag håller på 91an. Fryckis är en av lagets Topp fyra nu när Conny stuckit och han är en äkta VIK;are sen barnsben. Ge honom en ny chans.
  God Jul och på lördag ser vi fram emot ett Gott Nytt SHL-år!

 6. Viktor

  – “Gurk-Hawkmoon” och Göran – Man kan absolut inte ge all Credd till Bäckman för den senaste tidens VIK-framgångar. Däremot kan man ge den till den/dessa som beslöt att plocka in Bäckman, denne erfarna pusselbit som saknades och nu givit stabilitet till klubbledningen, NJ med flera, och till båset Filander med flera. Filander nämner ju själv tryggheten som en nyckelfaktor. Nu tror jag att Filander funnit den i VIK;s pusslandet och det skulle inte förvåna mig om Filander fortsätter att växa vidare från skygga figur han var i höstas. Lycka till! Alla som växer gillar vi!

 7. "Gurk-Hawkmoon"

  Nja… Inte sjutton kan man tillskriva Bäckman all credd för vinsterna på sistone… Han är en liten bit av det stora pusslet där jag är övertygad av att laget och tränartrion bildar den klart största delen av pusslet. Konstigt vore annars!

 8. Göran

  Pelle Bäckmans inträde är nyckeln till vinstsviten. Har blivit full pott sedan han kom in som läktarcoach, sedan får Filander tycka och säga vad han vill.

 9. Herr T

  När det drar ihop sig och blir allvar på riktigt då behövs spelare som gör skillnad. Conny var med och spelade upp Örebro och är en sådan. Johner en annan så det är inte tomt. Men i ett lag behövs dom där som är redo att axla när det gäller. Grundserien är en “walk in the park” jämfört med kval och play off. Det är då det gäller att ha dom som har ego att sticka ut

 10. Freddie

  Självklart tror jag att laget ruskas om när en så pass stor ikon som Conny väljer att bryta. Men det kom nog inte som nån nyhet för nån i laget då Conny inte brukar vara den som håller käft. Men hur mycket geni han än är i pp så tror jag inte det står och faller med honom. Personligen tyckte jag han så förbannat trött ut i 5 mot 5 spelet. Men Conny är alltid Conny. Låt segertåget tuffa vidare mot SHL. Vi lär nog snart få se han igen fast dock inte i gulsvart. God Jul

 11. Herr T

  Man hoppas ju att spelet ska fungera lika bra utan Conny. Men att PP skulle vara bättre utan honom tycker jag låter väldigt märkligt. Vi som såg matcherna på plats såg hur mycket Conny pushade och styrde med sina medspelare. Men som sagt hoppas på fortsatt segertåg

Tweets

Thomas Melin - AvatarThomasMelin8Thomas Melin

RT @ThomasMelin8: @C4bastion @max__xths @VIKFanCentral @LennartGotlin stora HA-genombrott skulle komma 21-22 i KIK. Men tji fick jag=Molldé…

SvaraRetweetFavorit
Thomas Melin - AvatarThomasMelin8Thomas Melin

RT @ThomasMelin8: @C4bastion @max__xths @VIKFanCentral @LennartGotlin Trodde o hoppades då att Lusths mentorskap skulle leda till liknande…

SvaraRetweetFavorit
Thomas Melin - AvatarThomasMelin8Thomas Melin

RT @ThomasMelin8: @C4bastion @max__xths @VIKFanCentral @LennartGotlin Ja, under Lusths mentorskap hade Joel Persson en (poäng)magnifik KIK-…

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto