Filander om Matushkin, Paananen om Berkerud inför Asplöven & VIK kan få en riktigt vass backsida väldigt snart

Med Matushkin blir VIK mer svårt att greppa och förutsäga. Det är en back som verkligen kan skjuta projektiler. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK har alltså lånvärvat 25-årige Maksim Matushkin från Karlskrona. Som någon skrev på Twitter har VIK historiskt haft lycka med spelare med gener från den ryska hockeyskolan (och man ska aldrig underskatta historiens lärdomar).

– Spelskicklig offensiv back som rör sig bra och är väldigt stark i passningsspelet, säger Martin Filander till Centralen om Matushkin.

Hur ska hans defensiv passa? Beskrivs inte direkt som en tvåvägsback?

– Det kommer gå bra räknar jag med, han är bra på skridskorna och stark i kroppen trots att han är lite kortare. Men det blir så klart en gemensam insats att komma in i spelet. Uppsidan är såklart offensiven som är väldigt stark.

Hur vill ni bygga backparen? En defensiv och en offensiv i varje?

– Nja, vi får se. Vi har våra tankar men får se hur vi formar det när Maksim kommer på plats.

En kanske lite udda fråga, men hur viktigt är huruvida man är höger- eller vänsterback? Vilka är höger- och vänsterbackar i laget?

– Det är från fall till fall, de flesta kan spela både och men en del föredrar på ena sidan. Ofta brukar offensiva backar vilja ha sin favoritsida.

– Det beror således vilka vi parar ihop. Vi väljer på egenskap sen låter vi backarna komma överens om vad som känns bäst de emellan.

***

På torsdagskvällen väntar Asplöven uppe i norr. VIK har haft relativt lätt mot Haparandakillarna sedan de klev upp. Historiens makt är som sagt stor. VIK fick högst välbehövligt en seger, men främst påfyllt självförtroende, senast hemma mot kaxiga Pantern.

17-årige Eric Berkerud gör debut då Davidsson och Johansson saknas. Centralen fick kontakt med J20-tränaren Thomas Paananen (och tidigare själv en mycket hårt arbetande VIK-forward) som var vänlig nog att berätta om Berkerud:

– Eric är en lagspelare av rang. Totalt orädd i sitt spel och är jobbig att möta eftersom han alltid fullföljer i närkamperna. Han var nyligen uttagen i J18-landslaget och fick beröm när jag pratade med förbundskapten.

Vilka har han lirat med i J20? Position?

– Han är ytter. Har spelat med Zetterberg och Rosdahl och de har varit vår bästa kedja under säsongen. ”Zäta” målskytt, Rosdahl framspelare och Eric grovjobbare. Varit fantastiskt bra kemi mellan dem!

***

Backsidan ser annars ut att kunna bli riktigt stark framöver. Lägg till backsnipern Matushkin, en allt mer inmatchad Cutta och stabile Jonsson som lugnade faktor.

Cutta har legat rätt i banan, vunnit närkamper, slagit fina uppspel och utnyttjat sin storlek. Man börjar förstå varför han debuterade som 18-åring i NHL. Beskrevs då som Washingtons bästa back på den NHL-campen.

På det har vi vassa allroundbackarna Mylläri och Borgman, som båda har påtaglig SHL-talang. Plus rutinerade Uotila och Cook som inte backar undan.

Backsidan har potential att bli precis hur bra som helst i mina ögon. Sedan kommer även en hungrig och spelsugen Rubins in med sina 193 centimeter och 98 kilo. Larsson har också potential om han hittar sin roll på allsvensk nivå.

***

Lika lovande och välbalanserad som backsidan ser ut, lika många frågetecken finns kring den skadedrabbade och tunna forwardssidan. Frågan är om det räcker med bara en ny klassforward för att kunna skrämma Karlskrona i ett eventuellt kval?