Fin start gav seger mot AIK sedan Kapten Jansson bjöd på fyrverkeri med fortsatt glödhet Skedung – viktigt med alla poäng nu inför den förväntade stora omstarten med topp-4-jakt

Jimmie Jansson. ARKIVFOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK vann med 6-4 hemma mot AIK på fredagskvällen. Ett gulsvart med åter nya kedjor (denna gång äntligen lyckat) började bra – och plötsligt motiverat igen – framför klackarna mot AIK.

Jansson har växt och låg bakom alla tre mål i första akten. Först 1-0 via ett fint direktskott i krysset av Lindelöf, då en för i afton briljant Lunsjö skymde förtjänstfullt.

Zetterberg fixade ett PP, och inledningsvis strålande Salminen styrde äntligen in sin första puck fram till 2-0. Formsvage Aronsson fick ont, jobbade ej hem och dubbelchans och PP AIK, som kom mer efter det. Aronsson återkom dock snabbt i nästa byte.

Lysande Jansson strandade Flood högt och Eriksson nätade fram till 3-0 på returen. VIK skapade klart mest, men när AIK väl fick tryck gav det ganska långa anfall. 3-1 sedan Cheek tappade klubban och VIK gick bort sig.

3-2 precis i slutet då Lindelöf och Dower inte var så vaksamma och gav Gynge snudd på oceaner och JG bör nog stå mer där.

Ändå bra period, hela 11-5 chanser i 5v5, Lunsjö och Salminen kände uppenbarligen nytändning i ny omgivning. Även Jansson i fortsatt storslag från start.

AIK kom ut bra i andra perioden och JG spelade upp sig avsevärt. VIK repade dock sig och var effektiva.

4-2 bra spel då Cheek och Gunnarsson mycket elegant dukade upp för på alla sätt plötsligt stekhet Skedung.

Direkt 5-2 efter bra åkning Kokkonen, fjärde fina assisten för Jansson då vass Lindelöf sköt och Aronsson petade in returen.

Lite märklig tvåa på Anthon Eriksson, men en av domarna är alltså en tidigare spelare i – trumvirvel – AIK! HockeyAllsvenskan är nog den organisation i världen som är minst oroad över jäv…

AIK hade giftigt PP med fyra heta chanser, men JG mycket vaken. Östman, Lunsjö och Skedung oerhört starka i spel 3-mot-4. JG rånade Gynge på närskott med långt ben.

Skedung och i afton pånyttfödd Lunsjö skapade PP. Men svagt spel i 5v4. 5-4 chanser VIK i 5v5, 0-4 PP-chanser AIK. Endre kändes inte 100 i AIK-kassen. Fint att bägge klackarna hyllade Börje Salming i andra perioden.

Tredje perioden inleddes med att Kangas och Bohm gjorde bra saker i BP. Dock kom 5-3-reduceringen precis då VIK blivit fulltaligt efter en tjusig volleypassning av Oscar Öhman till Semjonovs. Turen följer som sagt den skicklige.

Jansson var fortsatt het, men välbalanserad, och skapade en chans på egen hand. Anthon Eriksson fixade ett PP, men VIK var inte bra i den spelformen och har dalat till delad nia/tia med Vita Hästen i PP-ligan.

En annars anonym Dower skapade påpassligt en fin chans för just Eriksson, men bom. Istället 5-4 AIK i en tilltrasslad situation sedan gästerna tidigt tagit ut målvakten.

AIK pressade på i spel 6-mot-5, och Kangas missade öppet mål. Bättre skytte hade icke oväntat Cheek som satte trissan i det tomma nätet fram till 6-4 och ridå för AIK.

SAMMANFATTNING

VIK grundlade segern med en stark förstaperiod då Paananens gäng skapade massor, ofta med en smart Salminen och där pånyttfödda Skedung och Lunsjö hittade varandra och nye kedjekamraten Zetterberg.

Jansson och Lindelöf var riktigt bra från backplats och äntligen fick forwards bättre understöd offensivt från backarna, där bidrog även Gunnarsson, Östman och Jardeskogs oväntat bra långpass hjälpte.

VIK vann chanserna totalt med hela 19-11 i 5v5 efter den urstarka förstaperioden, men VIK stängde även ner ett jagande AIK bra i 5-mot-5 under sista 40. Däremot skapade AIK en hel del i PP och några heta lägen i spel 6-mot-5.

De nya kedjorna sedan Marcus Bergman åter saknades, sedan tidigare även Speers och avstängde Svensson:

 • 23. Salminen, Sakari – 9. Frycklund, Mikael – 13. Cheek, Trevor
 • 28. Zetterberg, Lukas – 40. Skedung, Isak – 56. Lunsjö, Alexander
 • 15. Wiberg, Filip – 46. Dower Nilsson, Liam – 53. Eriksson, Anthon
 • 79. Kangas, Gabriel – 18. Aronsson, Emil – 88. Kokkonen, Jesper

Skedung har ju varit som en ny spelare sedan bloggen ifrågasatte centern, och i afton var även Lunsjö som en ny spelare med otroligt vassa 15-2 i NP, en av de högsta noteringarna där.

När Lunsjö är på detta humör är yttern smått unik med sin mångsidighet som både finesslirare och skottäckande defensivspecialist. Varför får vi inte se #56 spela så här oftare, och varför får inte skåningen lira högre upp mer frekvent?

Salminen är bitvis ifrågasatt, men i afton blev det äntligen mål och hela 7-0 i NP i första perioden, då finländaren ofta läste spelet, bröt och skapade för kedjespelarna, 9-1 i NP till slut.

Filip Wiberg har haft en ganska jobbig säsong, men i afton fick #15 bättre fart (var även bra i Östersund) på de ibland lite tunga fötterna och slutade på fina 6-2 i NP, också lite bättre puckkontroll även om den behöver upp om yttern ska få ut max av sin styrka och sitt slit. Wiberg kan förhoppningsvis hitta en högre jämnhet framöver.

Åter vann VIK utan att tänkta toppcentrarna Frycklund och Dower var speciellt framträdande. Frycklund är i en liten svacka och försöker nog för mycket. Kanske se och lära lite av Jansson som börjat släppa puckar snabbare och intar därmed ny position för en bättre rörlighet.

Lindelöf är också lite på gång som en målfarlig puckmagnet med hela 10-2 i NP, Jansson 11-2. Mycket av detta lags öde ligger i händerna på ett antal hemmasöner och då glädjande att vissa av dessa har lyft.

På tal om Västeråssöner tränade Patrik Berglund med laget under dagen. Som någon observant läsare noterade hade Bulan VIK:s handskar på sig, och om detta inte är en seriös comeback, vad är då detta?

Det kanske börjar närma sig vändpunkten med de stora förändringarna (som redan smugit igång väldigt lätt med Dower & Anthon Eriksson). Lägg till ”Bulan” och en rejäl dos ytterligare förändringar kanske ”nybygget” på allvar kan börja jaga en topp-4 för att få en rimlig lottning i ett eventuellt slutspel till våren.

Så alla poäng VIK kan samla nu lite i ”väntans tider” är lite av en viktig bonus – om vi nu ska spetsa till saker rejält.

88-procentige Johan Gustafsson var tillbaka mellan stolparna trots två bra matcher av 92-procentige Ian Blomquist. Lite knepigt att JG fick stå trots att Ian varit klart bättre på sistone. JG var även kall i första perioden men lyfte sedan ganska bra. Här måste helt enkelt den bäste för dagen få stå utan hänsyn till meriter.

För Thomas Paananens framtid i alltjämt sjundeplacerade VIK är varje match som en ”Game 7” nu, och alla letar signaler om spelarna sluter upp bakom coachen eller ej. Många gånger verkar det inte så, men i afton var det åter en ganska bra match, om vi bortser från PP.

Visa av historien vet vi dock att det tyvärr inte är givet att VIK kommer checka in i Norrköping på onsdag. Men vi får njuta en smula i stunden över en trevlig fredagskväll mot AIK och hoppet att Patrik Berglund kan vara en central del i den kommande stora förändringen i jakten på en topp-4, till att börja med.

***

Stort tack till @robbieblind på Twitter som delade denna försmak på en möjligen livsviktig injektion i SHL2024: Ett Patrik Berglund-mål på dagens träning. Ser väl bra ut för att ha vilat i 19 månader?

PUCKLIGAN

5 Jimmie Jansson

4 Alexander Lunsjö

3 Isak Skedung (5+1 för sex poäng senaste sju matcherna, plus magnifikt allroundspel)

2 Alexander Lindelöf

1 Sakari Salminen

8 svar

 1. Patrick skriver:

  Hockey fan. Vad ska vik bestämma? TP är tränare… KC i Malmö Sylvegård fick frågan om han ska sparka tränaren, inte en chans så länge jag är KC , det är ett kortsiktigt tänk och ger inte önskat resultat, dyrt blir det oxå, bättre lägga pengarna på nya spelare och Bulan.

  • Gulsvart skriver:

   Vem bryr sig om Malmö och vad har dom med saken att göra. Hoppas dom åker försvinner från SHL. Att sparka tränare har i många fall visat ge resultat, Timrå.. Leksand när dom gick upp..
   Grejen med alla som håller på VIK är att man tyvärr får inse att klubben/många fans är Paananen trogna, han och Z kommer aldrig få sparken.
   Så det är bara onödig energi att lägga på att bry sig..

 2. kalle skriver:

  Skönt med en ytterligare en vinst.
  En reflektion om vad bloggens kommentar. !… missade öppet mål”, under de avslutande minutrana mot tom AIK-mur. Ett öppet mål med två förvarande AIK-spelare framför VIKaren, med ytterligare en AIKare som bakifrån slår på armen, inte direkt öppet mål, men, visst hade pucken kunnat gå in. Varför inte omnämna två andra missade långskotten från försvarszonen mot den öppna buren innan det avgörande 6-4 mot helt tom bur.

 3. C skriver:

  Visar inte de här förändringarna i kedjorna hur viktigt det är att spelarna får kedjekamrater de har kemi med? Särskilt de som ska producera. Svensson har varit ganska grå i år och har ju suttit ihop med Skedung första 20 matcherna. Nu lyfter Skedung när Svensson är avstängd.

  Kokkonen åker ju mest runt och skjuter själv även om han slog en bra 3assist till 5-3 igår. Det är svårt att spelar en topp 2 kedja om man knappt passar pucken och 2 assist på 22 matcher visar att man inte hör hemma i annat än 4 kedjan.

  Sen att Lunsjö inte lyckats beror nog mycket på att han ständigt hamnat i omgivningar som är inriktade på försvar. Minns när han spelade i förstalinan med Tessier och Benker för några säsonger sen, blev väll poäng 10 matcher i rad typ. Borde få en riktigt chans i topp 2 nu.

 4. Nöjd skriver:

  Man kan hoppas att VIK kan komma upp på Hästen på onsdag och vinna((utanför ”Skräcklunda”) VIK vann mot AIK med flest insläppta mål 75. VIK med 71 insläppta, Vita Hästen 61 insläppta. Hästen vann med 4-1 mot Mora. Här gäller det verkligen att sätta sporrarna i Hästen från början av matchen.Man måste visa vilka som bestämmer Hästen eller VIK!!

 5. Kent skriver:

  ”Varannan match-vik” överraskande bra. Darrar betänkligt när AIK närmade sig men lyckades tack vare förlösande 4-2 och 5-2. Bra! Tyvärr fortfarande klena framför egen kasse. Här måste man ”städa” undan distinkt både vad gäller puck och motståndarnas spelare (utan att ta onödiga utvisningar).
  När får vi se/höra hela hallens publik engagera sig och inte enbart klacken på bortastå som var toppen igår. Långsidan, från sektion Q och bortåt, orkar inte ens klappa ihop händerna för att stötta. Dåligt som faan! Kom igen sittplats. Tack Micke för en bra analys!

 6. Hockeyfan skriver:

  Det här mönstret har man sett förut. VIK vinner en match och misären är som bortblåst, sen förlorar dom matchen efter (såklart) och folk skrika efter allas avgång.

  När ska VIK bestämma sig om Paananen? För så här kan man inte fortsätta. Vad VIK visar upp är en småklubbs mentalitet. Agera för fan.