Tankar om Patrik Berglund: ”Om ”Bulan” kommer upp i runt 90 % av vad han var i SHL är det ju bättre än vad tusan som helst man kan hitta på marknaden nu”

Hur bra är fötterna och flåset på Berglund nu? ARKIVFOTO.

 

Det verkar alltså som det är relativt sannolikt att VIK plötsligt kommer få en tidigare världsspelare i sitt knä. Patrik Berglund, som bland annat var assisterade kapten och poängkung i VM och med 180+172 för 352 poäng på 777 NHL-matcher totalt, kanske presenteras inom en inte alltför avlägsen framtid.

Få i HA är ju ens nära hans meriter. Berglund har väl alltid levt mest på sin enorma förmåga att täcka pucken med styrka och teknik, snarare än ett extremt spelsinne och Gretzkypassningar. Ofta fler mål än assister genom karriären.

Så en nyckel blir ju att fysik och fötter inte tappat alltför mycket, även om Berglunds spelsinne ändå är rejält över medel i HA.

Det viktiga kan bli Berglunds första 2-3 skär – att de finns kvar, det vill säga accelerationen. Var ju duktig på att suga in motståndaren sen vrida sig loss och skapa separation och yta för sig själv och andra.

Berglund hade exempelvis klart högre offensiv produktion (0,45 PPG) än vad DIF-Krüger (0,24 PPG) hade i NHL, vad det eventuellt säger nu. Men lite oroande när man ser hur ändå ”liten” impact typ Klasen och Krüger haft hittills, även Gynge i AIK och DIF-Norman. De har ju varit bra men inte dominanta, även om alltså Berglund som bäst var klart över alla dessa.

Så vi måste ha rimliga förväntningar. Farten och fysiken i HA är nästan som i SHL. Men Berglund lär ju lyfta PP rejält i alla fall och vara effektiv i avslut. Avgörande passningar lär sitta hårt på bladet.

Men det är mycket mer hafsigt spel i HA än i SHL, kan vara en fördel, eller en nackdel, svårt att sia om, men blir intressant. Säg att Berglund gör typ 0,7-0,9 PPG i grundserien och sen är 100%-ig när slutspelet börjar, så är det ju ganska vasst.

Plus att om Berglund fortsätter mot 2023-24 blir ju den satsningen klart intressantare från start, både för Berglund och VIK.

***

Men oavsett om Berglund kommer upp i typ 80-90% av vad han var i SHL är det ju bättre än vad tusan som helst man kunde hittat på marknaden, som ska vara fortsatt knastertorr.

Och en sådan kille lyfter ju sin omgivning på flera sätt, plus att motståndarna kanske sänks lite både mentalt och spelmässigt och måste lägga extra bevakning om nu ”Bulan” varvar upp. Vilket öppnar för andra.

Allt i VIK höjs några procent. Kan ju vara skillnaden mellan att åka i kvarten eller kunna vara en utmanare på riktigt.

***

Talade med en källa som sett en del av Berglunds matcher i SHL senaste åren:

”Berglund var fin de sista åren. När han var påkopplad var han riktigt bra, men lite loj emellanåt, en humörsspelare ju.

Men vass på att hitta ytor, snabbt skott och bra beslut. Syntes även där att Berglund var någon nivå över de andra i SHL i många moment.

Inte dominant i spelet, men bara lite bättre i små detaljer som när man är bättre i många sådana syns tydligt.”

***

Hörde också att Berglunds fysik ska vara relativt bra överlag just nu. Flåset i matcher är nog grejen, ingen vet inte riktigt hur långt det är till duglig matchform.

”Bulan” ska hursomhelst vara i bra form för att ha varit ”pensionär” i 19 månader.

***

Tänkbar lineup med Berglund och ett till vasst nyförvärv, men snudd på omöjligt att sia om laget, som ju varit så ojämnt och svårbedömt. Bulan kanske också vill spela ytter, någon sa att han ville och var det mest i Brynäs.

Det ska även jagas offensiv spetsback som sagt:

 • Zetterberg – Frycklund – Cheek
 • Salminen – Berglund NY SPETSFORWARD
 • Lunsjö/Svensson – Skedung – Bergman
 • Eriksson – Dower  – Kokkonen
 • Kangas – Speers/Aronsson – Wiberg

Salminen, årsbarn med Berglund, är trots allt den som lirat på klart närmast högsta nivå efter ”Bulan” och kanske kan hitta något ”intellektuellt” på en högre hockeynivå med målfarlige Berglund. I alla fall rent teoretiskt.

Men sedan skulle det verkligen behövas en målfarlig och stark tvåvägsforward i den kedjan som kan täcka upp bakåt. Kanske Lunsjö till att börja med, om #56 är påslagen som senast mot AIK. Samtidigt skulle väl alla vara påslagna jämnt om de fick chansen bredvid ”Bulan”.

Minns hur en nästan då helt i dvala gången David Lundbohm plötsligt vaknade och gjorde en monstermatch bredvid Berglund 2012-13.

9 svar

 1. Mikael Ericson Rilfalk skriver:

  Salminen-Skedung-Berglund

 2. Överraskning skriver:

  Robert Nordmark på heltid om en vecka i VIK!) Han spelade i VIK när dom vann Elitserien. Allt som skrivs om VIK blir ju bara spekulationer dom håller ju allt hemligt tydligen. Ingen utanför VIK har nämnt Rober Nordmark vad jag hört.

 3. Patrick skriver:

  Att orda om Bulans kapacitet känns löjligt klart att han kommer att leverera men behöver en lite start sträcka. Det är 2 proffs som kommer in så det gäller för dem andra att snäppa upp. Kommer ihåg när Roban kom till Vik, alla ökade på sin egen träning i gymet, tack vare Robban, han körde extra hela tiden. Så nu blir det upp till b la Kookonen att visa att han vill vara med, han går ju på halv fart hela tiden, det kommer Robban inte gilla. Välkommen Robban.

 4. Peter T skriver:

  Robert Nordmark förstärker tränarstaben!?
  Bra eller anus?

  • C skriver:

   Allt som kan förstärka staben är bra just nu. Det som är bra med Nordmark är att han är rak och säger vad han tycker. Paananen och Fagge har faktiskt haft endel konstigheter för sig i år med laguttagningar, målvaktsval, konstiga PP uppställningar mm. Nordmark kommer in helt utifrån och kommer att ifrågasätta det som vi andra tycker är märkligt i coachingen mm.

   Sen är det ju ganska givet vem som tar över om vi fortsätter förlora nu men det är en annan historia.

 5. Gunnar Sundman skriver:

  Skulle vara intressant med några funderingar kring hans psykiska status också. Det finns väl lite i bagaget här?