Tillbaka i den grå vardagen efter den fina insatsen mot Djurgården hade VIK varken struktur, disciplin eller vilja i Östersund & lite mer Patrik Berglund

Skedung åkte på en ful smäll domarna missade. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Tillbaka till den grå vardagen efter den fina insatsen i 2-1-segern mot Djurgården hade VIK varken struktur, disciplin eller vilja i Östersund, mot ett skadedrabbat ÖIK dessutom. VIK föll med 4-1 (sista två i tom kasse) mot ett hemmalag som inte direkt behövde förta sig nämnvärt utan gavs tre ganska enkla poäng, även om VIK försökte lite i tredje perioden.

Det fina spelet mot DIF (känns som en engångsföreteelse) alltså helt bortblåst i Östersund i första perioden. Direkt grov indian av Östman, dock vass Ian. Även slarv Kokkonen (som åter gått i ide?), Lindelöf och svagt VIK som oerhört lätt tappade folk högt, farliga spelvändor ÖIK. Allt mer insomnad Aronsson sov även vid 1-0, tittade bara puck. 5-2 chanser Ö 5v5, så rättvis ledning.

Aronsson brände hyfsad chans. Cheek och speciellt Salminen dukade upp bra för Dower, men nytt blekt avslut av Frölundalånet som trampar vatten produktionsmässigt. Eriksson bra pass till aktiv Skedung som fixade ett PP. Bra spel i PP fram till den obligatoriska idiotiska utvisningen, denna gång Cheek.

Bra spel Wiberg, Z, Frycklund skapade nytt PP efter bra aktion Zetterberg. Andra PP fick starta, men bland andra Dower slarvade bort chansen.

Fortsatt ostrukturerat i andra perioden, inget passningsspel och allt löstes i panik, stressat. Kokkonen ny svag utvisning på offensiv blå, samtidigt som BIK:aren (HA är verkligen inte bekymrade över jäv…) blev sugen att leta upp en till tvåa på Skedung då skridskor slog ihop. 2-0 i 5v3, sedan kanske annars utmärkt Ian låste sig för centralt utan att täcka första stolpen, men svårt läge.

Enda ljusglimten var att Östersund inte skapade en enda chans i 5v5 i andra (om jag inte missade det). 3-0 chanser VIK, dock 4-0 PP-chanser Östersund. Bra uppspel av stark Jardeskog gav hyfsat läge för Dower.

Mycket frustrerad Frycklund (lät bitter över det usla spelet i första periodpausen i TV) försökte driva upp spelet, och bra kombo med Z gjorde att Frycklund nästan nätade. Sedan letade BIK:aren även upp en kanske lite suspekt tvåa på Dower.

I sista perioden skapade en riktigt vass Skedung ett fint läge för Salminen, men finländaren skulle nog inte träffa väggarna på en lada om han så sköt inifrån ladan… Wiberg tog chansen ganska bra sedan Bergman ej kom till spel, och #15 skapade en chans åt sig själv.

Aronsson lämnade över puckproblemet till en åter solid Hadobas, ocn den så lovande ungraren golvades och farligt läge för Östersund, men Ian magnifik i kassen. Salminen och Jansson gjorde bra saker som gav Dower ytterligare en chans, men boråsaren har inte alls lyckats förvalta hittills.

Dower gjorde det dock bra med en fin passning till Salminen, men ny bom för #23 trots jätteläge. Cheek hade en styrning i ribban och Frycklund brände ett bra läge. Salminen fixade ett PP då VIK var okey i den sista perioden. Dock tog Frycklund ett uselt avslut i PP från stillastående, ett sådant avslut som Svensson gjorde många gånger och till slut kostade den nu avstängde #11 platsen i PP till slut. Även Zetterberg slarvade grovt i PP och gav bort pucken.

Salminen skapade hett läge igen tillsammans med Dower, men bägge missade och Dowers puck tog i ribban varpå en videobedömning följde. Och Salminen missade otroligt nog nästan öppet mål på returen. Helt sanslöst vilken målsumpare Salminen är. Men Cheek nätade lite utifrån fram till 2-1, en tavla av målvakten även om amerikanen har ett bra skott.

VIK tog ut målvakten och en annars bra Jansson gick bort sig och 3-1 i tom kasse, även 4-1 i tom kasse sedan VIK åter förlorade en sargduell.

SAMMANFATTNING

I ett tidigare blogginlägg tog det nästan emot att publicera hur en i branschen menade att det är uppenbart att laget slutat spela för Paananen. Men det känns allt mer som den bittra sanningen.

Ty. Istället för att rida på framgången och publiktrycket mot Djurgården föll VIK tillbaka till all spelmässig misär vi sett så oerhört mycket av denna säsong. Det är inte så mycket mer att säga än att VIK som sagt behöver byta tränare, helst igår. Med det sagt behöver det inte betyda att allt är coachens fel, men den sanna klyschan är ju att ”det är lättare att byta ut en coach än 20 spelare”.

Någon förändring måste till snarast för att få laget att sluta ta idiotiska utvisningar, exempelvis. Där har alla spelare och Paananen otroligt nog gett upp (?) då paraden av parodiskt korkade utvisningar bara fortsätter – bara det är ett stort hån mot alla fans och sponsorer. De spottar verkligen på klubbmärket med denna flagranta brist på disciplin och oförmåga att se till att göra sig redo för match.

Sedan måste ju en ny coach installera ett spel som inte bara ser ut att bygga på soloprestationer, men det kommer ta tid. Skulle inte exempelvis Pär Hellenberg, Pelle Bäckman och Pelle Mårts kunna kliva in som en tillfällig lösning? Eller nästan vemsomhelst…

VIK vann totalt chanserna med 10-7 i 5v5, och 7-5 i PP-chanser. Åter tog det minst 40 minuter innan laget började bry sig på riktigt och att åka skridskor. I första periodpausen sågade Frycklund alltså sunt nog lagets insats gällande ingen rörde på fötterna eller vann en närkamp.

Hadobas visade åter att det finns något där, resolut i närkamperna och stark på pucken med kloka beslut, under kort tid dock. En back för framtiden. Även Jansson (8-2 NP) och som vanligt numera Jardeskog (5-0 NP) var solida.

Lindelöf var tillbaka i sitt stora svaj, och var alldeles för äventyrlig med 5-4 i NP – är det en inställningsfråga? Hela Gunnarssons tid i VIK gick igen i en sekvens då #61 hade nästan öppen gata mot mål, men #61 vände tillbaka och dumpade längs sargen istället. Det saknas verkligen en kreativ back till.

Förstakedjan med Wiberg (fina 6-1 i NP), Frycklund (7-2) och Zetterberg (6-2) var ändå hygglig och hade någon i ramarna. Samma med andra med Cheek (7-3) Dower (5-3) och Salminen (5-1), de skapade men Dower och Salminen kan inte riktigt göra mål, bägge mållösa.

Vad ska vi då säga om Dower efter sex matcher nu? 19-åringen har inte lyckats offensivt med bara 0+1 på sex matcher, men näst bäst i laget efter Salminen gällande Corsi och tredje bäste tekare efter Cheek och Frycklund i teken med fina 53,6 %. Men visst behövs fortsatt en beprövad topp-2-center. Dower har bränt många fina lägen.

Skedung var bäst i VIK med hela 8-0 i NP och har verkligen fått igång skridskoåkningen, men Kokkonen har åter gått i dvala och tog den dumma utvisningen som påbörjade allt mot 2-0 i 5-mot-3.  Lunsjö är också iskall, tyvärr. Anthon Eriksson var ganska anonym.

Ytterligare en som gått i dvala, kanske för att få till ett coachbyte är Aronsson. Centern som inledde lovande är nu ganska loj på isen, vilket givit flera baklängesmål på sistone.

Dessa väntans tider är inte kul, måtte förändringarna komma snart nu, vad de nu än är.

Patrik Berglund är ett eventuellt ljus i mörkret och bloggen hör att 34-åringen ska genomgå fystester med VIK och annat, plus att flera ispass planeras in i samband med att VIK har träning. Så comebackförsöket verkar vara på allvar.

PUCKLIGAN

5 Isak Skedung

4 Ian Blomquist

3 Ludvig Jardeskog

2 Filip Wiberg

1 Jimmie Jansson

13 svar

 1. Bozo skriver:

  Reality check för klubben och staden att inga vettiga tränar- eller sportchefsämnen är det minsta intresserade av tillhöra VIK.

 2. Fenomenal skriver:

  Ny layout på bloggen Micke eller har min mobil spårat ur?

 3. PatrikH skriver:

  Skönt att kunna läsa denna blogg och få sina egna observationer bekräftade inte bara av Micke, utan även av andra kommentatörer. Det känns som laget saknar lugn och ro, utan lugn och ro, blir det bara hafs. östersund spelade samlat i centrallinjen medan våra forwards, t.ex. Zetterberg kastade ifrån sig puckar utan adressat längs med sargerna i all hast och stress

  • Kenta skriver:

   Så bra skrivet! Gå in på vi- orkar -inte-mer-malmo-redhawks Vi är många som har den känlan nu ?

 4. LB skriver:

  Tack Micke för ett gott skratt åt liknelsen med Salminen i ladan!

  • anders stenlund skriver:

   påminner om när man gick på hockey 90-talet och publiken skrek skjuuuuut om dom sköt i hörnet skulle behövs ett fotbollsmål för visa att träffa mål
   men ja jag skrattade med hehe.

 5. Besviken skriver:

  Paananens kommentar om plexiglas i Östersunds mål är ju bara undanflykter. VIK har ju som vanligt inte skills att få in pucken i kassen som andra lag har. Karlskoga vann mot Björklöven med nu 15 reserver . Hjälper inte att skjuta 50 skott på mål om man skjuter på målvakten istället för i mål. Det är ju bara rena fakta. Alla målvakter blir ju Henke Lundkvist när dom möter VIK!(BEDRÖVLIGT)

 6. Hasse skriver:

  När man tittar lite på hur Kokkonen beter sig så vill jag nog påstå att han verkar riktigt rädd för att spela fysiskt samt att han undviker all kroppsnära kontakt, mao han glider hela tiden undan från situationer med motståndarna. Hjärnspöke eller?

 7. Anders Stenlund skriver:

  det dom behöver är att få tänka på något annat och göra något roligt tillsammans och släppa lås,
  varför inte att ha något roligt som paintball eller något där dom får lära känna varandra en mera säg kedja
  mot kedja få fram kämpar andan få något pris och sen avsluta med julbord snaps och öl. Tror verkligen att grabbarna
  skulle uppskatta det. Att VIK visar att dom tror på dom och inte bara prestera prestera annars få du gå. Kanske låter konstigt
  att belöna med julbord och annat när det går som det gör men tänk efter själva vad skulle ni tycka om att få göra något sådant när det har gått
  tungt på jobbet vi är ju trots allt bara människor med en massa känslor och när det låser sig behöver vi blow off steam så att säga Hoppas att Z och pannan ja VIK läser detta och gör något tillsammans för något måste göras för att få igång grabbarna.

 8. Per Lilja skriver:

  ingen beskrivning av VIK:s mål i artikeln?