Förlust även mot Södertälje efter svagt power play men Daniel Gunnarsson glänste direkt med misstagsfri ishockey och ”SHL-hårda” passningar

Jesper Johansson var en av de bästa energispelarna i VIK i modern tid. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK föll även i den andra träningsmatchen då Södertälje vann med 4-3 i Scaniarinken på torsdagskvällen. Detta efter 2-4 i försäsongspremiären hemma mot HV71.

Första var en jämn period med 5-5 målchanser i spel 5v5. En studspuck före 1-0 på en rostig Johan Gustafsson efter 2.20. Oerhört bra jobb Skedung och Wikman före Jesper Johanssons 1-1 efter 8.30.

2-1 SSK kom i 5-mot-3 efter 11.13. Lunsjö brände ett friläge i BP efter bra arbete av Jesper Johansson och Jardeskog. Onödiga utvisningar av Lavoie och Frycklund med klubborna högt i midjan gav SSK 5-mot-3:an.

Gunnarsson visade direkt stor klass med många fina och snabba stenhårda pass. Detta i sin första träningsmatch för säsongen, imponerande nog.

VIK slog en hel del höga flippuckar i mittzon inledningsvis. Men VIK vände och det stod 2-3 inför sista. Gunnarsson var som sagt dominant direkt och stod även för ett fint mål till 2-2 då backen tog närmsta vägen in mot mål på egen hand.

Rauchenwald tog sedan bra fart i mittzon och en elegant växel med Lavoie gav 2-3 där österrikaren var sist på pucken. Bra känsla av bägge där.

Det var en chansrik mittenrond men VIK bäst i andra. 8-12 chanser till VIK 5v5. SSK tog timeout då VIK pressade som mest efter 28 minuter.

Men två dåliga PP av VIK i slutet, vilket även skulle upprepas i sista perioden. Tredje inleddes chansfattigt. Dock bra jobb av en mycket mer energisk Zetterberg gav Frycklund en god chans.

VIK fick chansen länge i spel 5-mot-3 men det stämde inte alls. Istället gick en annars mycket solid Fernholm kanske lite bom och SSK kunde avgöra efter en retur på ett svårt skott för ”JG” efter 54.34.

Det var inte orättvist att SSK vann då de hade 4-2 i chanser i 5-mot-5 i tredje samt var klart bättre i PP genom matchen med två PP-mål (50%).

Totalt vann VIK chanserna i 5-mot-5 med 19-17 men Tolopilo verkar vara en solid belarusier i SSK-kassen.

SAMMANFATTNING

SSK fick relativt bra stopp på VIK i mittzon och det blev inte mycket spelvändningar eller djupledsspel för Gulsvart. Vilket SSK:s tränare Jörgen Bemström varnat för. Det i kombo med ett svagt PP bäddade för VIK-förlusten.

Daniel Gunnarsson visade direkt varför Leksand var ledsna över att tappa sin back, som snudd på nog är en topp-4-back i SHL. Stenhårda passningar och inte ett misstag (8-0 i bloggens ”Noterbara Prestationer”).

Det som imponerar offensivt är Gunnarssons förmåga att vända och vrida och på så sätt skapa rörelse och luckor för sig själv och andra. Återstår att se hur det kommer funka med Jansson, som ikväll var ganska anonym med 3-2 i ”NP”.

Johan Gustafsson var rostig i kassen i försäsongsdebuten efter att inte spelat match på väldigt länge med en lång vår på Rögles bänk.

”JG” gick kanske ner för tidigt på något mål, släppte någon retur och hade föga förvånande inte hunnit synka kommunikationen med backarna i spelet med klubban. JG gjorde dock en mycket vass räddning i tredje som hindrade ett SSK-mål.

Fernholm var stark och utnyttjade sin storlek flertalet gånger, och backen är även bra med pucken. Fernholm är inte bara lång, utan även ”bred”. Är inte den snabbaste i vändningar och måste därmed vara alert med sin långa klubba, vilket ofta var fallet i afton.

Roe inledde med några mindre felpass, men spelade sedan upp sig. Blandade och gav mycket men landade på positiva 8-5 i ”NP”. Så detta var ett steg i rätt riktning för amerikanen som har bra skridskoåkning för sin storlek.

Gällande Roe, som blandar väldigt precisa och fina passningar med sämre pass, kanske vi ska tänka potential före prestation i detta väldigt tidiga läge. Hur bra Roe är utan puck på stora rinkar är fortfarande uppe för bedömning, men var ganska bra med ”stick on stick” bitvis.

Östman fortsatte spela misstagsfri ishockey, och bara det är starkt med tanke på att backen inte spelat på denna nivå tidigare och har storleken lite emot sig. Är orädd och har en del pondus.

Framåt var Frycklund bäste forward och betydligt mer på G än mot HV71. Zetterberg förefaller klart rappare och mer hungrig på lösa puckar. Svensson tar fortsatt en del stressade avslut, men var klart bättre än mot HV. Så denna kedja tog ett steg.

Lunsjö var anonym men Rauchenwald och Lavoie hade en del bra grejer. Karlsson gjorde en ny okey/bra match, men av en så SHL-meriterad center hoppas vi på ännu bättre passningsspel. From ständigt farlig, men skulle kanske kunna gå hårdare mot mål ibland.

Jesper Johansson gjorde en strålande insats med hela 5-0 i ”NP” och gnuggaren tar kanske små steg även på finessområdet. Gjorde några utmärkta saker i BP, som bland annat dukade för Lunsjös friläge.

Men nu viktigt att PP kan bli bättre så att roller hinner sätta sig. Vi är lite känsliga där efter fjolårets PP-haveri. Frågan är när det är dags att börja träna på det?

Ingredienserna för ett dödligt PP finns där. I afton lirade VIK drygt åtta minuter i PP utan att skapa några nämnvärda chanser.

(VIK saknade Marcus Bergman och August Tornberg. Backen Karl Persman och forwarden Erik Thorwalls anslöt från J20 men spelade lite eller inget).

PUCKLIGAN

5 Daniel Gunnarsson

4 Mikael Frycklund

3 Jesper Johansson

2 Lukas Zetterberg

1 Simon Fernholm

4 svar

 1. Mathias skriver:

  Rauchenwald visade prov på hög klass vid uppåkningen till målet, ser även ut att ha fått lite tidig kemi med Lavoie, kan förhoppningsvis bli bra par dom två.

 2. Jan Malmberg skriver:

  Hattrick avgjorde så var matchen mellan Södertälje och Västerås s!od det i VLT.
  Förlust även mot Södertälje efter svagt powerplay i vikfancentral. Trodde VIK vann efter VLTs rubrik. Men det är ju upp till bevis när serien börjar.Då får vi se hur bra VIK är. 🏒🥅

 3. Peter T skriver:

  Chilla lite nu Janne.
  Vilken text har du läst i vlt, där man kan få för sig att vik vann??
  Den har jag missat, du kan väl länka här på siten.
  Det är alltså försäsong, man vinner inga poäng nu.
  Förra årets försäsong såg helt annorlunda ut, vi spelade jämnt med vissa shl lag, men säsongen vart ganska gråtrist.
  Att jämföra med vsk fotboll är ganska orättvist.
  Sveriges ojämförbart sämst skötta förening, t o m värre skött än vik hockey.

 4. Jan Malmberg skriver:

  Börjar bli trött på förlorar mentalitet i Västerås, VSK fotboll 4 vinster på 16 matcher i Superettan. Här på vikfancentral står det i rubriken att VIK förlorade, i VLT fick man intrycket av att VIK vann igår. Det stod i VLT hur bra VSK skulle bli i höst stämmer definitivt inte. Min bror tycker det är konstigt att VLT tror att VIK ska bli tvåa i serien före Björklöven tex. Det är upp till bevis för Paananen i år. Vill se vinster inte förluster. Såg inte matchen igår man ska tydligen ha abonnemang på Aftonbladet då. Västerås skärpning!