Fornataro & Heed bakom fin vändning i Haparanda för starkt Västerås

Tre poäng av Matt… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Trots ett spelövertag sett över 40 minuter stod det 2-0 på tavlan till Asplöven i Haparanda inför sista perioden. Men ett starkt VIK lyckades vända och vinna i sudden där Tim Heed blev stor matchvinnare.

Trots en tidig morgon och lång resa var VIK åter redo att spela från första nedsläpp. Det är bara att lyfta på hatten för att Jocke Fagervalls lag nu verkar har bestämt sig för att vara med från start i varje match.

VIK tryckte ordentligt i första perioden men Joni Puurula tog alla 13 skott VIK avlossade, varav de flesta var riktigt farliga. I andra perioden lyckades Asplöven sänka tempot en aning och de rödsvarta fick bättre stopp på VIK.

Firman med Luleålånen Daniel Mannberg och Johan Porsberger fixade 1-0 efter 22.25 bakom Gustaf Lindvall som gjorde sin blott tredje start för säsongen. VIK tappade sedan spelet en aning och hemmalaget visade stundtals bra fart.

2-0 kom till Asplöven genom firma Mannberg/Porsberger igen, ett högt skott som Lindvall nog borde tagit.

I början på tredje lyckades VIK reducera och kvittera efter två grötmål i powerplay, först genom Patrik Berglund. Sedan lyckades Matt Fornataro på något sätt få in 2-2-pucken efter tidernas längsta videokonferens av domare David Bergman efter 46.07.

VIK jagade på efter ett segermål men Asplöven stack upp i farliga kontringar. Bland annat fortsatte man skjuta högt på tidigt-ner-på-knä-stående Lindvall, varpå man en gång träffade VIK-keepern så att hjälmen flög av. Lindvall låg kvar helt stilla för att sedan resa sig och fortsätta lira efter slarv av Mikael Backlund i egen zon.

I slutet av perioden fick VIK ett gyllene läge i power play. Men VIK:arna lyckades inte samla ihop sig och det blev inget tryck alls i det power playet.

Under förlängningen stod sedan Victor Backman och på nytt Matt Fornataro för ett vackert förarbete till Tim Heeds matchvinnande mål.

Sammanfattning

VIK borde haft alla tre poängen i denna match efter att ha bränt tiotalet riktigt heta chanser. Joni Puurula i Asplövenkassen hade dock en riktigt bra dag och stod på huvudet flera gånger. Så som det oftast är i hockey så gör du inte mål på alla dina chanser behöver motståndaren bara en chans, så även i afton.

Det var mycket starkt att komma tillbaka i tredje med två viljemål fram till 2-2. Kul att Tim Heed fick avgöra då den offensive backliraren behöver speciellt mycket självförtroende i sitt mer avancerade backspel än många ”sarg-ut-backar”. Heed har nu fem poäng på sex matcher utan att direkt ha imponerat, det tyder på väldig effektivitet.

Gustav Lindvall fick stå och gjorde en godkänd insats. 21-åringen är mycket bra längs isen och är snabb i sidled, men verkar ha lite svårt för lite högre skott, såsom vid 2-0-målet. VIK:s målvaktstränare Patrik Sjöström har ju hjälpt Lasse Johansson att täta till längs isen, varför ska det då inte gå att få Lindvall bekvämare på höga skott?

Fagervall valde åter överraskande nog att sätta Marcus Eriksson på bänken och körde Markus Kinisjärvi som tredjecenter och Marcus Söderkvist som fjärdecenter. I tredje fick dock Eriksson hoppa in bredvid Patrik Berglund och en för kvällen blek Mikael Backlund.

Det är lite svårt att förstå matchandet av tekare. I det viktiga power playet i slutet på tredje fick helt plötsligt ovane tekaren Mikael Zettergren ta den viktiga tekningen som ”Z” förlorade. Vad är det man har missat?

Kul att se Matt Fornataro åter få utdelning på sitt energiska och smarta centerspel, dessutom förbättrad i teken. Man valde även att flytta Mikael Zettergren till kedjan med Kinisjärvi och Kenneth Bergqusit, vilket fick ”Z” mer aktiv.

Backman gjorde det bra tillsammans med Fornataro och en formsvag Brady Leisenring.

Nu väntar en sexpoängsmatch hemma mot Örebro på tisdag.

Västerås tre stjärnor

1. Matt Fornataro- Sliter och ligger bakom mycket.

2. Victor Backman- Elegant spel låg bakom segermålet, smart i övrigt i ny kedja.

3. Tim Heed- Levererar mål och assist, precis som förväntat.

5 svar

 1. Läktarplats skriver:

  Micke, angående Hot-listan så tycker jag det skulle vara intressant att få fram statistik på våra (VIKs) backar. Det är(enl min mening)just backarna som lägger grunden, med säker defensiv och offensiva uppspel, till VIK-vinsterna och ofta utan att komma med i poängligan. Så en lista enbart med backarna, där de inte behöver jämföras med offensiva forwards, skulle vara kul att se.
  Angående Fagervall och/eller Hellgren skulle det vara kul att höra om de överhuvudtaget kikar in och läser av vad Fancentralen och andra media skriver om VIKs presentationer.

 2. Mikael Norén skriver:

  Jesper, tror inte det angående Z och teken…

  Läktarplats, tack för klokskaper. Vilka frågor vill du att jag ställer till Fagervall? Kan jag göra. Nja, visst var Bulan bra, men dessa tre var lite bättre just denna match 🙂 Kul att du uppskattade Hot-listan, tänkte återkomma med denna. Att det blev åtta matcher blev bara slumpen. Men blir det åtta matcher finns det lite mer att ta på så att säga rent statistiskt.

 3. Läktarplats skriver:

  Instämmer (denna gång från dataskärmens play) i Mickes referat från matchen och instämmer till fullo i Jespers beröm över tränarduon. Men visst kan jag väl ibland undra över vad Fagervall håller på med i båset. Men skulle vi tyckare stå i båset så blev det väl bara pannkaka. Ändock tror jag att det är bra att vi tyckare finns, för tränarduon och spelarna scannar säkerligen då å då av vad som skrivs. Micke du kan väl fråga Fagervall vid tillfälle!
  Haparanda segern kändes bra och grundlades i mitt tycke av ett stabilt spel med säker defensiv. Visserligen var väl inget av Asplöven målen omöjliga. 1 – 0 målet kom efter dålig/sen omställning från offensiv till defensiv och 2-0 borde Lindvall tagit. Annars gjorde Lindvall en säker och trygg insats i målet. Vi behöver inte vara oroliga utifall det dröjer innan Lasse är tillbaks.
  Så var det här med Mickes val av VIKs tre matchstjärnor. Visst måste du haft en del grubbleri innan du tog bort VIKs å Lundkedjans härförare Bulan? Men å andra sidan blir det ju lite tjatigt att alltid ha Bulan med bland de tre. Men han förtjänar det!
  Intressant presentation/uppställning Micke gjorde i veckan med ”Hot-listan”. Tänker du fortsätta med det och varför har du valt bedömning under de senaste åtta matcherna i stället för de fem senaste?

 4. Jesper skriver:

  Men visst var det väll för att någon blev bortplockad på teken som Z tekade?….

  Tycker ändå att våra tränare har blivit mycket mycket bättre på att matcha laget än vad vi har varit dom senaste fem säsongerna…..

 5. BB skriver:

  Att Z får teka i PP är minst sagt konstigt.
  Jag undrar över varför Z får spela PP överhuvudtaget, han tappar pucken väldigt ofta.