Första isträningen avslöjade lite hur VIK-ledningen ser på truppen & vad kan behoven vara nu då Zäta helst vill addera en back och två forwards?

Younan och Fredda J. har äntligen fått kliva in i kylan. FOTO: JIMMY GERDIN VIK.SE

 

Första isträningen avverkades under onsdagen. Kedjorna såg ut så här enligt VLT:s utmärkta bevakning:

Benker – Åström (J20) – Lunsjö
Zetterberg – Skedung – Wikman
Hertzberg – Öhrn – Bergman
Eriksson – F. Johansson – J. Johansson

Backpar:
Younan – Berglund
Åkerström – Nilsson
Jansson – Kapborg (J20)
Tornberg – Ehrnberg

Alla är skadefria och Hillding kommer med nästa lördag. En första signal är kanske att storväxte backen Gustav Kapborg (191 cm från Växjö J20) och Filiph Åström (från Frölunda J20 med HA-matcher från Björklöven) är de juniorer som är närmast platser just nu.

Därmed är David Göransson möjligen inte förstavalet från J20 just nu, trots backens fina spel ifjol som 17-årig debutant ifjol. Göransson åkte dock på en hjärnskakning och är kanske inte riktigt redo ännu.

Zäta berättade dock i podden hur han vet hur svåra storväxta backar är att tas med som forward, och då har kanske den långe Kapborg bra startförutsättningar i Zätas bygge som sportchefen har fyllt med storväxta backar.

***

Sedan verkar det som VIK-ledningen initialt siktar på att sätta in Hillding på Kelsey Tessiers plats mellan Benker och Lunsjö. De två sistnämnda fann en fin kemi med Tessier i slutet som lagets bästa kedja då. Återstår att se om Hillding kan ta vid där kanadensaren lämnade och finna samma kemi.

Skedung och Wikman kan stå inför sina definitiva genombrott som riktiga toppspelare i Allsvenskan. De får nu spela med Lukas Zetterberg. Planen är nog att Zäta Jr. ska få energi och frenesi av sina årsbarn (alla tre födda 1997) och att skarpskytten ska ge mer spets åt avsluten i denna kedja.

Därmed bryter man upp kedjan med Zetterberg bredvid Öhrn och Hertzberg, som trots allt avslutade ganska okey i våras. Istället kommer Bergman in i kedjan som blir lite av kedjan med revanschfulla spelare, speciellt för Öhrn och Bergman, som hade tyngre säsonger.

Dock hade Öhrn och Bergman enorm kemi under försäsongen med massor av poäng tillsammans. Kan de återfinna den?

Fjärde blir helt logiskt Fredrik Johansson mellan Jesper Johansson och Anthon Eriksson, där Freddan blir en klar uppgradering som fjärdecenter efter minifloppen Mattias Kalin som lämnat.

***

Men Zäta vill helst ha in en back och två forwards till. Såklart. På backplats är det ganska klart att det är Niclas Lundgren eller en liknande defensivstark back som Zäta vill ha in (lyssna på senaste podden här för mer info om detta).

Framåt har man bara fyra naturliga centrar i dagsläget, även med Hillding. Här är det lätt att förstå att David Rundqvist skulle vara ett lockande och prisvärt komplement. 27-åringen kan ju både vara ytter och center. Okey tekare. Prislappen lär också vara human efter skadan.

Frågan är om inte den sista pusselbiten sedan behöver vara en riktigt vass målskytt för att gardera mot om många av ovanstående hittills ganska ojämna forwards åter inte hittar sitt max gällande att producera mål? Trots allt går sporten ut på det.

Zäta talade ju tidigare faktiskt om att addera just två spetsforwards senare, om möjlighet ges. Det behövs nog om VIK verkligen ska kunna störa Timrå, Björklöven & Co. på allvar…

2 svar

  1. Jonathan skriver:

    Modo är och rycker i Peter Chelarik, 3 NHL matcher förra säsongen och 37 poäng på 48 AHL matcher. Säger lite om nivån på förstärkningar dom ska ha in…