Fortsatt positiva besked inför slutspelet med seger mot Björklöven då lagmaskinen med Wikman i spetsen verkar vara på gång att tända till & vi fick lära oss ett nytt backnamn på allvar: Johan Norberg

William Wikman var bäst på plan. JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK vann med 6-4 borta mot Björklöven på fredagskvällen. En helgjuten bortamatch mot en skicklig motståndare trots att VIK saknade sju spelare. Till skillnad mot Mora senast stärkte nu många spelare sina aktier inför slutspelet.

Filip Wiberg inledde väldigt starkt första bytena och satte direkt an tonen i vad som skulle visa sig bli 19-åringens klart bästa match hittills i VIK inför storpubliken i Umeå.

0-1 kom efter en tjusig puckstöld av Karlsson där Lunsjö visade sina snabba händer efter 10.26 och rakade in sin egen retur. En annan 19-åring, backen Johan Norberg, var överraskande bra i sin blott andra allsvenska match och vann pucken på blå före 0-1-målet.

1-1 var mycket vackert av Löven, men kanske lite pucktitt av Roe efter 11.54. Undertecknad har efterfrågat mer mål från Bergman från sin topp-6-roll och #25 är fortsatt het med och visade sniperegenskaper i fart i PP fram till 1-2 efter 13.26, bra framspelad av Frycklund.

VIK började bäst i första men Löven kom allt mer under perioden och chanserna i 5v5 slutade 6-6. Kedjan med From, Karlsson och Lunsjö var bra och skapade mycket.

Wiberg satte 1-3 mycket kyligt efter 34.08 med ett hårt handledsskott krysset från nära håll efter en bra dragning för att skapa sig själv yta. Wikmans slit framför kassen banade väg för Wiberg.

Wiberg var även inblandad i det omdiskuterade 1-4 som föregicks av en lätt tackling/crosscheck av #15 på Nörstebö som föll och drog om omkull Voutilainen. Roe passade på att sätta pucken på mål efter 36.12, och Wikman styrde tydligen in trissan.

VIK började nu dra på sig onödiga utvisningar. 2-4 kom i PP efter ett kanonskott från Liss från kanten efter 38.46. Chanserna i andra slutade 5-5 i 5v5, där Kangas brände en chans efter bra saker av Skedung, och den sistnämnde bommade efter en fin vickning av Wikman.

Ryttar stoppade både Hutchings och Liss då dessa hade högkaratiga lägen i andra perioden. Wikman brände en dubbelchans i PP efter en smart pass av From.

Inledningsvis på tredje fick Löven två relativt enkla mål då Ryttar gick ner tidigt på ganska likartade höga skott över plocken från Lindgren och plötsligt 4-4 efter 41.46.

Löven var sedan bra och VIK drog på sig tre raka ganska slarviga utvisningar som gav hemmalaget, med nästan 5000 på läktaren, ännu mer vind i seglen. Men VIK skapade faktiskt två bra lägen i box play efter ett monsterbyte av Wikman.

Ryttar stoppade ett friläge från Bengtsson och revanscherade sig. Efter en lång Lövenpress gjorde en allt mer matchtränad Frycklund starka saker i anfallszon, Jardeskog lade på mål. Arkalov slet bra framför kassen då Greba var iskall och lade in en retur utan att förhasta sig fram till 4-5 efter 53.17.

VIK fick nu åter mer kontroll. Jardeskog hade sedan ett stort byte då han först schysst tacklade omkull Bengtsson och i momentet senare satte 4-6 i tom kasse efter 58.06 för sitt första mål i VIK.

Löven vann chanserna med 5-2 i 5v5 i sista perioden, men efter 4-5-målet tappade Löven det mesta av spelet.

SAMMANFATTNING

VIK har på relativt kort tid besegrat topplagen Karlskoga, HV71 och nu alltså Löven. Det är inte fel inför slutspelet. Löven var dock inte ofarliga och vann chanserna med 16-13 totalt i 5v5. Ryttar gjorde många bra saker förutom de jobbiga baklängesmålen i början på tredje.

Unge backen Johan Norberg var verkligen ett utropstecken med hela 5-0 i NP och berömdes av Harald Lückner i rutan. Norberg är mycket solid och stark i kroppen, plus att 19-åringens kyla och förmåga att spela utan att hamna i trångmål är imponerande.

Skulle nog nästan vilja påstå att Norberg kanske spelade sig förbi Jalonen på backsidans ”depth chart” med denna mycket imponerande match. Detta då Jalonen hade ny jobbig kväll med 3-5 i NP.

Sedan var Jardeskog, Gunnarsson och Jansson backgeneraler denna afton. Jardeskog delade ut några härliga tacklingar och VIK tog för sig i det fysiska spelet. Kan man bara få bort det lite vårdslösa spelet med klubban kan det bli bra i slutspelet.

Framåt gjorde faktiskt samtliga forwards ett väldigt bra dagsverke. Bloggen har nog aldrig sett en så jämn och hög NP på samtliga anfallsspelare.

Främst gladde Filip Wiberg med hela 8-1 i NP i sin överlägset bästa match i Allsvenskan. Nu är 19-åringen på allvar med att och slåss om en plats i laget inför slutspelet. Ett A-lagskontrakt får vi hoppas presenteras snarast.

Wikman var också tillbaka på sitt max efter en lite tystare period med hela 9-0 i NP. WW17 vände ut och in på Lövens backar så att till och med Lückner noterade det.

Marcus Bergman satte ett nytt klassmål i fart och har 6+2 sina senaste sex matcher nu. Hovåssonen verkar vilja täppa till truten på exempelvis denna blogg som velat se mer mål från Bergman i sin topp-6-roll.

Även Lunsjö var riktigt på och skapade massor i nästan varje byte. From var vass, men utgick tyvärr i andra perioden. Karlsson utmärkt som center mellan dessa två.

Också glädjande att både Greba (5-1 NP) och Arkalov (4-2 NP) gjorde bra insatser och den totala formkurvan är positiv hos männen från öst. Viktigt för Greba att få sitt första mål för självförtroendet, dessutom kyligt utfört.

Rigelius gjorde ett fantastiskt jobb i box play, och där glänste även Johansson och Kangas.

Men det viktigaste från dagen är att vi fick lära oss ett nytt namn: Johan Norberg kommer vi troligen få höra mycket mer om…

PUCKLIGAN

5 William Wikman

4 Filip Wiberg

3 Alexander Lunsjö

2 Ludvig Jardeskog

1 Filip Karlsson

20 svar

 1. C skriver:

  Ser fram emot slutspelet mycket. Det har ju stundtals (kanske med rätta) varit endel kritik mot VIKs spel och framförallt ledarskap under säsongen men att med 3 matcher kvar av grundserien åka upp till Umeå och vinna mot löven med 7 spelare borta är väldigt starka papper.

  Laget verkar vara precis där man vill ha dem mentalt inför ett slutspel. Vi har dessutom visat att vi kan slå alla lag utom Modo hittills trots skador på nyckelspelare. Dags att knäppa Modo med på måndag. Det enda vi saknar är en eventuell avgörande match hemma i slutspelet men mot tex Löven har vi ju bättre bortastatistik än hemma så det blir nog inte avgörande i år.

  Bra jobbat VIK! Vi ligger helt rätt i satsningen just nu.

 2. Svanteturesson skriver:

  Ang. 1-4 målet: Om det funnits Coachers Challenge inom svensk hockey dvs Löven hade utmanat domarbeslutet och det visar sig, som nu, att domaren inte kunde avgöra sekvensen ordentligt 100%igt pga teknikstrul (för så var det va?), hade då Löven åkt på en 2:a och målet godkänts?

  • Vintermannen skriver:

   Visst det borde ha varit en utvisning om händelsen var närmare målet och Björklöven spelaren inte hade en chans att undvika sin egna målvakt men händelsen skedde ju två tre meter från målvakten och Björklöven spelaren har gott om tid att undvika sin målvakt. Men Björklöven spelaren borde nog byta sport om han inte klarar av att tacklas och bli ”tacklad nuddad” , ballerina vore något för honom.

 3. Ossian skriver:

  4-1 målet är ju fel, finns ingen som dyker in i egen målvakt på det sättet för att tjäna på det. För er som tycker att han filmade, det var hans sista byte. Med det sagt vann VIK välförtjänt, löven kom ikapp och hade 3 pp att göra nåt av. Kan bli en riktigt rolig kvart.

  • Pelle skriver:

   Nej han gör det nog inte med avsikt, men det måste ju finnas någon gräns över hur långt från mål man kan göra en goaltender interference. Han glider väl fyra meter. Jag ser det mer som en olyckshändelse. Det var ju ingen jättetackling precis. Killen måste ha haft väldigt dålig balans i ögonblicket för att kunna rasa ihop av den knuffen.

 4. Sebastian skriver:

  Ytterligare Lövenfan som konstaterar att VIK var väl värda vinsten sett över 60 minuter. Mäkta imponerad av den fart och frenesi som laget kan uppbringa när det finns ordentligt med feeling. Och förstalinan är tamefan blytung. Ger mig snudd på samma magknip som BIK’s dito gjorde ifjol. Ruskig att följa när man sitter på andra sidan, så att säga, men samtidigt går det inte att blunda för den kvalitet som finns där. Livsfarlig verkligen.

  Nej, domarinsatsen var inte bra. Riktigt risig faktiskt. Men sett över hela matchen var det inte där avgörandet föll. Löven hade gott om chanser att rycka ifrån i PP, men det ville sig inte. När VIK sedan låg på så producerades farligheter för jämnan, varpå man utnyttjar sina lägen till fullo. Det var rappt, intensivt och effektivt.

  VIK imponerar stort, när det är påskruvat. Ser om något fram emot kommande drabbningar då det resulterar i grymt kul intensitet och över sju matcher kan det bli något fantastiskt spännande att följa.

  Till nästa gång 👍

 5. Musse skriver:

  Det näst bästa den här kvällen efter seger med 4-6 är ju Tingsryds vändning mot SSK. De är väldigt nära negativt kval nu. De förtjänar att vara där, de har fortfarande en liten chans att undvika det pga sina 2 poäng från protesten. Det lite komiska är att vi har Almtuna borta i sista omgången. Och vi brukar ju ha väldigt svåra bortamatcher där……😉

 6. Peter skriver:

  Handlar ju inte om att det är utvisning. Klart det inte är en utvisning, däremot goaltender interferens, ni vet när man stör/petar på målvakten i målgården….Klart man inte kan knuffa folk in i målvakten och sen göra mål! Borde vara logiskt även för wessner. Finns ingen annan logisk förklaring än domarna var mutade och borde anmälas

 7. Michael Strandberg skriver:

  Tycker nog 4-1 målet var rätt dömt.De stöter ihop samt att det var två meter från målgården.Att Lövenkillen sen glider in i målet och tar med sig målvakten är väl mer otur.Måste få vara lite kamp framför kassen så länge det inte är ojuste.

 8. Observant skriver:

  Härligt med lite fysisk slutspelsliknande hockey. Där ser vi att vi har spelare som kan det där.

 9. Ola Kullgren skriver:

  Är det någon ny grej man ska börja använda sig av? Lite brottning framför mål, så kastar man sig mot egna målvakten och får med sig en goaltender interference?

 10. Daniel S skriver:

  Grattis till segern VIK. Sett över 60 minuter kändes ni piggare och mer fokuserade.

  Vi får ta revansch i kvartsfinalserien!
  (Förövrigt så saknade även löven en del duktiga spelare som Fitzgerald, Gropp, Vaino och Plant)

 11. Mattias skriver:

  Grattis till segern VIK säger jag som Lövare.

  Bra genomförd förd match taktisk samtidigt som ni hade flyt med domsluten. Vi hade det mot er senast då Hutch skulle haft matchstraff och nu hade ni det så det jämnade ut sig.
  Men man blir fan orolig på domarnivån i den här serien när man inte kan regelboken och måste ta hjälp av situationsrummet. När sen domarchefen bekräftar misstaget blir man ju orolig för domarna i denna serien.

  Ursäktar inte Björklövens förlust. Inte alls men tänk om detta hade varit i en direkt avgörande final med ära och massa miljoner på spel. Då vill man gärna att det skall dömas rätt.

  Man kan undra vilken planet Wessner var på ikväll för jag har aldrig sett han så blek i en match. Kändes som han dömde för Karlskoga ikväll och vill hellre se hans kära Karlskoga mot Kristianstad än Västerås.
  Måtte jag ha fel men det var en hel del tveksamma domslut från hans sida.

  Solklart matchstraff på Lunsjö som drar upp klubban mellan benen på Rahimi som endast resulterade i 2 min. Man väljer inte ens kolla på den efter.

  Men som sagt grattis till vinsten och till en bra genomförd match. Ni fick matchen exakt dit ni ville.

  • Musse skriver:

   Wessner är inget VIK-fan. Han försöker jämt sabba för oss och så även igår när han började ta utvisningar hej vilt. Hade inte tekniken strulat hade han säkert tagit bort 1-4 målet. Wibergs lätta knuff skulle ju inte ens blivit utvisning i innebandy. Backen får ju ett olyckligt felskär och gör illa knät eller något. Rahimi hänger ju med hela sin tyngd över Lunis klubba och får nog skylla sig lite själv om den träffar suppet.
   I en match som har slutspelskaraktär var det några väl billiga utvisningar. Vi var överlägsna och två flytmål + domarna gjorde match av det på slutet. Vi var helt enkelt lite bättre än löven den här kvällen.

  • Putte skriver:

   Kul att ni gen löven är in här och skriver 😊 Bra publik och tryck i hallen hela matchen!

   Håller med om att domarna var dåliga och att VIK hade lite fördel där idag. Dock så fick ni klart fler PP än oss. Wessner hatar ju VIK sen gammalt. Är väll lite som att Magnus Wernblom skulle döma er i löven även om ni mest låg i HA när han spelade i Modo.

   Lunis klubba på Rahimi borde kollats, absolut och sen när Jardeskog får med Rahimi ut på en kvittning är ju riktigt svagt av domarna då Rahimi bara står där. Jag ser inte att han gör nått iallafall.

   Dock så är ju 4-1 intressant, jag tycker faktiskt att er spelare viker ner sig totalt. Visst blir han lite knuffad men om man granskar situationen och måste ta en 2a åt nått håll är det väll närmare diving? Korrekt hade nog varit att döma bort målet ändå eftersom det inte är en uppenbar filmning men väldigt väldigt tveksamt av lövenspelaren att inte kunna stå upp där. Det tycker nog ni hemmasupportrar med för inte vill ni väll ha spelare som faller av såna små knuffar?

   Vi ses i kvartsfinal, blir 6-7 väldigt roliga matcher. Jag tror även att vi i VIK är mer nöjda med motståndet än vad ni i Löven är för av alla lag under topp 4 hade ni inte valt oss men av alla lag över topp 4 hade vi valt er. 😉😎

 12. Peter skriver:

  Vik vann inte, matchen slutade oavgjort. 1-4 målet är det fånigaste målet som nånsin gjorts på en hockeyplan!!!!! Löven blev anklagade för läggmatch ifjol, borde inte domarna som godkänner ett sånt mål anmälas? De måste haft en tvåa på lången, finns ingen annan förklaring till att godkänna målet.
  Riktigt pinsamt!!!!!!!

  • Jan Malmberg skriver:

   VIK vann matchen HELT KLART. Filip Wiberg tyckte att Björklöven spelaren ramlade ihop som ett korthus. Ungefär vad jag kände vart förbannad när dom granskade, domarna såg ju ingen utvisning på planen. Bergman är målskytt igen fortsätt med mask som cmore intervjuaren sade spelar ingen roll om han ser ut som en snorunge bara han gör mål.( utan mål inga vinster punkt slut🥅🏒)p.s. Wiberg är klassen bättre än Kangas!

   • Peter skriver:

    Handlar ju inte om att det är utvisning. Klart det inte är en utvisning, däremot goaltender interferens, ni vet när man stör/petar på målvakten i målgården….Klart man inte kan knuffa folk in i målvakten och sen göra mål! Borde vara logiskt även för wessner. Finns ingen annan logisk förklaring än domarna var mutade och borde anmälas

    • Jan Malmberg skriver:

     Om man tacklar en spelare och han ramlar in i egen målvakt eller petar på en spelare och han likväl ramlar in i målvakten det här är ju löjligt. Fakta är oavsett att domaren dömer som han vill. Ishockey förbundet får väl döma 0-5 tiil Björklöven så blir alla B.fans nöjda!👮‍♂️👮‍♀️

  • Björn skriver:

   Försvarande spelare måste ju också ha någon form av ansvar att stå upp på skridskorna? Annars kan vi ju ramla in i målvakten så fort vi vill ha avblåsning. Dåligt tränad spelare kanske? Hade det varit solklart hade de inte granskat det i 5 minuter. Men tveksam situation, absolut.