Isbitar inför MoDo och slutspelet, Greba hyllar ”magiska fans” & Södertäljes existens kan hänga på VIK – och mycket talar nog för att man kommer gå för det mot Almtuna

 

Två matcher kvar av grundserien. MoDo hemma på måndagskvällen och Almtuna borta på onsdag.

De viktigaste frågorna just nu:

# Hur är det med Johan Gustafssons knä? Ändå kanske små lovande signaler att JG kanske kan komma tillbaka och föra VIK till SHL.

# Och hur är det med Östman, Svensson, Hakkarainen, From (utgick med illamående i Umeå), Zetterberg, Tornberg och Fernholm? Sju ytterligare namn som missat flera matcher på sistone.

# Är Filip Wiberg på väg mot ett riktigt genombrott? Signalerna är där att 19-åringen börjar få ihop alla bitar för att bli en spelare att räkna med som en viktig komplementsspelare i detta SHL-satsande VIK. Wiberg, som verkligen är byggd för slutspel, var oerhört bra i Umeå senast. Sundsvallsonen satte pricken över i med ett klassmål dessutom.

# Nu har Paananen tvingats ändra mycket i kedjorna, senast i Umeå såg det ut så här:

 • Wikman – Skedung – Wiberg
 • Bergman – Frycklund – Greba
 • From – Karlsson – Lunsjö
 • Rigelius/Kangas – Johansson – Arkalov

Vilka är egentligen de mest optimala kedjorna då Zetterberg och Hakkarainen förhoppningsvis snart är friska? Lite senare – i den bästa av världar – ska också Svensson in…

# Backparen i Umeå:

 • Gunnarsson – Norberg
 • Jansson – Jardeskog
 • Roe – Jalonen (Lagerlöf ombytt)

Frågan är också här vilka som är de mest optimala paren om alla är friska, med Östman, Fernholm och Tornberg. Den sistnämnde och Roe är dock givna tillsammans då de verkligen lyfter varandra och är lite mänskligare utan respektive.

# Också spännande om Johan Norberg kan följa upp sin succématch i Umeå. Lag som går långt har väl ofta någon sådan där kanon som kommer från ingenstans och briljerar? Som Wiberg och kanske även en sådan som Norberg.

# Vilken väg tar Greba och Arkalov härifrån? Bägge verkar lite på gång och kan nog bara bli bättre. De förefaller trivas i Västerås. Kan inte riktigt släppa att Greba alltså spelade förstakedja i KHL denna säsong, vilket skvallrar om ett skyhögt tak när allt stämmer.

Greba hyllades också VIK-fansen ”Supportrarna är helt magiska” på HockeyNews.se. Så välförtjänt.

***

Ledarskap.

Är Jimmie Jansson lika bra på att leva upp till sina ord som en annan kapten, nämligen självaste Mark Messier?

Jansson sa ungefär i VLT nyligen att ”vi ska vinna hela skiten”. Bloggen gillar den inställningen.

Ni som kan er hockeyhistoria vet att legenden Messier tidigare garanterade slutspelsseger i ett avgörande (gjorde sedan hattrick i den matchen) för att öka kraven på sig själv och sin omgivning. Ett ledarskap som gav sex Stanley Cup…

***

Södertälje SK har plötsligt blivit de största VIK-supportrarna. En lika stor som naturlig helomvändning, minst sagt, sedan anmälan. Det som talar för att VIK kommer maxa mot Almtuna, förutom hedern såklart, är just det som nämns ovan, att laget har haft mycket skador och troligen vill man spela ihop toppkedjor i Uppsala.

Men även om inte man har ett ”topplag” på pappret i Gränbyhallen kommer man ha spelare som krigar för platser i laget inför slutspelet.

Patrik Zetterberg uttalade sig också för flera år sedan om hur han trivdes som spelare i Södertälje 2002-2004 (”där var det mer fokus på hur man var som människa än vilken klocka eller bil man hade, som i exempelvis Djurgården”). Så sportchefen vill nog inte att hans lag gör bort sig i Uppsala…

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1647203308
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1503105738029338628";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1503105738029338628";s:5:"pDate";s:19:"2022-03-13 20:28:29";}}";

11 Kommentarer

 1. Pelle

  Det enklaste är att Troja vinner eller åtminstone tar poäng så spelar det ingen roll hur det går i Uppsala.

 2. Pontus

  Vad är då moraliskt rätt?

  VIK sätter Almtuna i en dålig sits även om man nu fått muntligt ok. Visst det är SSK som anmält trots att det tydligen finns nån code of cunduct att inte göra så. Att SSK själva 2 ggr smitit runt regler ang NJL spelare gör ju inte att det smakar mindre illa från deras sida. Men fakta är att VIK också satt Almtuna på pottan.

  Så vad är moraliskt rätt? ”Rätta till” sitt misstag kan ses som moraliskt rätt men även att man tutar och kör som vanligt.

 3. kolle

  Varför detta agg mot SSK? Det vore ju tjänstefel av SSKs ledning att inte anmäla med tanke på det prekära läget. Det är dessutom relativt vanligt förekommande och har väl hänt tidigare i vinter i hockeyettan (Boden) och har hänt tidigare säsonger. Släpp det och gå vidare. Ni hade gjort exakt samma sak om det gällt er.

  Och MoDo har haft kopiöst lätt för Västerås och man har inte ens behövt förta sig. Jag tror att det beror på att MoDo är det enda laget som verkligen kan möta Västerås fart. Västerås får bra betalt för farten mot exempelvis Löven, men inte mot MoDo.

  1. Musse

   @ Kolle. Att det drabbar VIK är ju en sak. Har vi gjort fel enligt reglerna så ta våra 5poäng som straff. Men att det ska drabba Almtuna att SSK får 2 poäng som man inte förtjänat, och skulle det bli så att Almtuna ramlar ur serien för att SSK klarar sig kvar av en regel som drabbar tredje part. Då kan jag förstå att många är bittra på er…

  2. Kalle

   Nåja. Kopiöst lätt för
   Modo har det väll inte sett ut i matcherna även om resultaten blivit stora tillslut. Tror många i Västerås gärna möter Modo i ett slutspel 😊

   1. Kolle

    Vi i MoDo tar gärna Västerås. Det känns som att vi har väldigt lätt att skapa chanser mot just Västerås, medan det verkar som att Västerås sällan kommer till lägen som verkligen är heta. Skott utifrån är nästan bara farliga om man har skymning eller att man fått en förflyttning på målvakten, men det har aldrig Västerås på MoDo. Har man nu gjort tre mål på fyra matcher?

    Spelmässigt har matcherna mot Västerås varit väldigt enkla, även om det känns som att både ledare och supportrar för VIK inte förstår varför det blivit klara segrar varje gång.

    MoDo är det lag som har bäst skottprocent i serien, därför att man alltid har bra skymning. Det är inte bara tur eller tillfälligheter, utan har varit så nästan hela säsongen.

 4. Per wall

  Jag kommer att spy galla över ssk så länge jag lever, så dåligt att anmäla vik, men ssk ska ut ur allsvenskan.

 5. Musse

  Klart att VIK inte kommer att lägga sig mot Almtuna. Men vi vet ju hur kampmoralen är i ett lag som inte har något att spela för vs ett lag som kämpar för att inte riskera nerflyttning. Moraliskt sett tycker jag Almtuna förtjänar 12e platsen då ryssarna verkligen inte hade någon avgörande betydelse i matchen som dömdes 0-5. VIKs överklagan kommer sannolikt inte ge något annat beslut. Nu tror/hoppas jag att Troja vinner hemma på onsdag så att vi slipper spekulationer från SSK om vi tappar poäng i Uppsala.

 6. Kenta

  Man kan tycka vad man vill om dessa 5 poängen men sanningen är att vik har haft bra häng på 4de platsen om inte södertälje väntat med sin anmälan till efter matchen ! Det har satt almtuna i en dålig sitts som de inte förtjänar ! västervik är tysta å glada för att de har häng på plats 6! Klart Vik ledningen
  knyter näven i fickan å är förbannade över det hårda straffet, när man tycker man handlat i god tro! SSK har riktigt satt vik på pottan! att gå vidare från kvarten! Vad man än tycker om Zas KHL värvningar så har han fått mycket skit om han inte gjort någonting innan fönstret slog igen! Bäst att Troja gör sitt nu! Vik vill inte få mer spyor från ssk om vi inte är på topp mot almtuna! Tack för det fria ordet!

 7. C

  Modo har känts starka hela säsongen. Har väll legat topp 2 i princip hela tiden.

  Om VIK vunnit endast en av de 3 förlustmatcherna mot Modo och haft kvar de 5 poäng som försvann med ryssarna så hade seger ikväll betytt att VIK och Modo legat på samma poäng.

  Det är små marginaler men visar också att vi inte är långt efter toppen.

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

RT @mrklimp: Pratade med Thomas Fröberg för en stund sedan. Det blir ingen Mikael Frycklund i IK Oskarshamn nästa säsong. https://t.co/xmBM…

SvaraRetweetFavorit
Rexxius - AvatarRexxiusRexxius

@trucken021 @VIKFanCentral Visst har han gjort korkade grejer - men tror en hel del av det grundas i frustration öv… https://t.co/t4ZNMQTc3j

SvaraRetweetFavorit
marcus wikman - Avatarmarcuswikmanmarcus wikman

@Stiffen80 @VIKFanCentral Tänk va olika vi kan uppfatta denna sport och dess utövare 😅

SvaraRetweetFavorit
Tobias Hjelm - Avatarhjelmtobias83Tobias Hjelm

@Stiffen80 @VIKFanCentral Inte lätt att vara bäst i serien och slutspelet om man inte har typ 5-6 killar av samma k… https://t.co/rwU6sjuZho

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto