Fortsatt skapar VIK massor av chanser men även mot AIK var skyttet vekt och trafiken för svag och trots 90 skott (1 mål!) mot Modo och nu AIK har VIK kammat noll…

Linus Ryttar lämnar. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK föll med 2-1 borta mot AIK på lördagseftermiddagen. Trots en ganska medioker insats skapade VIK fortsatt en hel del chanser men fortsatt svagt skytte och en osynkad trafik framför motståndarens kasse gav noll poäng.

VIK var bra första åtta minuterna men fortsatt klena avslut. Sedan sämsta 12 minuterna på ett tag med mycket kladd, dock bra Ryttar i kassen.

Bra saker av Bergman och Frycklund bäddade för Zetterberg som skickligt lade in 0-1 efter 15.12. Men 7-5 chanser AIK 5v5. Hakkarainen var inledningsvis fortsatt vass med From, men Lavoie måste höja sig med så bra omgivning.

Seg andraperiod från två trötta lag. VIK generade ändå många chanser även om inte så mycket stämde. Trots allt 9-4 chanser VIK 5v5 i andra perioden. Första missen av Hakk som tittade lite puck vid 1-1 efter 21.50.

Svensson (makalös passning av fortsatt starke Tornberg) och Bergman (i box play efter bra pass Karlsson) brände frilägen. De måste börja näta snart! Lindholm var också fri men Ryttar var skicklig.

VIK fortsatte vara spelförande och hade hela 9-3 i chanser i tredje perioden i 5v5. Men Khomchenko fick åter visa hur bra han är, samtidigt som VIK lät ryssen från Andrei Lulins Saratov se för många puckar.

Östman styrde olyckligt in en puck i egen kasse och 2-1 AIK.

SAMMANFATTNING

Ska man bli ett topplag måste man vinna på sin lägstanivå. Man kan såklart inte glänsa hem varje match. Nu var insatsen och skärpan inte lika hög som i de senaste fem mycket väl genomförda matcherna, men trots det vann VIK chanserna 5v5 med 23-14 (3-1 i PP).

Hakkarainen var fortsatt väldigt bra inledningsvis på matchen och landade på fina 6-1 i NP. Helsingforssonen tröttnade dock fullt naturligt lite och kunde nog scannat av bättre före 1-1-målet. Men det kommer bli spännande att se Hakk mer matchtränad och inkörd i VIK:s spel framöver.

Hakkarainen har verkligen lyft From och dansken gjorde sin bästa match för säsongen gällande NP med hela 9-3. Nu fattas ”bara” målen för From som är poänglös i fyra raka och har bara 2+0 senaste nio matcherna.

Lavoie (2-3 i NP) hade en ny blek afton och finliraren står nu på bleka 1+1 senaste nio matcherna. Det är ett problem eftersom kanadensaren inte bidrar överdrivet mycket i spelet i övrigt. Denna kedja skulle behöva en tuffare kanadensare in på mål.

Wikman gjorde en ny oerhört stark insats och WW17 har verkligen hittat en jämnhet på en hög nivå. Men att kedjekamraten och tänkte målskytten Svensson (0+0 och -5 senaste fyra) bommar så mycket chanser (frilägen) är ett problem.

Målproduktionen för Svensson är än så länge nästan halverad jämfört med i Tingsryd. Men vi ser ju att ett hårt skott finns där, samt ett gott spelsinne. Det bör kunna lossna för Svensson som också spelar mer insida nu, men bör bli ännu mer skoningslös in på mål.

Marcus Bergman som spelar i förstakedjan har trots alla bra saker han gör bara gjort ett mål på 51 skottförsök och 15 matcher nu. Man skulle önska att en så stark spelare som Bergman kunde gröta och styra in fler mål.

From har bara fyra mål på 66 skottförsök, Svensson lika många mål på 64 skottförsök.

Sämst skytt hittills är Gunnarsson med 70 skottförsök (och hela 36 har missat målet!) och backen har ännu inte gjort ett enda mål, efter att ha pangat in 15 SHL-mål på två säsonger. Vad har hänt med Gunnarssons bössa?

Målskyttet har verkligen växt till ett stort problem nu. VIK är sist i serien gällande skytte och gör nästan alltid motståndarmålvakterna till monster med bara 8,4 i skottprocent.

Visst kommer det jämna ut sig en del i längden och vissa av ovanstående siffror kommer förbättras markant över tid om VIK fortsätter skapa så här mycket. Och VIK saknar ju sin kanske mest naturlige och lurige målskytt i den skadade Alexander Lunsjö.

Men även 20/21 hade Paananens VIK dåligt skytte med en 12:plats i effektivitetsligan (9,13 %). Inte så imponerande 19/20 heller med en åttondeplats (9,55 %). Bättre var det 18/19 med en tredjeplats på 10,5 %. Varje liten promille i skottkvalitet räknas, som vi kan se.

VIK behöver således kanske se över hur strategierna ser ut för att störa målvakter och hitta returer för ”enkla” mål. Just nu känns skotten utifrån väldigt ofarliga och det synkas inte med att folk står i ansiktet a´la Sean Avery (fråga Martin Brodeur).

Det kan såklart delvis bero på att det finns någon finlirare för mycket, men också annat spelstrategiskt som kanske övergår denna bloggs förstånd.

Men med Hakkarainens centersuccé kan ju Patrik Zetterberg förhoppningsvis fokusera på att håva in en oöm och smart forward (borde vara lättare än att hitta en toppcenter) som verkligen kan parkera framför motståndarnas kasse och styra in puckar.

Detta som Nick Sorkin och Stefan ”Slungan” Lundqvist var så bra på, eller nosa upp returer för ”enkla” mål a´la Stefan ”Loppan” Hellkvist.

Bra lag har ju ofta spelare som ser ut att regelbundet få pucken på bladet framför öppna mål, förutom att också ha skyttar som Fredrik Forsberg som sätter varje halvchans i krysset. Allt sker av en orsak.

Samt kanske Z kan hitta en back om kan skjuta precisa smarta styrningsvänliga skott a´la Jerome Leduc eller Jonas Liwing. Det lilla gör så mycket. För annars verkar ju VIK verkligen ha spelare och system för att skapa mycket lägen, vilket såklart är grunden för allt.

PUCKLIGAN

5 William Wikman

4 Linus Ryttar

3 Mathias From

2 August Tornberg

1 Mikael Hakkarainen

6 Responses

 1. Bozo skriver:

  Fortsatt saknas det vinnarkapacitet. Hög högsta nivå när adrenalinet är påslaget. På bortaplan saknas det lilla extra som oftast. Inte för att vara den men laget ser ut att behöva ha arga fans efter sig som laget vill täppa till käften på. En sorts symbios. Måstematcher var och varannan vecka för att inte hamna i kris och krav på allas avgång. Så har det varit alla säsonger utom en med Zäta och Paananen. Kan bli kul i vår men det kommer vara en helvetes bergochdalbana fram till dess.

  • Musse skriver:

   Tror både ledare och spelare skiter fullständigt i vad som skrivs i sociala medier. De jobbar nog på och försöker rätta till det som inte funkar. Det som nog hjälper dem bättre är fulla läktare som stöttar och hejar fram dem.

   • Bozo skriver:

    Ja även på bortaplan skulle vara bra. De bortamatcher VIK-support ställer upp bra och låter mycket är känslan att mycket fler poäng samlas in.

    Självklart känner ledare och spelare till stämningen bland intressenter. Självklart vet de att det är en ny måstematch på onsdag om inte gnället och krav på avgång ska starta igen.

 2. Bozo skriver:

  Hur kan man missa så mycket frilägen? Går hand i hand även med straffskytte som varit allt annat än en paradgren senaste åren.

 3. Jan Malmberg skriver:

  Titta på Kristianstad 8 fullpoängare och och en poäng mot HV71 =25 poäng Hv 71. 21 poäng sista 9 matcherna. Spelar ingen roll hur bra man spelar eller hur många skott man skjuter. Ett mål av forwards sista 3 matcherna är uselt. Skämmit att ha Västervik och Kristianstad före sig i tabellen. Man får inga stil poäng i hockey det är i gymnastik konståkning och simhopp typ. Detta HÅLLER inte det är bara rena fakta. Tyvärr så ser nästan alla målvakter bra ut mot VIK.

 4. Musse skriver:

  From har bra egenskaper men skulle önska att han tuffar till sig lite. Känns lite à la Benker, som inte gärna går in i skiten….