Nya finländska centerfyndet Mikael Hakkarainen hakkade direkt sönder Södertäljes segerchanser då hela VIK lyft minst en nivå senaste fem

 

VIK stod för en ny mycket bra insats (för femte matchen i rad, även om denna nog var bäst hittills) då Södertälje besegrades med 3-0 hemma i ett kokande ABB Arena på fredagskvällen.

Nye finländske centern Mikael Hakkarainen stod faktiskt för en av de mest lovande debutmatcher undertecknad sett sedan jag började följa VIK under tidigt 1990-tal.

Hakkarainen verkar vara ett storfynd (hatten av till Patrik Zetterberg!) och var omgående bäst på plan i första perioden. Direkt i första bytet höll den flygande finländaren på att fixa en assist efter en uppåkning och passning som vi alla drömmer VIK:s centrar ska kunna göra.

”Hakk” låg bakom 1-0 i PP med en av många vassa uppåkningar och ett perfekt tillbakapass till Jansson efter 9.48. Frycklund var kall då Jansson ökade på 2-0, även det i PP efter 15.29.

Wikman träffade ribban efter 19.59 och överliggaren svajar nog fortfarande. VIK var det klart bättre laget i första, 5-2 chanser i 5v5 och 4-0 chanser PP.

Det fina spelet fortsatte i andra. Mellanakten inleddes med en ny suverän pucktransport av ”Hakk” som sånär resulterade.

Hela 11-3 chanser i 5v5 för faktiskt dominant VIK i andra. Det borde varit mer än 3-0, som kom efter klappklapp av Zetterberg och Bergman där Östman nätade efter 27.41.

”Hakk”, eller ”the Finnish Flash” (om vi ska ta i lite extra så här en fredag), var fortsatt enormt bra, tempostark och borde gjort något mål.

VIK dominerade första 15 i andra, sedan vaknade suveräna, men lynnige, Pollock i SSK, men JG var vass i afton och hade bra hjälp av ett mycket mer aggressivt försvar.

VIK inledde bra även i tredje men Fredrik Bergvik i SSK-kassen var lysande och höll faktiskt nere siffrorna denna afton. SSK:s sista ansträngning kom ungefär fem minuter in i sista perioden, men sedan tog VIK över helt och borde ha gjort många fler mål.

VIK vann chanserna i sista med hela 11-2 i 5v5 och 4-0 i PP efter flera vassa chanser med en man mer.

SAMMANFATTNING

Bitarna börjar falla på plats ordentligt i Thomas Paananens och Patrik Zetterbergs lagbygge. Efter fyra riktigt bra matcher tog VIK ytterligare ett steg denna afton.

VIK pulveriserade faktiskt så smått SSK med hela 27-7 (!) i skapade chanser i 5v5, den största ”segermarginal” bloggen noterat hittills där. Lägg även till 8-1 i PP-chanser.

Paananen överlåter ju mycket till spelarna och nu verkar hela den gulsvarta ”organismen” hittat balansen då kanske vissa spelare behöver växa in denna typ av ledarskap? Kanske därför det tagit lite tid att få ihop det och Paananens lag har ju ofta varit som bäst på våren.

Nu är det bara en match, men man måste nästan nypa sig i armen hur bra Mikael Hakkarainen var, trots så få matcher de senaste åren.

Marknaden skulle ju vara stendöd, och att hitta en så här bra spelförande center ska ju inte gå även i normala fall för en HA-klubb i november. Hatten av för Patrik Zetterberg.

”Hakk” har den så eftertraktade förmågan att i hög fart kunna täcka pucken, dra åt sig bevakning, vinna närkamper och sedan hitta sina medspelare med hårda passningar. Allt i en ganska framåtlutad stil med kraftfull skridskoåkning.

Dessutom spelade finländaren enkelt då det behövdes, och gjorde inte ett misstag vad bloggen kunde detektera med 8-0 i NP. Precis som en ansvarsfull center ska.

Frågan är bara om centern kan vara ungefär så här bra över tid? Förre ECHL-coachen var ju lite orolig för jämnheten. Men nu vet vi alla fall att högstanivån är hög.

Det är extra roligt då Hakkarainen slitit så med skador och blivit utköpt från olika lag och studsat runt. Det verkar dessutom vara en mycket härlig och ödmjuk kille som nu äntligen får chansen att visa alla tvivlare fel.

Nu fick också vindsnabbe From plötsligt en lekkamrat från Chicagotiden med samma fart och förmåga. De verkade finna omedelbar kemi och nu kan From också få använda sitt fina spelsinne att hitta Hakkarainen i fart, som exempelvis i början på tredje då ”Hakk” serverades gata av From.

From gjorde sin kanske bästa match denna säsong och tillsammans med Hakkarainen kan de verkligen bli en oerhört svårfångad duo. Lavoie har nog knappast spelat med två så snabba och skickliga spelare förut. Frågan är vem som blir bästa tredjelänk där på sikt?

En positiv följdeffekt var att Filip Karlsson (6-2 NP och gjorde en av sina bästa insatser på länge) kom ner och gav fjärdekedjan mer tyngd och kvalitet. Många hyllade Rauchenwalds tekningar med rätta, men faktum är att Karlsson nu också ligger på suveräna 55 % vunna tekningar, så viktigt så fjärdekedjan också får börja med lite puck.

Gabriel Kangas (5-0 NP) gjorde sin bästa insats för säsongen glädjande nog. Jesper Johansson som vanligt bra och VIK har nu fyra väldigt välkomponerade kedjor.

Backsidan också allt mer stabil och JG får numera mycket mer hjälp och fick hålla nollan. JG fick inte många skott, men det var några frilägen och närskott som JG briljerade på och såg mycket mer samlad ut i kassen än tidigare.

VIK:s målvaktstränare Patrik Sjöström är ju erkänt skicklig och nu har han tillsammans med JG fått upp räddningsprocenten till respektabla 90,5. Men den ska såklart upp mycket mer.

Annars är det bara att njuta lite i stunden då VIK på riktigt är på gång att skapa ett utmanarlag till HV71 i vår. En häftig resa väntar och skarorna som beger sig till hockeyfesterna i ABB Arena lär öka i antal och de lär inte bli missnöjda med underhållningen framöver.

Nu väntar AIK direkt på lördagseftermiddagen. Orkar Hakkarainen och VIK ladda om? Samtidigt spelade också AIK (föll med 6-3 i Karlskoga) under fredagen…

PUCKLIGAN

5 Mikael Hakkarainen

4 Jimmie Jansson

3 Mathias From

2 William Wikman

1 Marcus Bergman

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1636754885
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1459281876439420940";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1459281876439420940";s:5:"pDate";s:19:"2021-11-12 22:08:06";}}";

20 Kommentarer

 1. Steffo

  Härligt VIK! Nu kör vi över Gnaget. Rocklunda kommer fyllas med det här spelet. 3-0 målet var ren klass, verkligen hockeygodis. Blir intressant och se var Lunsjö passar in i det här pusslet men skador är ju sannolika så det kanske löser sig.

 2. Johan

  Kom igen nu laget, fortsätt så här! Dock borde VIK vunnit med minst 6-0 så hittar VIK / Zäta en spelare som KAN göra mål kan de bli riktigt bra. Många bra lägen som borde varit mål men bra målvakt i Södertälje!

  Apropå målvakt, jag har hört mycket bra om Ryttar att han kan bli överlägset bäst. Vet Paananen om de? Han står ju aldrig.. Tänk om ” Hakk” och en till forward som gör mål kommer in, sen ryttar lika het som dom med en ny back som är lika het som dom tillsammans med Ryttar i mål.. då kan laget gå långt!

  Minus i matchen var bråket på plan med 30 sekunder kvar med blodvite på isen. Två spelare ger sig på Jardeskog. Men Jardeskogs gest efteråt var nästan värre..

  Minus var även att två lagledare ska stå och skrika på varandra och inte kunna behärska sig. Handlade de om gesten Jardeskog gjorde? Vissa säger någon gest i båset? Även att han retade upp Paanenen och frågade vart han slips var nu..

  1. Bosse

   Satt precis bakom deras bås. En VIK spelare åkte förbi och gjorde ”kyckling dansen” direkt efter slutsignalen så SSK hade nog all rätt att bli irriterade. Hade inget med Jardeskog att göra och han tände väll mer publiken än nått annat.

   Sen tycker jag Pollock skämde ut sig mest, man förstår varför han måste lira i HA när han håller på sådär.

 3. Jan Malmberg

  Håller verkligen med om att Mikael Hakkarainen var bra, imponerande med så få matcher sista åren. Men det måste vara unikt i VIKs historia att ingen Forward gjort mål två matcher i rad i seriespelet.Kan väl inte hända i dag på Hovet mot AIK att det blir en tredje match kl. 15.00 utan att en anfalls spelare gör mål(Omöljigt?)🥅🏒

  1. Bozo

   Totalhockey som VIK sysslar med nu. Då kan vilka spelare som helst komma med i målprotokollet.

 4. Magic

  Kom nu ihåg tills nästa gång det blir grus i maskineriet och alla domare dömer mot oss och alla ska avgå eller bytas ut, att allt som behövs är lite finsk sisu!

 5. Bozo

  Apropå målvaktstränare Sjöström. I Tre Kronor truppen nu Lars Johansson och Gustaf Lindvall som delade på spaden i VIK 2012/2013.

 6. Bozo

  Eloge till Wessner med kollegor som stod upp bra i matchen när ett lag i obalans fanns på isen.

 7. Christoffer Pettersson

  Otroligt rolig kväll igår. Efter Hakkas första byte visste man att det skulle bli succé.

  Hade varit kul att se Lunsjö med honom och From för Lavoie kommer bort för mycket i matcherna, han måste nog höja sig rejält snart, annars blir det spel i typ ”Hästen” resten av säsongen.

  Precis som Micke skriver gjorde Karlsson sin bästa match i år. Han har nog också känt press att göra poäng mm och tappat defensiven i 3 kedjan.

  Sen spelade samtliga backar väldigt resolut i egen zon idag. Känns verkligen som att både Jansson och Gunnarsson börjat få ordning på grejerna.

  Längesedan hockey var så här kul i Västerås. (Och för 5 matcher sen ropade folk på tränarskifte, kanske vi fans kan ha lite mer tålamod i framtiden).

  1. Musse

   Lavoie är en mycket skicklig spelare som gör andra bra saker som inte From gör. Inte så snabb men vilket spelsinne och puckbehandling killen har. En sån spelartyp behöver vi absolut i laget. Direkt såg vi en helt annan kemi i linan när Hakka kom in.
   De som ville sparka tränarna skriver sällan här när vi vinner😊

   1. Peter

    Jag håller med dig. För tre veckor sedan skrevs (eller skreks) det om tränarbyte. Nu hyllas återigen Paananen för sitt att överlåta mycket till spelarna. Jag har hela tiden trott på att det löser sig. Och som Zäta hela tiden har sagt ”det är i april vi ska vara som bäst”.

    En fundering är ju i vilken lina Lunsjö ska spela vinge. Kommer han ta Lavoies eller Svenssons plats? I så fall vem av dessa kommer vara nöjda med att spela i en fjärdelina.

    1. Klas

     Problemet blir ju att Lavoie inte är så skillnad defensivt så ska Lunis in i tredje får vi problem med var Lavoie ska vara. Samtidigt så har vi haft väldigt få skador i år och är någon annan forward skadad är problemet löst.

     Jag gillar också Lavoie men ligger han inte på 0,8p per match i snitt över tid så håller det inte på sikt. Tror han har ett hög lön också (ren spekulation)

     Den som lever får se men äntligen börjar vi se iallafall lite konkurrens i laget om platserna vilket nog är väldigt viktigt i längden, vissa mår bra av att sitta på läktaren ibland också.

    2. Musse

     @Peter. Har också hela tiden varit positiv och trott på att det löser sig. Såg matchen Troja mot HV i veckan. Troja var mycket bättre och borde vunnit matchen, där hade HV flyt och inget lag går en serie utan svackor.
     Ang när Lunis är tillbaka (kan ta tid om det är ljumsken) så kommer någon annan att vara småskadad och behöva vila. När/om Z får in en till spetsforward så kommer vi inte ha någon uttalad fjärdelina, utan fyra hyfsat likvärdiga kedjor. Möjligen att Skedung/Wikmans lina får gå in och köra sönder motståndarnas förstalina.😊

 8. Kalle

  Jag var själv kritisk och aningen besviken på värvningen. Men jag blev helt klart motbevisad. Vilken fröjd att se! Och vad lättade och glad man var när man gick ifrån matchen ikväll. Forsätter det såhär så kommer enda problemet bli vilka man ställer på plan när vi ha fullt manskap.

 9. Bozo

  Sån här VIK med energi och överlägsenhet har man inte sett sedan senaste NHL-lockouten. Om detta inte var en engångsföretelse så är jag övertygad att SHL2024 uppfylls. Blir intressant mot Löven och HV71. Just nu är VIK bäst men känns lite som att man går på adrenalin. Man vill se att man snittar över 2p per match från och med nu. Effektiviteten enda frågetecknet just nu.

   1. Bozo

    Ja det var man varit senaste matcherna och som jag trodde så skulle det börja falna, vilket matchen mot AIK visade. Utan regelbundna målskyttar så blir det svårt när man inte presterar max, då blir man ett lag utanför topp4 garanterat i längden.

 10. Musse

  Blev ju precis den spelartypen som verkligen lyfter och driver en kedja. Killen är ju en absolut toppspelare i HA. Bra jobbat Zäta och långnäsa till er som grymtade om att det var fel chansvärvning.

 11. VIKKS

  Kan bara hålla med Micke! Man stod bara och njöt på läktaren. Hakka var verkligen bättre än man vågat hoppats på, och vann nästa samtliga tek också. Kändes även bra att man slapp hetsa upp sig över Wessners bedömningsnivå, nu var han ju helt ok.

Tweets

Christoffer - AvatarJanssoninoChristoffer

@VIKFanCentral Tror att Paananens dagar är räknade. Bara en tidsfråga innan han får kicken. Känns som att detta var droppen.

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

VIK berör verkligen. Många kloka kommentarer på FB, här och under artikeln, 31 st är kanske rekord. Ändå lite impad… https://t.co/xtOu0Fqa7l

SvaraRetweetFavorit
Anton - AvatarAntoendpAnton

@PeGe_gbg @VIKFanCentral Ja precis, lite min poäng. Han hade verkligen bidragit både med poäng och vinnarskalle

SvaraRetweetFavorit
PeGe - AvatarPeGe_gbgPeGe

@Antoendp @VIKFanCentral Känslan blir inte bättre när man ser att Östman producerar i Leksand…hårt slag på många sätt när han lämnade.

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto