Hur ser det ut ”front-of-net” för toppskapande VIK, vad händer med Zach Budish (ex Västervik) efter tung start i Pustertal och stort beröm till Andreas Svensson & Co. i VIK barn/ungdom

VIK satsar på framtiden på ett imponerande fint sätt.

 

Snacka om att en-två nya nyckelvärvningar väntar för Patrik Zetterberg för att täppa till en ganska uppenbar brist i ett lagbygge som annars ser allt mer komplett och spännande ut.

VIK har ju nu hittat en offensivt spel som genererar mest skott per match och näst mest farliga avslut per match i serien.

VIK skapar flest skott i sektorn/i målramen per match efter Björklöven. Vi ser också att VIK lastar flest skott på mål av alla lag med hela 35 skott per match.

Tabell sorterat på flest skott på mål nära kassen:

Men vi ser också att VIK har sämst skotteffektivitet i ligan, som sagt. Vi ser således att framåt finns potential till att VIK blir ett topplag. Snart är en tredjedel av serien spelad så ”sample sizen” är ändå hyfsad.

Det som kanske saknats lite i Zetterbergs lagbygge är vad som scouter brukar kalla ”front-of-net-players” (plus en riktig playmaker på blå i PP). För vem är tänkt att stå i ansiktet på motståndarnas målvakt? Det verkar inte givet.

Under söndagen gjorde Tre Kronor en mycket stark insats mot Finland. Tänkte att vid 3-0 målet så stod Palles grabb p-r-e-c-i-s parkerad i ansiktet på den finska målvakten som inte såg mycket förutom skånsk rumpa.

Och Henrik Tömmernes (en playmaker/skytt på blå av ypperst klass) uppfattade det snabbt och placerade då in trissan utan att behöva titta ner på pucken överhuvudtaget i skottögonblicket. Sådant ser vi alldeles för sällan i VIK nuförtiden.

Skulle VIK börja få sådana mål regelbundet, med tanke på så många puckar man pepprar på mål, skulle Gulsvart stiga som en raket i tabellen, givet att JG, Ryttar och backarna fortsätter växa.

***

Vissa har ropat på att ta hem Anthon Eriksson för en sådan roll framför kassen. Tidigare talades det om att ställa en sån som Viktor Mårtensson framför kassen i PP.

Visst behövs storlek, styrka och mod, men då underskattar man nog den smartness och ”hand-eye-coordination” som också behövs för att bli exempelvis en Tomas Holmström light.

Tänk även på extremt begåvade och smarte Stefan ”Loppan” Hellkvist som varje säsong nosade upp typ 15 returer eller lösa puckar som han lade in med knapp styrfart i öppen kasse.

***

En tänkbar ”front-of-net-guy” är högerfattade Zach Budish som gjorde det bra i Västervik ifjol. Nu har Budish gått mycket tungt i Pustertal, och bör vara en som de kan tänkas sälja. En insatt källa i Västervik beskrev Budish så här:

”Han är inte så spektakulär, men stark på pucken och runt i hörnen. Har ett snabbt handledsskott. Man kan bli lite lurad av hans skridskoteknik, han verkar vara långsam för han är stor och ser lite klumpig ut, men han är en bra skridskoåkare. Funktionella händer. Bra spelsinne och distinkta passningar.

Men Västervik (liksom många lag i Allsvenskan) spelade förra året enkelt och dumpade in 7 av 10 puckar och jagade puckar på forecheck, som passade Budish. Men han är inte den skickliga typen som kommer mot dig i snabba attacker. Österrike kanske är mer en ”run and gun league” med mindre ”dump ins”.

***

Sen måste jag hylla verksamhetsansvarige Andreas Svensson och Co. i VIK:s ungdoms/barn-avdelning. Min minsta dotter har börjat i VIK:s hockeyskola med bästa tänkbara bemötande mot vuxna och barn.

Dessutom proffsigt att man får låna fin utrustning till de växande barnen.

Mest underbara jag sett på länge var under dagens hockeyskola i Mimerhallen. En av VIK:s fantastiska barnledare hjälpte med stor värme en liten flicka vars leende och glädje strålade som en sommarsol då hon verkade ta sina första stapplade skär.

Som gulsvart tycker man nu ännu mer om denna klubb som verkar göra så många rätt nuförtiden.

3 svar

 1. Fredrik skriver:

  Kanske är knäpp men jag tror Lunsjö kunde göra ett gott jobb framför kassen. Tuffare och modigare än man kanske tror har jag en känsla av. Hand-eye-koordination har han också är jag säker på.

  Nu har han mycket andra fina kvaliteter som kandke inte rimmar med den rollen, men ändå. 🙂

  Hakkarainen tror jag också skulle göra det bra framför kassen. Verkar också snabb i tanke ock klubba.

 2. Vintermannen skriver:

  Ja varför inte Anton Eriksson? Visserligen spelar han numera i den polska ligan men har på 15 matcher gjort 10 mål och ligger på 14 poäng totalt om jag inte minns fel. Titta på topplagen i SHL så har de alltid en eller två riktigt obekväm spelar, sådana som motståndaren hatar och vi älskar. På de antalen skott han hade i Västerås så var han väldigt målfarlig procentuellt sätt.

 3. Bozo skriver:

  Kanske Jansson har koll på att Zäta letar en playmaker-back och då är mån om att behålla sin pp-plats. Naturligt att Gunnarsson blir en mångsidig två-vägsback som får spela bp.