Inför Västervik som åter lite gåtfullt ligger i toppen trots föga imponerande underliggande och andra siffror – kan VIK få ordning på avsluten & vad händer ”Peppe” Lundh (ex Djurgården & Linköping)?

Kan Jimmie Jansson & Co. räta upp skotteffektiviteten efter bra spel under en längre tid? ARKIVFOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Ny vecka med två tuffa matcher väntar ett numera välspelande men ineffektivt VIK mot två topp-5-lag. Först ut ett hemmamöte med Västervik under onsdagen och Björklöven väntar borta på lördag.

Västervik har vi inte sett på länge i Västerås. Smålänningarna är svåra att få grepp om på pappret. Trots att den ”lilla” klubben åter så imponerande ligger topp-5 poängsnittsmässigt i tabellen imponerar få siffror.

Västervik ligger i mitten/botten gällande tekningar, PP, BP, Corsi, insläppta per match, deras poängbästa spelare ligger 36:a i poängligan och de skapar minst lägen i skottsektorn.

Det enda (som denna blogg kan hitta, förutom Edvin Olofssons åtta bra matcher med 92,5 i räddningsprocent) som står ut lite är att Västervik är snåla att släppa till chanser i egen skottsektor, vilket denna tabell är sorterad utifrån:

Sorterat per släppta chanser i egen skottsektor.

Vi ser att HV71 är i en egen klass defensivt i denna serie. VIK ligger kvar på ytterst mediokra 2,73 mål bakåt/match som varit fallet de tidigare säsongerna. Men det har varit mycket bättre senaste sex med bara elva insläppta vilket ger 1,83/match (inklusive två i tom kasse mot Modo):

Ovan är kanske den största förklaringen till att Västervik går bra då de är bland de bättre att täppa till framför egen målvakt. Men att Västervik går så bra trots så många mediokra siffror är en gåta. Ungefär som humlan som kan flyga utan att själv förstå varför.

Mest intressant att se i Västervik blir bägge högerfattade importbackarna Luke Green (liknande bakgrund som Mikael Hakkarainen) och Bode Wilde, en 21-åring som draftades högt av NY Islanders 2018.

***

Tre av de fyra senaste hemmamatcherna i ABB Arena har slutat med seger. VIK är på väg att bygga upp något spelmässigt tillsammans med VIK Support som inlett säsongen i högform. Hakkarainen sa ”WOW!” efter debuten mot SSK angående publiktrycket.

För Västerviks del handlar det om att försöka komma tillbaka till vinnarspåret igen efter två raka förluster. Mot HV71 (förlust övertid) gjorde Västervik en fin insats medan matchen mot ett formstarkt Kristianstad (0-4) blev tuffare.

Tre av fyra möten mellan Västerås och Västervik föregående säsong slutade med förlängningsspel. Så det brukar bli jämnt. VIK behöver verkligen få upp sin skottprocent och få utdelning på det fina spelet de senaste sex matcherna.

VIK är alltså det lag som skjuter mest i serien, skapar näst bäst bra lägen i sektorn men har sämst skottprocent av alla (!) lag. Dock finns hopp att allt mer matchtränade nye finländske centern Mikael Hakkarainen ska tända offensivens produktion på allvar efter två mycket lovande matcher.

***

Alexander Lunsjö och Simon Fernholm har saknats ett tag. Därför var det lite oroande att inte Lukas Zetterberg, William Wikman och Ludvig Jardeskog fanns med på VIK:s sista träning, enligt VLT.se.

Isak Skedung tvingades dessutom kliva av träningen efter att ett skott tagit illa på benet. Potentiellt sex spelare borta mot Västervik.

***

Återstår att se när Patrik Zetterberg kan hitta nya förstärkningar. Skulle inte förvåna om Z kollar upp backen Luc Snuggerud (ytterligare en med Chicagokoppling, förutom Hakk och From), som just nu letar klubb efter att Bratislava ställt in säsongen. Men en insatt var lite tvek om Snuggerud skulle passa i HA…

Talade även lite med insatt om att välmeriterade centern/yttern Patrik ”Peppe” Lundh, 33, haft det mycket tungt i tyska Schwenningen:

– En annan kille (förutom exempelvis Zach Budish) som varit riktigt svag: Patrik Lundh i Schwenningen – ofta helt utanför laget nu som en ”healthy scratch”. Lundh, Max Görtz och Niclas Burström (båda har inte varit mycket bättre än Lundh) kostade i princip Niklas Sundblad tränarjobbet där…

6 Responses

 1. Christoffer Pettersson skriver:

  ”Gåtan” att Västervik ligger så bra till trots sämre siffror handlar nog om att de faktiskt har mött lagen på ”nedre halvan” rätt mycket den senaste tiden å de lagen har nog ännu sämre siffror.

  Det var över en månad sedan Västervik vann mot ett topp 6 lag om jag sett rätt i statistiken. De verkar dock vara rätt bra på att spöa Troja, Tingsryd och Hästen vilket mest borgar för att de kommer att slippa kvala nedåt när serien är slutspelad.

  Tror på klar hemmaseger ikväll för övrigt.

 2. Jan Malmberg skriver:

  Efter Pandemin är förhoppningar som inte infriats. Tomma läktare när Nederländerna spelade avgörande VM kvalmatch mot Norge igår. Ett NHL lag som har corona i laget hörde jag idag. Så tyvärr än är vi inte där. Tråkigt men sant. Jag som har postcovid vet inte om jag någonsin blir av med skiten!

  • Bozo skriver:

   Undrar om folk ens tittar på sport på TV? De som har jobb jobbar i ihjäl sig, mer än någonsin där finns ingen tid, de som står utan har inte råd. Kvar bli pensionärerna, de kanske kollar på TV.

   • Pelle skriver:

    Jag tror många, särskilt äldre, inte vågar gå. Media tjatar om att smittan ökar. Västmanland värst i Sverige osv. Nivåerna är låga, men det ska skrämmas till varje pris.

    • Pelle skriver:

     Hoppsan nu kommer covidpass också. Trodde vi skulle slippa såna fascistmetoder i Sverige. Införs det kommer kritiken bli hård. Är det ok med grundlagen tex.

 3. Jan Malmberg skriver:

  Inget lag går bra i seriespelet just nu(hockey, bandy, fotboll !) VSK Bandy torskade med 4-1 borta mot Sirius dom gick bra i cupen eller tränings matcher alla tre lagen. Kristianstad är väl ett större under än Västervik 6 förluster sedan 8 3 poängare och bara tappade 2 poäng mot HV71.Den här trenden måste vändas om det ska bli ett lyckligt slut på den här säsongen. Västervik kommer väl inte locka lika mycket folk som Södertälje gjorde. Västervik och Kristianstad lockar inte folk även om dom är bättre än Södertälje.