Johan Gustafsson briljerade och höll tredje nollan på sina fem senaste då VIK till slut fick lite utdelning mot alltid lika lurigt Västervik

Johan Gustafsson visade klassen. FOTO: JIMMY GERDIN

 

Västerås vann med 4-0 hemma mot Västervik på onsdagskvällen. Det var en svårbedömd och bitvis lite avslagen match då serielunken på allvar verkar ha slagit till i novembermörkret.

VIK saknade Wikman, Lunsjö, Fernholm och Jardeskog klev av efter första. Västervik saknade sina poängtoppar Myles Powell och Jens Holmström.

Seg start men VIK fortsatte skapa lägen och 7-3 chanser 5v5 och 4-0 PP-chanser till VIK i första. Skedung var vass och fixade ett målgivande PP. Till slut alltså välförtjänt 1-0 efter bra upplägg av allt bättre Daniel Gunnarsson i PP till poängmaskinen Zetterberg som äntligen fick direktträff mycket snyggt efter 19.30.

VIK var sjukdomsdrabbat och inför andra perioden klev Jardeskog (Zetterberg fortsatte dock) ut vilket innebar att David Göransson fick spela en hel del.

Annars en ”konstig” andra då VIK inledde segt, sedan bra gulsvart kontroll men Västervik skapade mycket efter halva perioden och hela 4-9 chanser Västervik. JG har verkligen lyft en nivå.

En formsvag Lavoie brände ett nytt bra läge efter nya fina saker av Hakkarainen. Hilmersson brände ett friläge för gästerna. Skedung var bra i kvadrat före Svenssons 2-0 efter 36.12 då VIK-centern fick Luke Green lite lagom ur balans i mittzon för att sedan ge Svensson öppet mål.

Tredje perioden inleddes segt och ganska avslaget även den. Men sedan började det tända till och båda lagen skapade massor av chanser. Chanserna slutade 8-8 i tredje perioden och JG fick glänsa bitvis.

Skedung var briljant denna afton och friställde bland annat mycket intressante powerjunioren Filip Wiberg som då var ytterst nära att näta i sin riktiga debut med mycket istid.

Istället kom 3-0 efter smart sargspel av Gunnarsson och Johansson där Karlsson visade fart och kyla och prickade in trissan efter 53.45 då en allt vassare Kangas drev på kassen och öppnade lite för Karlsson.

Något ojämne Karlsson låg även bakom 4-0 tillsammans med Jansson och Göransson där VIK-junioren visade stor kyla och serverade Johansson som elegant satte trissan efter 59.31 samtidigt som sittplats reste sig upp för att hylla hemmalaget.

En mycket fin första poäng i A-laget för den följsamme Göransson.

SAMMANFATTNING

Som sagt en svår match att försöka analysera. VIK skapade klart mest i första perioden, Västervik skapade mest i andra perioden och i tredje perioden skapade lagen lika många chanser.

VIK föreföll bitvis lite energilösa och Västervik vann totalt chanserna i 5v5 med 19-20, 4-1 i PP. Men VIK har blivit mycket bättre på att städa bort returer och andrapuckar även om motståndarna skapar en del som i afton.

Men det mest glädjande i VIK är JG:s målvaktsspel och att junioren Filip Wiberg gjorde en mycket lovande ”riktig” debut med nästan 12 minuters speltid.

Om vi börjar med Wiberg är det något så ovanligt som en 19-årig tuff och småful powerforward som kan backa upp sitt spel med sina 191 centimeter och 98 kilo. Dessutom högerfattad.

Wiberg är nog här för att stanna. Sundsvallsonen hade hela 6-2 i NP och använde sin storlek på bästa sätt och banade väg för andra.

Har flera gånger tänkt skriva att VIK borde signa Wiberg på ett längre A-lagskontrakt efter att ha sett framfarten i J20, men alltid lurigt att bedöma saker på J20-nivå. Men Wiberg visade sig klara start och stopp bra även i HA.

Om jag vore Paananen skulle jag fundera på att sätta in Wiberg bredvid Hakkarainen och From inför Björklöven borta. En sådan rivig spelare framför mål kan vara precis vad Chicagoduon kan behöva för att börja få utdelning på det fina spelet.

Lavoie på nytt blek och nu även slarvig i passningsspelet. Frågan är vad som kommer hända där då Lunsjö, Wikman är tillbaka och om Wiberg fortsätter spela så här?

Johan Gustafsson har nu verkligen hittat ”rätt” nivå i kassen baserat på CVet.. Efter en jobbig start med bara 88,5 i räddningsprocent de första åtta matcherna har nu JG 96,0 % och tre nollor de senaste fem matcherna och bara fem insläppta.

Ska VIK kunna hota HV71 och Löven måste JG spela så här och vara omänskligt bra i slutspelet. De goda nyheterna är att JG gjort sådant förr när det gällt som mest på högre nivåer än detta.

Zetterberg driver fortsatt på bra med sin fina teknik och spelsinne, Hakkarainen fortsatt vass och From har lyft med finländaren, utdelning snart? Hakkarainen dock lite tvek på teken inledningsvis, nu bara 42 % totalt (13 av 31) och släppte farligt sin center vid ett gästläge i första perioden.

Annars tekar Skedung, Frycklund och Karlsson fint och alla är stadigt en bit över 50 % nu. Det kommer bli viktigt då matcherna blir allt tätare framöver.

Kangas (4-0 i NP) har verkligen lyft sedan Karlsson (trots att centern är ojämn, men driver ju och jobbar hårt) klev i ner i fjärde och började vinna tekningar. Finns det en korrelation där?

Jesper Johansson fortsatt bra som energibärare, dessutom två fina poäng (VIK Supports fd. ordförande Jimmie Andersson propsade på att JJ14 dominerade och gjorde sin bästa match någonsin).

På backplats klev Jimmie Jansson (8-1 i NP) fram och gjorde en av sina bästa matcher denna säsong och försökte verkligen ta ansvar då Göransson fick spela mycket.

Daniel Gunnarsson börjar också spela igång sig. DG har nu 0+6 de senaste fem matcherna och plus/minus 0. Detta efter 0+0 och -9 de första elva matcherna. Så både DG och JG börjar nu börja visa varför de har så digra meritlistor.

Kvalitet lönar sig alltid i längden…

PUCKLIGAN

5 Johan Gustafsson

4 Isak Skedung

3 Jimmie Jansson

2 Daniel Gunnarsson

1 Jesper Johansson

8 svar

 1. Vintermannen skriver:

  Lite utan för ämnet men Marcus Karlström känns inte som den back vi behöver, känns som en nitlott tyvärr. Det måste ju finnas flera och bättre backar att göra fynd av, tror det även finns junior backar som är bättre så som Göransson. Men visst jag kan ju ha fel 😑

  • Musse skriver:

   Karlström var ju grymt bra i Almtuna förra året. Skulle passa bra hos oss och utmana våra backar om speltid i pp.

 2. Steffo skriver:

  Viktiga poäng igår. Håller med alla om Wiberg, hoppas han verkligen får chansen nu. Kristianstad är imponerande just nu, vilket momentum. HV verkar gå lite på tomgång, så fort de ligger under med några baljor lägger de i en växel och går segrande trots bitvis ganska dåligt spel, också det imponerande.

 3. Musse skriver:

  Bra sammanfattning av en avslagen och trött match med mängder av felpass. Backarnas usla långsamma uppspel med pass back, back gjorde våra forwards stillastående i mittzon.
  Endast 1700 åskådare på plats gjorde att både den lilla klacken och spelarna kändes avslagna från första nersläpp. Ingen fest direkt men viktiga 3 poäng. JG och Wiberg får beröm i min bok, resten kan bättre.

 4. Bozo skriver:

  From starka sida är just i matcher som nu på lördag, när VIK får chans till kontring. Senaste matcherna inklusive MODO har VIK varit så överlägsna i spelet att det inte blivit mycket kontringar. Blir intressant att se From mot Löven och HV.

  • Pelle skriver:

   Håller med om att det blir spännande att se From i de matcherna, han har faktiskt endel att bevisa.

   Dock så tror jag verkligen att Hakka behöver 2 andra spelare bredvid sig för att lyfta på riktigt och Lunsjö borde verkligen passa bra som den ena.

 5. Pelle skriver:

  Klockren analys. Det är dags att ”riva av plåstret” Lavoie nu, kommer inte bli någon succé i gulsvart, han är lite som en Conny Strömberg fast utan driv vilket passar väldigt dåligt ihop med From och Hakka. Väldigt osynlig i PP med trots att det ska vara hans paradgren. Vita Hästen kan nog ta över det kontraktet.

  Tror Hakka behöver 2 ”riktiga” spelare bredvid sig för vi får nog inse att From mer är en bra 4lina forward i ett SHL jagande lag. Lunsjö – Hakka – nyförvärv.

  Sen var ju Wiberg en fröjd att se, han gjorde mer på en match än vad Kangas gjort på hela säsongen så nog tar han plats borta mot löven i någon formation.

  Sedan debaclet i Kristianstad, rop på Pannans avgång och krismöten så har vi över 95% på målisarna och bara 11 insläppta på 8 matcher. Dags att vinna lite mot topplagen med nu.