Fortsatt spelmässig jojo då VIK föll tungt hemma mot snabbt och smart Östersund

VIK reser sig. Och faller igen... FOTO. RUNE ÅHLÉN

 

Ett steg framåt. Ett steg bakåt. Oceanångaren VIK Hockey glider just nu i sidled mot våren. Tio minuters hockey räckte inte hemma mot Östersund på lördagen i ett nytt spelmässigt magplask.

Gästerna vann på nytt med 1-3 i ABB Arena. VIK fortsätter blanda och ge med väldigt ojämn kvalité, intensitet och energinivå. Gästerna checkade hårt med många man högt upp i banan vilket störde VIK:s uppspel.

VIK började trots allt ganska bra första bytena. Men det mycket skridskostarka och defensivt disciplinerade Östersund blev allt mer försigkomna. VIK hade fortsatt svårt för detta lag vars tröjor är en kopia av Björklövens, och man trodde nästan att Jocke Fagervall spökade ett tag. Pontus Holmberg och Anthon Eriksson var nästan de enda med tempo inledningsvis.

I andra perioden fick VIK ett power play men Kevin Weiskog och Kenny Källström var för mjuka på pucken och Östersund satte 0-1 efter att Lucas Venuto lämnats ensam i en 2-mot-1:a.

VIK hade fortsatt svårt men Anthon Eriksson gjorde poäng för tredje matchen i rad då ett långskott från kanten hittade i nät i slutet på andra perioden fram till 1-1.

I tredje brände Skiöld, Weiskog och Hetta feta chanser utan att VIK i övrigt fick någon fart på grejerna. Anthon Eriksson visade åter sin makalösa toppfart då han i ett 1-mot-1-läge helt sonika blåste förbi sin försvarare men friläget brändes.

Istället blev åter VIK stekta av några doldisar som tydligen heter Anton Grenholm och Oskar Brändström som mycket snyggt fixade 1-2.

Sista minuterna spelade VIK riktigt bra och fick upp tempot. Men som vanligt är det svårt att sia om det var frukten av att gästerna drog sig tillbaka väl mycket. VIK skapade några halvchanser innan en förlupen puck turligt för Östersund gled in den tomma VIK-kassen.

SAMMANFATTNING

VIK har otroligt svårt att hitta en jämn energinivå från match till match. Trots vila på hemmaplan sedan urladdningen mot Mariestad i onsdags föreföll VIK väldigt slitna denna match.

Det fanns ingen kräm i benen i laget som redan från början inte har hur mycket fart som helst. Det är ingen bra ekvation. Sedan har VIK av någon anledning oerhört svårt för just Östersund och har gjort sex usla perioder i rad mot detta lag nu.

Östersund forecheckade ofta med nästan fyra man och spelade väldigt samlat med hela femman inom samma kvadratmeter. De utnyttjade sin fina skridskoåkning på detta sätt, vilket stressade VIK.

Kanske är det så enkelt att Östersund är lite skridskoskickligare överlag och när ett kanske trots allt spelskickligare VIK inte får ordning på fundamenta som passningar och mottagningar blir det helt enkelt så här.

VIK:s backar hade påtagligt svårt med puckkontrollen och flertalet chanser kastades bort då puckarna gled av bladen och ut ur zonen. Dessutom hade forwards svårt att skjuta direkt och var tvungna att ta emot så att Juel i motståndarkassen hann göra sig redo och lite till.

Sådan här ojämnhet kännetecknar mediokra lag. Och på pappret har ju faktiskt VIK i alla fall en backsida som är grön, där dessutom tänkta toppbackar med rutin just nu inte är i synk.

Anthon Eriksson och Pontus Holmberg var fortsatt ljus i det relativa mörkret. Men Holmberg lider verkligen av sin oförmåga att avsluta själv. Hoppas verkligen man nöter stenhårt på skott och avslut där.

Lite typiskt att när Anthon Eriksson i två matcher i rad ensamt producerat mot just Östersund har de annars så säkra topp-6-forwardsen fått krutet blött.

VIK är såklart fortsatt med i matchen för att vinna AllEttan Norra. Men troligen behöver man spetsa till backsidan lite för att stabilisera skutan och få upp lägstanivån. Det här med den till synes från match till match högst svajiga energinivån är dock kanske en svårare fråga att lösa…

PUCKLIGAN

5. Anthon Eriksson

4. Pontus Holmberg

3. Jimmie Jansson

2. Jesper Cederberg

1. Manne Mattisson

6 svar

 1. robert jonsson skriver:

  Här fick VIK möta ett lag som helt följde sin gameplan. Öik checkade extremt hårt och valde de tillfällen när de skulle gå framåt. Sedan höll man ihop sitt lag på ett föredömligt sätt med fem man hårt jobbande hemåt.
  När man sedan hängde sina kassar i exakt rätta ögonblicken så märktes frustrationen som uppstod hos VIK:arna.
  Trots allt fanns lägen att hänga flera kassar men ineffektiviteten framåt är ju ett problem som funnits till och ifrån under hela säsongen.
  Bara o ladda om inför nästa match.

 2. Bozio skriver:

  Ja enda gången jag kan komma på där ett lag har varit outstanding under säsongen och där det hängt med in i avgörande kvalmatcher är Mora förra året. Annars brukar serielunkvinnare vara ganska bleka i de avgörande matcherna.

  Men det bevisar inte motsatsen att ett mediokert lag lyckas, för de tar sig sällan till de avgörande matcherna.

  Ishockey handlar väldigt lite om kunnande och mer om psykologi jämfört med exempelvis fotboll. Ishockey är mer lika med handboll.

  Det som oroar är VIK spelat minst sagt mediokert under lång tid nu, egentligen sedan årsskiftet när det framgått att Lindlöven inte var någon värdemätare. Mariestad undantaget, men där slutar det alltid bra.

 3. Ludde Larson skriver:

  Håller med Kent att det skulle behövas två nya backar till i laget.

  Inom all idrott så går det ut på att vinna. Det lag som vinner flest matcher under en säsong är det bästa laget och borde då få avancera i seriesystemet. Det låter ju logiskt men verkligheten är en annan.
  Nu är INTE seriesystemet i Hockeyettan utformat på detta sätt. Att lyckas ta sig genom Hockeyettan, Allettan, playoff och kvalserien till Allsvenskan handlar inte om det lag som vunnit flest matcher under säsongen utan det handlar mer om smarthet från sportchef/tränare i respektive lag.
  Hockeyettans fyra första månader är en enda lång transportsträcka. Här gäller det att komma bland de 5 första. Inte särskilt svårt för ett lag som VIK. Under dessa höstmånader gäller det att hitta kemi i laget, skapa PP-enheter och hitta ett tryggt grundspel. Det spelar ingen roll om man kommer etta eller femma. Bara detta kan starkt ifrågasättas att ingen fördel ges till det laget som vunnit grundserien gentemot det lag som kom femma.

  Därefter startar Allettan efter jul och de 20 bästa lagen slås ihop i två serier. Under ca 2 månader ska det tokköras för att nå förstaplatsen och därmed få vara med i Allettanfinalen. Lyckas man vinna den är man kvalificerad att vara med i kvalserien till Allsvenskan. Priset man får betala om man vinner Allettanfinalen är ett ca två veckors uppehåll från matchspel. Är det bra eller dåligt? Jag vill säga att det är dåligt att komma ifrån matchspel under dessa veckor. Precis så var det för VIK förra året fast då kom de uppifrån Allsvenskan. Laget gick inte att känna igen efter det långa uppehållet i början av den kvalserien. Några spelare hade haft alldeles för mycket tid att planera Thailandsresor, kommande golfsäsong eller drömma sig bort till andra lag i SHL ifall kvalserien skulle misslyckas. På slutet kom de igång men då var det för sent.

  Att tokköra dessa två månader och bränna krutet redan i januari/februari månad tror jag inte är helt smart. Se bara det året VIK höll på att nå SHL. Vi låg nästan sist i Allsvenskan i november. Därefter började laget vinna så till slut kom vi etta i Allsvenskan. Denna upphämtning kostade mycket kraft och energi. När det sen var dax att spela avgörande matcher mot Karlskrona och Rögle var laget helt slutkört. Några nyckelspelare blev dessutom skadade under den resan också.

  Jag vill säga att VIK ligger helt rätt i fas just nu för att lyckas i en eventuell kvalserie mot Allsvenskan. Laget har inte fått ut 100% i många matcher ännu men ligger ändå med i toppen men inte etta i Allettan. Här gäller det nu att vara smart för att inte bränna krutet redan nu och med ev onödiga skador på nyckelspelare. Att få spela några playoffmatcher är definitivt ingen nackdel utan mer en fördel när man kommer in i den Allsvenska kvalserien. Laget har då fått ha ett jämt matchtempo utan uppehåll under resan dit.
  Jag vet att detta låter helt galet men eftersom Hockeyettans serie och kvalsystem är galet uppbyggt så måste man spela och planera därefter. I längden kommer dessa kval och seriesystem från SHL och ner till Hockeyettan förstöra intresset för svensk hockey. Om vi blickar några år tillbaka så när Örebro, Djurgården, Rögle, Växjö gick upp till SHL så vann dom inte allsvenskan dessa år. De kom rätt långt ner i serien då och via kvalserien lyckades de ta sig till SHL. Dagens hockey att ta sig tillbaka till Allsvenskan eller SHL handlar inte om att vinna flest matcher under en säsong utan det handlar mer om smarthet och att ha 100% att ge i den avgörande kvalserien som pågår några veckor under våren. Ingen som tackar VIK om man vann höstsäsongen i Hockeyettan eller vann Allettan. Det är historia då.

 4. Vimmerbyarn skriver:

  Kanske de VILLE förlora idag….Hävisar till mitt inlägg på forumet ikväll.

 5. Kent Eriksson skriver:

  Idag blev VIK:s backar avslöjade av Östersund. Måste in minst 2 nya backar om dom ska ha en chans att gå upp.

 6. Bozo skriver:

  Östersund påminner på skrämmande sätt om Karlskrona från SHL-kvalet och VIK påminner mer och mer om sig själva.