Frågan är hur ödet för AHL kommer påverka HA inför transfer deadline – kanske ny ”invasion” & scout om Connor Jones som är ny i Västervik

Var Rasmus Asplund den sista NHL/AHL-spelaren vi såg i VIK denna säsong? (skärmdump)

 

Det är osäkert om AHL, den främsta farmarligan till NHL, kommer starta enligt plan den 5:e februari. Med andra ord står vi kanske inför en ny ”invasion” av vassa AHL-spelare som kommer röra om ordentligt igen i Allsvenskan. Eller?

Det kan inte vara lätt för sportchefer som Patrik Zetterberg med omvärldsanalysen just nu. Det vore ju inte roligt om alla andra slutspelslag kommer ha typ fem NHL-prospects och VIK noll i vår. Så frågan är vad som händer i AHL just nu och hur VIK hanterar detta?

Skribenten Patrick Williams har på EliteProspects.com skrivit omfattande om osäkerheterna kring AHL. Williams skriver bland annat om att AHL till stor del är inrättat i geografiska kluster. Det är ett potentiellt hinder då man behöver en kritisk massa av lag i ett kluster för att möjliggöra en säsong.

Också på bordet för några lag är att matcha i sina träningsrinkar. Utan fans kan det vara mer ekonomiskt att göra det.

Något att tänka på är också om ett NHL-lag har en stortalang som lånats ut i Europa (som tex Raphaël Lavoie i Väsby) i en bra roll, vill NHL-laget då verkligen riskera att ta tillbaka denna för att spela i AHL, då man bland annat måste sätta denne i karantän och därmed göra så att denna missar speltid?

Och vad händer om AHL börjar spela, men att AHL sedan försenas än mer av en lockdown någonstans då Coronan tyvärr är mycket utbredd i USA?

I andra vågskålen finns att vi också måste se utmaningarna som AHL-lagen kommer få med att undvara runt sex av de bästa spelarna i så kallade ”Taxi-squads” som direkt ska vara redo att hoppa in i NHL (för att undvika spelarbrist och avbrott i högstaligan). Ser vi till det borde ju AHL-lagen behöva alla sina spelare ute i världen – om nu ligan startar.

Det klokaste för VIK är nog att avvakta så länge som möjligt med sista värvarpengen för att se vad som händer med AHL. I dagsläget finns enligt EP hela 184 AHL-spelare (och 66 i NHL) fortfarande kontraktslösa. Den stora frågan är var dessa kommer spela (om alls) första halvan på 2021…

***

Västervik har värvat in forwarden Connor Jones, tvillingbror till Kellen, som redan är på plats där. Sportchefen Emil Georgsson är ju duktig på att importfynda…

– Har sett honom i AHL tidigare, säger en NHL-scout till bloggen. Inte särskilt stark eller begåvad offensivt, och detta var en åsikt som delades av folk från Bridgeport.

– Helt okey arbetsmoral och mer av en ”thirdliner” och PK-kille. Borde vara okey, men inte mer. Jag tycker att både Kellen och Connor är bra karaktärsspelare med en del skills men jag skulle inte bygga ett lag kring dem.

***

Men kanske kan Connor hitta Sedin-kemi med tvillingbrorsan? Skulle inte förvåna då det handlar om Georgsson och importer.

***

Snart börjar JVM med en VIK:are på plats i form av Gustav Berglund. Hoppas Gustav kan få en stor roll, ta kliv och komma tillbaka ännu bättre till ett VIK som lite ser ut att behöva den högerfattade backens offensiv i vår.

2 svar

 1. Jan Malmberg skriver:

  Gör som Leksand i Västerås. Man kan köpa papp figurer med sin egen bild för 300kr som finns på läktaren. 150 kr går till Leksand. Kollar nu på Leksand -Rögle 0-1 efter period 1. Testade fick en bild men betalade inte tog skämbild. Kul nu med junior VM verkliga klass spelare Ryska juniorlandlaget slog ju sveriges bästa spelare i SHL och vann Finska turneringen

  • Pelle skriver:

   Säger väl en del om SHL också. Sverige har väl minst 200 spelare utomlands.
   Pinsamt för en A-lagsturnering om ett juniorlag kan vinna den.