Frågetecken för tuffheten på backsidan då ytterligare storväxt enligt uppgift snäll back plockas in från Färjestad/Karlskrona

1-040

Simon Fredriksson var kapten i Färjestad J20 med 5+13 på 36 matcher innan det blev blygsamma 1+1 på 49 matcher i KHK. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Alldeles för lite utvisningsminuter. Det är det första som slår en när man tittar på nye lånet Simon Fredrikssons siffror om man ska vara lite så.

Med sex backar kontrakterade (sju med Söderkvist) är det egentligen bara Angell som spelar lite på gränsen, om nu inte siffrorna och referenterna från Karlskrona ljuger om Fredriksson. Ingen ”fear-factor” här annars utan bara ganska artiga backar. Visst behöver man lirare också men mixen är snedvriden just nu.

Snacka om att det blir viktigt att de sista pusselbitarna på backplats kan spela fysiskt och sätta sig i respekt. Annars får VIK ett oerhört snällt försvar nästa säsong.

Kanske har NJ helt motsatt strategi mot Malmös halvcyniska satsning på Liffition-typer. Det svåra är då att man måste vara så mycket bättre för att vara effektiv om man är snäll i närkamperna i kampsporten ishockey. Det är bara att stå nära sargen i en kvalserie så förstår man.

Enligt rapporter från Karlskrona använde inte Fredriksson sin storlek där. Hade ingen bra säsong men fick spela med Angell när Simon Karlsson skadades. Var annars bänkad en del men fick spela på slutet då det var mycket skador.

Fredriksson ska vara god vän med Angell och är ung och kan säkert lyfta på sikt. Men frågetecknen finns om Fredriksson redan kommande säsong kan vara med och lyfta VIK till SHL under den unika säsongen.

Frågan är om det är en ny Robin Jacobsson eller Johan Berggren NJ har plockat in.

1-088

I Västerås spelade Fredriksson (vänster) tillsammans med Nick Angell och vi får anta att Nick givit väldigt bra referenser. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

5 svar

 1. patrik skriver:

  Mycket bra analys av dig M.N. Jag är helt inne på ditt sätt att se på VIKs svaghet just nu, den fysiska biten och mentala spelet när man inte har tuffa spelare kommer att ge sig till känna under säsongen.

  VIK har redan tappat fysik när Mårten Messy lämnade lägg till att Lindh troligtvis slutar McArdel verkar vara för dyr, Helmer inte jättefysisk men viss styrka,får väl inte heller nytt.

  Jag tyckte VIK saknade fysiken i vissa matcher typ mot MIF
  redan förra säsongen och som det ser ut nu är vi alldeles för lätta och veka.

 2. JL skriver:

  Angell däremot är en mycket spelskicklig back som förra säsongen var HA’s bäste back med puck.
  Oerhört kreativ och puckskicklig.
  På minussidan. Medelmåttig i defensiven och inte den snabbaste backen i ligan. Tappar ofta markering i egen zon.

 3. JL skriver:

  Till Lillgurkan.

  Fredriksson är absolut inte en spelskicklig back.
  Däremot en stor back med bra räckvidd.

 4. Lillgurkan skriver:

  Men Micke, förra säsongen saknade du spelskickliga backar.. Där var det bara Mitell, Bengtsson och Emmerdahl som uppfyllde kraven.
  När nu VIK värvar in spelskickliga backar så är problemet helt plötsligt att de är för snälla? Helmer var inte en tuff back. Inte Frisk heller. Lindh var den tuffaste backen i hela allsvenskan, men han spelade inte ett smart tufft spel. Man kan spela tufft som attan och fortfarande bara ha en 20-30 utvisningsminuter över en säsong. Smarta spelare håller sig innanför regelbokens gränser.

 5. JL skriver:

  Bengtzen vill ha in 2 skridskostarka backar till.
  Pga detta fanns det inte plats för Simon