Freddan J om karriären, motgångarna och inför Karlskrona: ”Man tar så mycket för givet som man inte borde”

Fredrik Johanssons 2-2 mål mot Timrå.Freddan gjorde ett fint mål mot Timrå hemma senast, se bildserien. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

– Nu rullar vi ner mot Karlskrona, hälsade Fredrik Johansson då VIK-bussen rullade mot Blekinge och då genomfördes denna intervju.

– Karlskrona ska bli kul att möta. De har som alla lag en del skickliga spelare men har också bra bredd. Håller vi oss till vår plan och grund, och kryddar med specialteams så har vi ett bra läge, menar Freddan.

Först och främst, hur är det med din dotter nu?

– Selma har hunnit bli drygt två år nu. Hon är cancerfri och har sex månader kvar på sin behandling. Hon är den största fightern jag vet. Ett riktigt energiknippe!

Hur har du tagit dig igenom de tunga åren på och vid sidan av isen för att nu spela ditt livs hockey? Var har du fått energin ifrån att fortsätta?

– Jag tycker att det är väldigt kul med ishockey och kände under min skadefrånvaro att jag inte var redo att ge upp karriären, även om de var jobbigt. Jag är nu glad att jag tog mig igenom de åren.

Hur tänker du kring resan laget gjort från sist i tabellen till en säker topp-3 åtminstone nu?

– I stort sett alla lag går igenom tuffare delar under en säsong, vi hade vår i början. Vilket nu i efterhand kanske var bra? Vi kom samman väldigt fort i gruppen. Vi är trygga i vårt grundspel nu. Sen är den här ligan oerhört jämn i vi förstår att de är krig om varje poäng som gäller.

Du ser mycket beslutsam och målmedveten ut på isen, kanske mer än tidigare. Hur tänker du kring det? Har alla motgångar gjort att du vill ta vara på varje moment mer?

– Svår fråga, svårt att säga om jag känner mig mer beslutsam men jag kanske har utvecklat det i mitt spel. Jag försöker nog njuta och ta tillvara på minuterna på isen. Man tar så mycket för givet som man inte borde.

Håller du med om att du spelar ditt livs hockey nu? 13 mål och bäst plus/minus i laget. Hur känner du dig på isen jämfört med tidigare säsonger?

– Det är svårt att jämföra säsonger. Men detta har varit en av de roligare åren jag haft hittills. Jag känner att jag har kul därute och kroppen känns pigg och fräsch.

Om vi tittar tillbaka lite, du kom till Västerås för elva år sedan 2004, första gången. Vad har gjort att du blivit kvar här så länge nu?

– Det är längesen, haha. Vi trivs bra i stan och med klubben. Hade en liten utflykt i två år sen efter det har åren rullat.

Hur har VIK utvecklats som klubb under dina år här?

– Allt har gått framåt sedan dess. Speciellt organisationen som har växt till sig. Verksamheten är nu mycket proffsig. Västerås är en klubb med mycket historia.

Beslutsamma skär. Freddans signum. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Hur skulle du vilja beskriva Filander/Mitell som coacher?

– De känns som vår tränartrojka trivs bra ihop. De är väldigt noggranna i sina förberedelser. Bra på att utveckla både äldre och yngre. Kloka tränare som kompletterar varandra bra.

Hur var det i Edmontons organisation under den säsongen där?

– Det äventyret var riktigt roligt. Jag var dock aldrig nära att spela i NHL, närmsta jag kom var en träningsmatch. Jag spelade halva året i AHL där jag tyckte det var roligt och utvecklande. Mycket och täta matcher och även bra träningar.

– Andra halvan var jag i East Coast (ECHL), där var hockeyn inte alls kul. Men man fick se mycket utanför banan.

Vem är den bästa coach du haft genom åren? Varför?

– Haft många bra genom åren och snappat upp bra saker från många. Om jag ska säga en blir det Kelly Buchberger. Han visade vad som verkligen krävdes om man ska jobba som hockeyspelare. Det var i AHL jag hade Buchberger, det var mycket och hård träning. Även fys. Han var rak ärlig och rättvis. Sen avslappnad efteråt.

Vilken är den bästa du spelat med någonsin? Och mot?

– Jag tror jag säger Loui Eriksson, vi spelade mycket ihop under våra juniorår.

– Sidney Crosby måste vara den bäste jag spelat mot. Sidney mötte jag inför JVM för massa år sedan.

Vad behöver ni förbättra, om något, för att nå SHL?

– Om vi ska nå SHL krävs det att alla spelar på sin högsta nivå. Att vi är noggranna och smarta i spelet. Och att laget kommer in i ett bra flow. Det är en väldigt rolig tid på hockeyåret just nu.

Med din rutin, vilka är dina viktigaste lärdomar från tidigare kval, playoff som du kan förmedla nu?

– De är väl de där tråkiga; att ta en match i taget och vara ödmjuka.

Urbas måltorka håller i sig med bara ett mål på de senaste åtta matcherna.

Freddan hyllar Urbas, sin kedjekamrat. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Hur är Urbas och Williams att spela med?

– Väldigt bra! Urbas är oerhört stark och smart. Vinner väldigt mycket puck. Han tar också stort ansvar defensivt och jobbar hårt.

– Williams är också smart och hans spets är ju sitt skott som är NHL-klass. Han jobbar hårt och är ansvarsfull. Båda är bra skridskoåkare.

Även Williams får beröm av Freddan för sitt ”NHL-skott” och ansvarstagande. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Något du vill hälsa VIK-fansen?

– Våra fans har gjort ett bra jobb! Vi är väldigt glada att ha er i ryggen! Ni kommer att behövas de närmsta veckorna.

***

– De är ett stabilt lag, har bra fart och är puckskickliga, säger Robin Jacobsson till Centralen kort om KHK. Kommer också en intervju med Robin framöver. Har ni några frågor jag ska förmedla till Robin?

3 svar

  1. Antoen skriver:

    Bra intervju! Glömdes Hellas bort igen? haha 🙂 Frågor till Robin: -Hur ser livet i Västerås ut utanför rinken? -Hur skulle det kännas att ställas mot Leksand i ett ev kval? Sen kan du hälsa att han är välkommen att stanna i stan tills han avslutar sin karriär och att han måste fortsätta med sitt hårda fysiska spel plus bomba in några mål i PP =)

  2. Vik fan skriver:

    Hur kommer det kännas att förlora mot Khk?
    Jag tror inte att ni klarar detta.

    Vik forever