Okey insats i Karlskrona räckte inte till seger då Västerås tänkta producenter åter inte målade

 Mathias Bromé – Enormt bra arbetsinsats och fick med sig pucken mer än tidigare. 

Bromé har hastigt och lustigt blivit en topp-6-forward. Att VIK har så relativt många oprövade lirare i framskjutna positioner ökar pressen markant på de få beprövade målskyttar man har. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Nja, VIK Hockey. Visst en poäng är ingen katastrof i Karlskrona (förlust 1-2 övertid). Men för att gå till SHL kommer det krävas mer, kanske till och med mycket mer.

Johner, Williams och Urbas har just nu i säsongens viktigaste skede tappat målformen ordentligt. Trion har en ökenlik torka med 1 mål tillsammans på de 23 senaste matcherna.

En mycket bra förstaperiod, där VIK hade 1-0 rättvist, följdes upp av en mycket passiv andraperiod där VIK redan började försvara ledningen (?!).

KHK fick fart och till slut ringde det mellan benskydden på ett oskymt skott ganska långt utifrån. Kraven är hårda om man ska nå SHL, där måste Fransson, som var fantastiskt i övrigt, spika igen hela vägen. Kanske var det touch, och då förklarar det allt.

Sedan i tredje perioden började VIK spela hockey igen på allvar med offensivvilja hade mycket av spelet. Men Williams är fortsatt totalt ur form och snipern har ingen som helst timing i skottet eller kraft i benen just nu.

Urbas var åter mållös, Steen och Johner inte tillräckligt heta runt kassen. De drivande offensiva lirarna måste bara börja producera nu, annars kan vi glömma SHL. Urbas och Williams har måltorkor plus oväntat Johner.

VIK valde att köra på relativt få beprövade poäng- och målmakande forwards, och det är lite mycket begärt att Gråhns, Johansson, Bromé, Davidsson, Montpetit mfl. ska avkrävas på produktion.

Det är extra hård press på VIK:s forwards att leverera, eftersom man bara har två offensiva backar i Angell & Jacobsson, resten nästan vägrar ta några helhjärtade offensiva initiativ.

KHK, däremot, har en mer homogen backsida där var och varannan back älskar att lira offensivt. Därför blir det lite så att VIK bitvis måste försöka gneta sig till SHL med denna så defensivorienterade backsida.

Positivt var dock att power play såg bättre ut igen, men det känns faktiskt lite som de som ska skymma målvakterna gör det lite halvhjärtat och lätt blir flyttade på. En Deveaux-typ här hade inte skadat? Fredriksson?

Erik Andersson var bästa forward med sin speed, Angell var bra i power play.

Men detta är långt ifrån över! Såklart. Dock måste bara Johner, Urbas och Williams börja göra mål. Det är enkelt – annars inget SHL.

Mikael Frycklund petades för andra raka matchen. Det är synd, där mister VIK en tekningsstark center med en dos offensiv kräm. VIK behöver all offensiv man kan få i 5-mot-5.

Kanske vore det smart att låta Frycklund ta Söderkvist fjärdecenterplats och låta Söderkvist lyfta backsidans offensiv. Det skulle ge laget lite mer offensiv som helhet.

Västerås tre stjärnor:

1. Erik Andersson – Visar vad fart betyder. Målskytt!

2. Nick Angell – En back som vill något offensivt. Bra i PP och ett skott insida stolpe.

3. Stefan Gråhns – Låg bakom målet med smart spel. Pigg i övrigt.

7 svar

 1. Lillgurkan skriver:

  Det är ju annars klassikern i ett kvalserie-VIK. Bänka de egna produkterna när det drar ihop sig. Just nu Frycklund, Larsson, Svedlund. Williams MÅSTE vakna snart.

 2. Viktor skriver:

  Intressant Micke. Hockey är inte bara vad man ser från match till match utan även statistik. Spelarnas dagsform kommer då fram om man tittar på de senaste 8 matcherna, precis som du gör. Men man får inte bedöma spelarnas prestation bara efter gjorda mål. Kan du plocka fram deras assist och det vad jag tycker väger tyngst, deras +/- statistik?
  Frycklund var väl en av de tre fyra främsta och nyttigaste spelarna före sin skada om man tittar på dessa tre parametrar. Han borde nog fått ytterligare någon match på sig innan han bänkades efter Röglematchen.

 3. Erik skriver:

  Aha du räknar så.. då är jag med!

 4. Mikael Norén skriver:

  Nejdå, jag räknar alltså deras 23 senaste tillsammans, Johner har 0 på 8 matcher, Urbas har noll på 8a matcher och Williams har ett mål på 7 matcher. Dvs 1 mål på 23.

 5. Sillen skriver:

  Inte för å bråka men Williams gjorde ju mål emot Rögle.
  Johner mot Hästen borta för ca 9 matcher sen så redan där har vi 2 mål på de senaste 9… Bra skrivet annars!

 6. Mikael Norén skriver:

  Erik, räknar du poäng kanske?

 7. Erik skriver:

  Blev nog lite fel där med 1 mål av Johner, Urbas och Williams på senaste 23 matcherna? Räknade till 7 mål bara på senaste 12..