Krönika: Traditionen som måste brytas och kan VIK verkligen halvgneta sig till SHL?

VIK gjorde till stora delar en bra match i Karlskrona igår. I första perioden spelade VIK med bra forechecking. 0-1 genom allt bättre Erik Andersson var inte oförtjänt.

Men. Sedan verkade VIK dra sig tillbaka (även om såklart ingen troligen skulle erkänna det) och Karlskrona åt sig in i matchen. 1-1 kom inte oväntat. Inför sista perioden talade Filander om att ha tålamod och vänta på chanserna.

Man kan tolka det som att andemeningen var att VIK skulle spela ganska defensivt fortsatt. Trots att inte KHK var överlägsna på något sätt.

Det defensiva spelet är det som varit Niklas Johanssons paradigm sedan tillträdet 2010. Det är nog få som säger emot det. Det har också varit framgångsrikt då VIK gått till playoff varje år under NJ. Detta innan främst måltorkorna skickat ut VIK ur racen.

Inför säsongen sa Filander: ”Vi ska spela med fart, finess och press!”. Men av topplagen har VIK som vanligt gjort minst mål (och släppt in minst).

Man kan fråga sig om VIK spelar med mer fart, finess och press denna säsong?

Svaret är knappast glasklart. Följdfrågan blir då om det verkligen går att halvgneta sig till SHL? Om vi ska ställa det hela på sin spets.

Ska vi vara lite kritiska har nog felvärvningar med Fornataro, McGrath och Strömberg kostat VIK en Jordan Smotherman bland topp-6-forwards. VIK har nu en ganska smal beprövad spets framåt.

Och på backsidan finns bara två riktigt offensiva backar som kan transportera och leverera pucken med fart på rören och följa med i anfallen med pondus.

Dessa brister i spelarmaterialet gör att VIK kanske måste ha denna (misstänkt väl) defensiva inställning att redan börja slå sig till ro vid små ledningar.

Lägg till oron kring att NJ:s spetsar återigen (en trist tradition) verkar ha problem att producera i täta matcher av slutspelskaraktär. Då kanske det klokaste är att dämpa förväntningarna en smula och vara tacksamma att VIK är med så här långt och acceptera den defensiva grundinställningen.

Hoppet står nog fortsatt till demoninsatser av målvakterna plus produktion i power play. Inte till att VIK ska lira frejdigt i 5-mot-5 genom hela matcher. Lite som Fagervall sa om det underbara att vinna med 1-0 eller 2-1.

Det gäller fortsatt.

3 Responses

 1. Mikael Norén skriver:

  Robbieblind, ligger något i vad du säger, men att sätta klubben i ekonomisk knipa? Synd att det blev lite budgetlösning. Hade känts så mkt bättre med Smotherman.
  ***
  Malmöbo, Linköping, Timrå, Växjö, Södertälje, AIK och även Malmö har gjort ett eller flera suveräna kval till SHL de senaste 10-15 åren. VIK nada 🙁 Annars kloka synpunkter som vanligt!

 2. Malmöbo skriver:

  Det finns många lag med dåliga facit för kval. Ta tillexempel Malmö, Leksand och Skellefteå, som alla var favoriter fler år, men där det till sist också lyckades.

  Goda erfarenheter har väl bara Mora och Rögle samt (i lägre kvalsammanhang) Karlskrona.

  I nuläget talar mycket för att VIK och Malmö gör upp om 2:a platsen. Spelschemat ger KHK fördel, tycker jag.

  Att det inte blivit ”fart och finess” beror väl mycket på att McGrath och Fornataro svek våra förhoppningar. Istället har vi grovjobbarna Steen och Urbas. Tror trots allt att det kommer att vara vår fördel i det långa (kval)loppet.

 3. Robbieblind skriver:

  Man skulle tagit in Smotherman, Himelfarb eller Fleury, kosta vad det kosta vill. Tagit hela egna kapitalet om det krävts. Livrädd för att det kommer kosta VIK SHL-platsen.