Intervju Martin Filander om spelet, tuffhet och det mentala: ”Vi ska spela med fart, finess och press”
Vi får se om Martin Filander kommer skriva in sig i de gulsvarta historieböckerna. Chansen finns definitivt inför denna mycket unika och kittlande säsong där hela serien kommer vara extremt viktig från första nedsläpp. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG
Martin Filander är aktiv på Twitter och när vi blev hedrade av att den nye VIK-tränaren började följa Centralen där tog vi kontakt. Martin var då snabb med att tacka ja till att svara på våra frågor. Det är en mix av Centralens frågor och läsarfrågor som följer nedan.
Martin, berätta om dig själv, hur kom du in i hockeyn absolut från början? Vad är det med sporten du gillar?
– Jag har spelat sedan sex års ålder. Både min bror och pappa har spelat när de var unga så det var naturligt att jag började spela tidigt. Jag gillar det fysiska, taktiska och tekniska i tävlingsmomentet!
Om du beskriver dig med tre ord, vilka skulle det vara?
– Engagerad, positiv & målmedveten.
Har du arbetat utanför hockeyn något? I så fall, har det givit dig något som ledare?
– Ja, jag har gjort lite olika saker, men framför allt jobbade jag på Scania ganska länge. Där var jag chef inom produktionen och arbetade mycket med ledarskap, utbildning och målstyrt arbete.
Vilken är din förebild i tränarbranschen? När du var spelare själv, vilka egenskaper uppskattade du mest hos dina tränare, om du kan exemplifiera några saker?
– Jag uppskattade mest att man får cred för arbetet man lägger ner och allt man offrar för laget. De som gör alla mål med mera får i regel all uppskattning utifrån men man behöver ALLA för att bli en vinnare.
– Tydliga krav och hårt driv uppskattade jag som spelare! Samt att tränaren vågar vara ärlig även om det är obekvämt ibland.
– Jag har ingen enskild förebild. Tycker många har haft bra saker, men även saknat saker hos tränare. Jag har försökt ta med mig mina erfarenheter och känslor när jag skapat min egen stil.
Filander betonar fart, finess och press där Fagervall istället ofta talade om det ”sköna i att vinna med 1-0 eller 2-1”. Ett spännande skifte ser ut att vara på gång. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG
Berätta om den förra säsongen i Örebro, vad jag kan förstå gjorde du succé med ett begränsat material i J20?
– Nja, vi hade ett oerfaret lag där 13-14 spelare aldrig spelat J18-Allsvenskan eller J20 SuperElit. Men vi bestämde oss tidigt för att gå till slutspel. Vi tränade och spelade efter den målsättningen från dag 1 på säsongen.
– Många av killarna hade jag i två år och de tränade oerhört hårt för att lyfta sig till toppnivån inom svensk juniorhockey.
– Slutligen blev det succé, där vi slog ut topprankade Frölunda. Detta efter en tuff säsong där vi verkligen fick slita oss till slutspel, berättar Martin.
VIK har inte direkt överpresterat när det gällt som mest de fyra senaste åren i förkvalet och kvalserien. Hur ställer du dig till till mental coachning/träning? NJ sa tidigare att det inte var något man jobbat med tidigare.
– Jag är öppen för allt som förbättrar laget. Men jag tror inte på mental träning om den inte sker regelbundet. Man kan inte ta in någon inför ett kval bara eller att man kör några gånger under en säsong.
– Då tror jag mer på interna tydliga målsättningar och en öppen kommunikation i gruppen, d.v.s., delaktighet för att nå lagets plus individens mål.
En av Filanders viktigaste uppgifter blir att få ut max ur begåvade tekningsspecialisten och playmakern Evan McGrath, vars självförtroende möjligen fick sig en törn efter en säsong med begränsad istid i Frölunda och en tung kvalserie med VIK. McGrath har bara 1+2 på 14 kvalmatcher i Gulsvart. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG
Så ni planerar inte någon mental träning utifrån litteratur från någon guru som exempelvis Lars-Eric Uneståhl eller Johan Plate? Hur utbredd är sådan mental träning i Hockeysverige?
– Inte just nu, nej. Det finns några få klubbar som jag vet jobbar kontinuerligt med det. Däremot finns det många spelare som själva gör det, säger Martin.
Chicago har ju varit en bra lag i NHL på sistone. De är ju väldigt noga med detaljerna, t.ex. har de ett omtalat och noggrant kostprogram med mycket antioxidanter, fruktjuicer, o.s.v. direkt efter match för optimal återhämtning. Hur ser du på kostens roll? Har du utbildning inom det området, eller anlitar ni något utbildad expert?
– Vi kommer ta hjälp här då det är viktigt för återhämtning och uppbyggnad.
Vad är ditt mål med din tränarkarriär?
– Att vinna! Titlar och serier, med mera.
Läsarnas frågor:
Är du inblandad i något av säsongens nyförvärv, eller är allt NJ:s verk?
– Vi har en löpande dialog.
Eftersom du kom in sent – hur stor del är du inblandad i värvningarna? Är allt upp till NJ eller har du något att säga till om också?
– Vi lyssnar på varandra, men det är klart att det är Niklas jobb att bygga laget. Men vi har ett mycket bra samarbete.
Hur vill du att VIK ska spela kommande säsong? Blir det stora förändringar i spelet?
– Med fart, finess och press!
Kan du utveckla lite mer kring hur laget kommer spela jämfört med ifjol? Med tanke på tappen av Marcus Jonsson och Viktor Mårtensson tappar man fysik men istället kan man kanske få mer finess och produktion, till och med från fjärdekedjan?
– Det blir lite djupt att utveckla hur vi kommer spela, sen är det lite företagshemlighet (skratt)! Men vi kommer ha tre femmor som producerar samt en 4:e med unga hungriga som ska jaga både med- och motspelare med sin utveckling och hunger. Hoppas även att de kan bidra åt båda håll om så behövs.
Så ni siktar inte nödvändigtvis på att ersätta de extremt fysiskt starka Marcus Jonsson/Viktor Mårtensson i fjärde med nya ”bumlingar”, utan kan tänka er exempelvis lite egna juniorer där istället?
– Ja, precis, det kan vi tänka oss. Men jag tror vi kan få alla att vara lite mer fysiska. Att fullfölja sina situationer är en mental grej som vi kommer kräva av alla från och med nu.
Filander litar på att exempelvis Simon Fredriksson ska bidra med fysik och storlek plus att laget som helhet ska bli tuffare. Får man Luca Caputi att se liten ut så är det ju en bra start… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG
Hur ska du göra för att förbättra VIK:s offensiva spel?
– Genom att arbeta med både individen och strukturen i anfallsspelet.
Hur får man upp effektiviteten i powerplay?
– Anställer Thomas Mitell och tränar hårt på special teams!
Vem bestämmer hur VIK skall spela? Är det du tillsammans med ”Hellas” och Mitell? Eller är det NJ och klubben som bestämmer spelsystem som det har sagts som sedan Mats Waltin lämnade?
– Det är en mix. Klubben har en filosofi som vi följer men det går att styra väldigt mycket inom de ramar som ligger där i.
Hur ska du få spelarna att ta det där extra skäret och inse att de blivit av med pucken, istället för att ta det personligt, haka bakifrån och ta totalt onödiga utvisningar?
– Genom överenskommelser och konsekvent ledarskap.
Kan man som back bli såpass taktiskt utbildad att man inte behöver vara en ”elak jävel” för att freda egen zon?
– Absolut, men man måste vara fysisk ändå.
VIK har nu i och med att Andreas Lindh inte fortsätter inte en enda riktigt tung, jobbig, fysisk spelare. Är inte den typen av spelare ett måste i ett lag?
– Jo, men det har vi. Både Fredriksson och Emmerdal är stora och starka. Sedan är inte forwards- eller backsidan helt klar ännu.
Uppspel från backar – hur jobbar man med de för att få backar att våga leverera puckar snabbare?
– Träning, både som lag och individuellt.
Hur ska du få till offensiven utan att defensiven tar alltför mycket stryk? Oftast börjar ett lag som är bra defensivt att släppa in för mycket mål när de ska gå över till ett mer offensivt spel. Summa summarum brukar det dessvärre då innebära fler förluster. Hur ska du motverka det!?
– Det blir en utmaning, men jag tror att det är så små detaljer som gjorde att det blev få mål förra året. Det inte ska påverka vårt försvarsspel.
Skulle vara intressant att veta hur du jobbar med individen i kollektivet!
– Jag jobbar med tät kontakt och många individuella samtal.
Hur ser han på att bänka spelare, oavsett vem, ”som har en dålig dag på jobbet”?
– Jag är helt oblyg för att ”ruska om” i laget. Jag försöker verkligen leva efter att ”bäst för dagen” spelar.
Hur skall du se till att spelarna vågar stå framför målisen och skymma och styra pucken i mål? Har ofta sett ut som spelarna är livrädda att stå där och få lite knuffar. Man kan tro att spelare passar bättre att spela fia eller luffarschakt…
– Det är en träningssak som vi kommer jobba med.
Hur kommer satsningen se ut för juniorer denna säsong? Kommer det verkligen finnas utrymme för de juniorer som kommer underifrån såsom Larsson, Linnarud, Lantosi, Makomäki och f.d. juniorer som var utlånade förra säsongen såsom Weiskog, Pettersson, Svedlund? Kommer man ge dessa chansen att verkligen etablera sig i A-laget?
– Vi kommer att ge våra talanger chansen. Men det är A och O att de får spela mycket hockey. Risken är att de inte utvecklas om de får för lite istid. Alla de som är med och tränar med oss kommer få chansen att slå sig in, men bäst spelar.
Hur hanterar du om laget skulle gå dåligt i början? Hur hanterar du spelare som underpresterar?
– Skulle de gå dåligt så gäller det att analysera läget och jobba långsiktigt. Under en lång säsong kommer det komma några förluster då gäller det att orka lyfta blicken och jobba hårt.
– Om enskilda individer har det tungt gäller det att vara konkret med vad det är som inte fungerar så spelaren kan ta eget ansvar för att ta sig ur svackan. Dessutom behöver dessa spelare extra mycket stöd rent mentalt så de kan slappna av och prestera.
Vilka trender har du sett i hockeyn i stort de senaste 5-10 åren? Och vad känner/tror du utvecklingen främst kommer ligga om man blickar 5-10 år framåt i sporten?
– Alla spelare är snabbare och starkare och den utvecklingen fortsätter. Jag tror framtiden kräver att spelarna är mer taktiskt drillade och intresserade eftersom hockeyn kommer fortsätta bli snabbare och snabbare, säger den nya VIK-tränaren avslutningsvis.
Rikitgt roligt att du fick med våra frågor också, och att han svarade på dem. Det lär dyka upp några fler frågor när säsongen startar …eller kanske inte 🙂
Bra och utförlig intervju! 🙂