Intervju Nick Angell om att spela med Jagr och i VIK: “Satt bredvid Jagr och bänkades i KHL då jag dumpade pucken”

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Äntligen har VIK den här riktiga storbacken med både tuffhet och offensiv som saknats de senaste åren i form av Nick Angell. Det verkar också vara en mycket trevlig person som direkt ställde upp på en lite längre intervju. Först fick undertecknad tag i Mrs. Angell, Samantha, som hjälpte att få till intervjun.

– Jag är verkligen laddad för den kommande säsongen!, utbrister Nick direkt.

Nick, om vi tittar tillbaka lite, hur gammal var du när du började spela?

– Jag började spela eftersom alla mina vänner spelade. Jag började spela när jag var sex år gammal.

Hur var det att växa upp i Minnesota där jag antar att hockey är populärt?

– Jag växte upp i Duluth i Minnesota. Hockey i Minnesota är nästan som en religion. Det är väldigt kallt i Minnesota under vintermånaderna så man kan säga att jag växte i stort sett upp på isbanor utomhus runt om i staden.

– När jag först började spela var det min mamma som hämtade mig från skolan. Sedan körde hon mig till utomhusrinken och jag kunde tillbringa hela dagen att spela med alla mina vänner.

– Jag kunde spela tills rinkskötaren tänkte stänga av lyset för mig. Då ringde jag mina föräldrar och tillbringade resten av natten att försöka bli varm igen, minns Nick.

Vilken är din största framgång i din karriär hittills?

– Jag har haft ett par stora framgångar i min karriär. Hittills har jag varit delaktig i tre mästerskapsvinnande lag.

– Det första var med mitt hockeylag i High School. High School-hockeyn i Minnesota är helt galen. I mästerskapsmatchen spelade vi inför 17 000 fans vilket var skitkul för oss ungdomar som bara var 15-18 år gamla. Att vinna inför så många människor var en stor upplevelse.

– Andra gången var när University of Minnesota vann National Championship i NCAA . Det var en fantastisk tid, eftersom att vårt lag inte hade vunnit mästerskapet på över 20 år.

-Den tredje mästerskapet var med Berlin Eisbären i DEL.

Förra året du gjorde en hel del poäng i KHK. Kan du berätta om att din säsong i KHK och framgångarna där?

– Förra säsongen var mycket rolig. Ingen förväntade sig att vi skulle vara ett bra lag. Vi hade kanske inte ett otroligt lag på pappret men vi hade en fantastisk grupp killar som fungerade riktigt bra tillsammans.

– Alla frågar mig hur vi vann så mycket och vad vår hemlighet till framgång var. Ingen tror på mig när jag säger att vår hemlighet var den fantastiska kemi hade vi som grupp, vilket det faktiskt var, menar Nick.

Hur kommer det sig att du tog ett sabbatsår innan året med KHK?

– Jag tog ett år ledigt eftersom att jag hade spelat professionellt i tio år. När vi sedan vann det tyska mästerskapet tyckte jag det var läge att gå i pension.

– Efter några månader då jag arbetade som börsmäklare insåg jag hur mycket jag saknade att spela med killarna och att vara i ett atmosfären kring ett lag.

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Vilka är de bästa spelarna du spelat med och mot? 

– När jag var i KHL fick jag chansen att spela med och mot några av de bästa spelarna i världen.

– Under den första delen av säsongen spelade jag i Novokuznetsk och vi spelade mot Avangard Omsk och Jaromir Jagr. Han var en fantastisk spelare att spela mot med ett otroligt spelsinne.

– Mot slutet av säsongen byttes jag från Novokuznetsk till Jagrs Omsk och hamnade på platsen bredvid honom i omklädningsrummet.

– Jag minns att han gav mig sitt telefonnummer så vi kunde gå ut och ta en kaffe. När jag skrev in hans namn i min telefon tänkte jag “Herregud, jag har ju den här killens 1990 Upper Deck rookiekort”, minns Nick.

– Jag har även ett 1991 Upper Deck rookiekort av en kille som heter Lidström också (skratt).

Vad ska du göra under sommaren ?

– Genom att jag växte upp i Minnesota fick jag möjlighet att bli ett stort fan av fiske och friluftsliv. Under sommaren åker jag och min fru Samantha och jag gärna upp till vår stuga för att njuta av upplevelserna där.

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Varför valde du Västerås?

– Jag bestämde mig för att skriva på för VIK tack vare min relation med NJ. Han och jag har känt varandra sedan mitt första år i Sverige när jag var i Arboga.

– Ja, det fanns andra intresserade lag från Sverige och Europa, men VIK verkade vara en perfekt passform för mig.

– Under min tid i Sverige är det imponerande att se de steg som VIK har tagit och klubben ser ut att ha en fantastisk framtid framför sig och jag ville vara en del av den framtiden, säger Nick som uppenbarligen är en optimist.

Tittar man på din statistik verkar din stil passa europeisk hockey. Hur nära har du varit NHL med tanke på dina starka säsonger på toppnivå i Europa?

– Jag har varit nära att komma tillbaka till USA och spela ett par gånger men till slut har jag beslutat att det europeiska spelet är den som passar bäst för mig.

Anser du dig själv vara en allround back eller mer av en offensiv? Hur skulle du beskriva dig själv som spelare för någon som aldrig sett dig spela?

– Jag känner att när jag först började min karriär i Europa var jag en rent offensiv back, men allteftersom jag har blivit mer mogen har lärt mig att bli mer allround.

– Förra säsongen spelade jag en hel del PP men jag spelade också nästan hela två min för BP och matchades mot de andra lagens bästa spelare.

Har du någon förebild?

– Mina föräldrar. De har gett mig alla möjligheter att lyckas i livet som jag någonsin kunnat be om.

Hur reagerar du på en vinst/förlust?

– Jag älskar att le på isen och när vi vinner kommer du att se att en hel del. Jag tror inte att någon reagerar bra på att förlora men allteftersom jag har blivit mer mogen förstår jag att det är en del av spelet. Om vi kan lära oss av våra misstag och inte göra dem igen så kan vi vinna mer.

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Som en rightare, föredrar du att ha en leftare som en partner? Vilken sida föredrar du att spela på?

– Det spelar ingen roll för mig vilken sida av isen jag spelar på. Jag har spelat på båda sidor och har spelat med backar som både är  höger- och vänsterskyttar. Det viktigaste för mig är att vi har bra kemi med varandra och kan komplettera varandras spelstil.

När insåg du i din karriär som du skulle kunna bli proffs?

– När jag var nära examen från University of Minnesota började jag få en massa telefonsamtal från agenter och lag. Då slog det mig att detta kunde vara min framtida karriär.

Hur ska du hålla kontakten med VIK om träning under sommaren? 

– Jag fick faktiskt precis ett samtal idag från Patrik Wik medan jag var på gymmet och han lämnade mig ett meddelande. Jag kommer att tala med honom i morgon och se vad de vill att jag ska göra.

– När det gäller min personliga träning har jag hyrt in en personlig tränare som har “kicked my ass” ganska hårt eftersom jag precis kommit tillbaka efter vår smekmånad. I juni kommer jag att börja åka skridskor mer så jag borde vara redo att starta säsongen bra.

Hur skulle du jämföra SHL, DEL, KHL?

– Jag tycker att alla tre ligor är jämförbara men spelstilen är den största skillnaden. I DEL är det mer av en nordamerikansk stil spel med mycket dumpning av pucken.

– I SHL är det mycket mer kontrollerat men fortfarande lite dumpning av pucken. KHL är den mest kontrollerade med absolut ingen dumpning pucken. Jag blev faktiskt bänkad för att jag dumpade pucken när jag var i Ryssland, berättar Nick.

Hur har Allsvenskan förändrats nu sedan du sist du var här 2005/6?

– Den har blivit mycket mer professionell och klassen på spelet har ökat kraftigt.

Har du pratat med Filander eller andra spelare/tränare etc.? (denna intervju genomfördes tidigt i maj)

– Jag har inte pratat med Filander ännu men jag kommer att ringa honom i veckan. Jag ville låta honom komma igång lite  innan man ringer honom. Jag vet att han varit mycket upptagen efter nyheten om hans anställning. Jag har pratat lite med Fornataro och Johner via e-post .

Slutligen, när du spelade mot VIK förra säsongen, hur var det? 

– Jag tyckte att alla matcher var riktigt tighta och tuffa (åtminstone kändes det som om jag fick ta emot en hel del tacklingar ). VIK hade ett mycket solitt lag förra säsongen men det var inte en sak som vi kunde fokusera på. Vi försökte fokusera på vårt eget spel och göra första målet, säger Nick avslutningsvis.

***

Vi tackar Nick för intervjun. Vi kan faktiskt utlova en del 2 på denna intervju med lite “fördjupning”.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://37.media.tumblr.com/5cf558a7848edd02b1087c1a56f58346/tumblr_n50kt5sbej1rz48fvo1_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

5 Kommentarer

  1. Andreas

    JL – KHK hade väl igentligen inte råd mer Nick Angell förra säsongen heller. :p

  2. PatrikH

    Instämmer, dessa intervjuer är fantastiskt bra, kan man leva på ett par dagar faktiskt.

  3. PeGe

    Ville bara säga att ni gör ett fantastiskt jobb med alla texter och intervjuer som rör VIK. Ni förgyller vardagen för oss VIKare!

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

30-poängsforwarden Benker till Almtuna & fyllig jämförelse med "ersättaren" From via DEL-expert från Düsseldorf: "F… https://t.co/zLjiBdNiFq

SvaraRetweetFavorit
Fredrik Angebrand - Avatar_Hawkmoon_Fredrik Angebrand

@VIKFanCentral Ska bli intressant att se om spelskickligheten lyser igenom nu med nya lagbygget. Har saknat förmåga… https://t.co/bm6wIeNUOy

SvaraRetweetFavorit
Svensk Hockey - AvatarHockeySvenskSvensk Hockey

Videokoll: Svenssons poäng i Tingsryd skvallrar om ännu en “lugn” lirare med stort tålamod – men slår sedan till ko… https://t.co/C4H5dQa2sm

SvaraRetweetFavorit
Niclas Gustafsson - AvatarnisselovuddNiclas Gustafsson

@Rexxius @VIKFanCentral Tror inte JG hade signat med Vik om han inte vill spela där !

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto