Frycklund fick fira 50 och en del små positiva grejer – trots allt – då segt VIK suddenvann mot Almtuna med nya kraftfulla backinsatser av Jardeskog & Norberg

Tuffe tacklingsmaskinen Ludvig Jardeskog har rätt attityd och #77 varvade verkligen upp före och under slutspelet. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK vann med 3-2 efter övertid borta mot Almtuna på onsdagskvällen. Mikael Frycklund avgjorde efter en av sina många framgångsrika soloraider och #9 slutade därmed på 16+34 för 50 poäng på bara 44 matcher. En imponerande bedrift.

Svårbedömt i första perioden. AIS föreföll nervösa inledningsvis. Kangas strumprullare gick in på något sätt, bra uppspel av Tornberg och Arkalov (första poängen på svensk mark) efter 2.25. 1-1 då Jalonen åter frös fast i isen och ej markerade efter 3.54. 4-4 chanser 5v5.

Ofattbart att Jalonen är så loj, då detta var en viktig match för backen att visa något inför slutspelet. Finländaren var även svag vid 2-1 efter 25.09. 4-3 chanser Almtuna i 2a i 5v5.

I tredje visade Zetterberg och Frycklund klassgrejer. Zäta tog väldig fart och satte elegant upp Frycklund som via en läcker backhand nätade fram till 2-2 efter 43.36.

VIK gjorde sin bästa period i slutakten och vann chanserna med 4-2. Under övertiden skapade VIK massor och till slut nätade Frycklund igen efter 64.12.

SAMMANFATTNING

Totalt sett en slätstruken insats då VIK nog hade svårt att ladda max då fokuset är på slutspelet. Att Almtuna trots allt fick vara kvar är det mest rättvisa då de annars hade drabbats sportsligt för något de inte varit delaktiga i.

Kristianstad tog också sjätteplatsen vilket innebar att Västervik inte heller vann något på de gratispoäng de fick. Trots allt hade VIK:s ryssar totalt sett mycket ringa påverkan på de matcher de deltog i mot Södertälje och Västervik, då de var mycket ringrostiga då. Men nu lämnar vi det för gott.

Vi glömmer också de mindre goda prestationerna under denna grundserieepilog i Uppsala då passningsspelet var svagt. Dock märkligt att Jalonen föreföll så loj i sin sista (?) chans.

Väldigt glädjande att se Johan Norberg göra en ny solid insats med 4-0 i NP. Ett 19-årigt granitblock som spelar enkelt och rejält även med pucken. Har nu på kort tid spelat in sig som en de backar som måste få istid då seniorbackarna sviktar eller har frånvaro.

Skönt att Jardeskog inte blir så ensam där gällande att göra de tunga lyften. #77 fortsatte sin positiva resa som en av få med bra betyg denna afton med 6-1 i NP.

Framåt fortsatte Frycklund ta kliv efter sin skada tillsammans med Zäta, vilka såklart blir lagets viktigaste spelare i slutspelet framåt. Med 50 poäng på 44 matcher är det bara HV71:s Fredrik Forsberg som slutade med högre poängsnitt än #9.

Lukas Zetterbergs förmåga att göra poäng är också formidabel. Z slutade på 21+25 för 46 poäng på 48 matcher. Endast fyra yttrar hela HA hade ett bättre snitt än Västerssonens 0,96 PPG (Forsberg, Marenis, Henrik Björklund och Johan Persson).

Ilya Arkalov gjorde kanske sin bästa match i VIK med 4-1 i NP och verkar mer och mer förstå sin roll här. Arkalov ska ju fortsätta vara en grovarbetare även i HA.

Fortsatt dock lite vänta och se med Greba som inte har hittat sin roll eller spel. Nu är det slut med ”testmatcher” också. Vad jag hör är det positiva tongångar att Anton Svensson närmar sig spel, så konkurrensen på forwardssidan kan bli massiv…

Hakkarainen var också tillbaka och spelade som vanligt frejdigt, men åter poänglös och avslutade grundserien med bara 0+3 på de sista tio matcherna, att jämföra med Frycklunds 2+7 för nio poäng på bara sex matcher på slutet. Men tänk om Hakk kan hitta formen från sina första matcher här…

Vilken center av Hakkarainen, Skedung eller Karlsson som tar rygg på Frycklund gällande att driva laget även poängmässigt i slutspelet fortsätter vara en lika öppen som viktig fråga.

I mål gjorde stortalangen Ian Blomquist en ny bra match. Frågan är dock om 18-åringen redan nu har styrkan att spela slutspelsmatcher? Blomquist slutade grundserien på fina 91 % efter sina tre matcher nu på slutet.

Den största frågan är vad som händer Johan Gustafsson, dock lät Paananen positiv i sändning om JG:s status. Men det verkar som Ryttar kanske kommer få inleda slutspelet och kan då förhoppningsvis lyfta med storleken på uppdraget.

PUCKLIGAN

5 Mikael Frycklund

4 Ludvig Jardeskog

3 Ian Blomquist

2 Johan Norberg

1 Ilya Arkalov

8 svar

 1. robert Jonsson skriver:

  En på slutet ganska ointressant grundserie nu avgjord. Detta med blandade resultat de sista matcherna för VIK.
  Det är nu det gäller och studsa upp och prestera årets bästa prestationer. Vi får se om laget mäktar med detta. Sett till spelartruppen så bör det finnas en möjlighet.
  I slutspelshockey så höjs domarbedömningarna ett snäpp samt lagen tillåts att spela mer fysiskt ”mer på gränsen”. Drällande med puck i egen zon är inte att rekommendera och om man sätts under press i egen zon bör man välja ett enkelt sätt att få ut pucken i mittzon.
  Sedan känns det som Björklöven eller Karlskoga vore bästa laget att möta i första omgången. Modo vore en mardröm i första omgången. Tränare Karlin har en märklig förmåga att förändra taktik beroende på motstånd. Fyra raka förluster i grundserien mot Modo är inget man skämtar bort.

  f

  • Pelle skriver:

   Vore väl märkligt om Modo valde VIK i kvarten. De får ju välja på alla lag utom det som HV valde.

   • Icing skriver:

    Mmmmmm… HV lär välja mellan Västervik eller AIK eller Taif (som troligen ryker mot Mora)
    Modo kommer inte välja Mora som dom spelat 2-2 i matcher mot…då återstår Vik eller KiK…. närmare till Västerås och 4-0 i matcher och 17-4 i målskillnad.
    Valet känns enkelt…suck!

    • Pelle skriver:

     Tittar dom på historiska möten så gör dom ett misstag anser jag. Sen kan förstås Modo vinna igen helt klart. Men VIK förtjänade åtminstone seger i minst en av matcherna. Och dels spelades tre av matcherna före jul, och dels så gällde den sista ingenting för VIK:s del och man vilade många spelare.

     Men jag hoppas VIK slipper Modo pga att de är kanske det bästa laget i serien. De har imponerat mer än HV. Det kanske man tycker för att VIK slagit HV två gånger, men även när jag sett HV mot andra lag så har de haft svårt att imponera. Sen har de iof förstärkt på slutet men ändå.

 2. Observant skriver:

  Helt perfekt resultat. Vinst utan att imponera och SSK fick så dom fes.

 3. Peter T skriver:

  Jag tycker det va ett perfekt resultat.
  Inget lag som tjänade, eller förlorade på Z:s debacle angående ryssarna.

 4. Musse skriver:

  Jalonen och From blir nog bjudna på Almtunas sommarfest efter sina svaga insatser på baklängesmålen 😉

  • PatrikH skriver:

   Ja, Jalonen som jag tycker har offensiva backkvaliteter får det svårt i ett slutspel, tyvärr. Han var rent ut sagt dålig defensivt.