Den bästa hockeytiden är nu & ”intern revision” av bloggens tabelltips: MoDo, Kristianstad, Tingsryd, Almtuna bättre & Södertälje, AIK och faktiskt VIK längre ner – tankar om lagen

Daniel Gunnarsson har gjort allt i VIK. utom mål. Kommer det i slutspelet? FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Är ju alltid sunt att reflektera bakåt, så man inte blir för övertygad om sin egen förträfflighet. Så här till vänster nedan tippade undertecknad före omgång 1.

Nu har vi facit efter 52 omgångar:

Till vänster bloggens tips, till höger sluttabell. Desto längre grön pil, desto bättre gjorde det laget jämfört med vad bloggen trodde. Och vice versa med röda pilar…

Denna blogg gjorde standardfelet att tippa Karlskoga, Västervik och Almtuna för lågt. Att man aldrig lär sig… Har dock prickat ganska bra på kära VIK genom åren, men här kom jag ganska fel då jag tippade Gulsvart som tvåa.

Prickade ändå rätt på topp-5-lagen, även om många nog gjorde det.

Nedan är vad jag skrev då i kursiv stil om lagen, med kommentar idag:

”HV71 blir automatiskt favoriter i denna kalkyl, men VIK och Björklöven kommer, och givetvis något/några överraskningslag, nog i slutändan kunna pressa giganterna ganska bra. Sedan spelar ju mycket annat in än vad som betygssätts ovan.

Björklövens forwardssida är bäst i serien och blir oerhört tung att möta om de får ordning på kemin. Denna tabell bygger mycket på befintliga trupper och hur de kommer hålla över tid och då brukar de mer rutinerade och beprövade stå där som segrare i slutändan.”

KOMMENTAR: Prickade rätt på HV71, men det gjorde ju alla. Men jag överskattade både Björklöven och VIK en aning. Jag trodde inte Johan Gustafsson och Daniel Gunnarsson skulle behöva en så lång startsträcka som 10-15 omgångar att hitta rätt i det böljande HA-spelet.

”Kanske överskattar bloggen VIK:s backsida men med Daniel Gunnarsson och Jimmie Jansson kommer det bli vasst, samt att även övriga sett bra ut tidigt. Då blir det lite annorlunda bedömning (på gott och ont) för de lag bloggen sett mer.”

KOMMENTAR: Jag överskattade Gunnarssons offensiv, dock har DG varit ett defensivt ankare annars, med precisa uppspel. Skadan på Jansson hjälpte inte heller. I övrigt har VIK:s backsida varit vass och det viskas om SHL-intresse för vissa som blommar. Men bloggen överskattade nog VIK:s forwards en smula, slutspelet betyder dock allt.

”Men som ni ser är tabellen tight och får exempelvis AIK och Modo (med två rinkrostiga målvakter i Ö-vik) ordning på målvaktsspelet kommer de pressa starkt uppåt.”

KOMMENTAR: MoDo fick verkligen ordning på målvaktsspelet då Williamsson kommit tillbaka starkt, plus superfynd i Woods, Vigneualt och två (!) 40-poängsbackar i Näsén och Bernhardt. En grov miss av mig att jag inte gav MoDo full pott på backsidan, dock nära med 4,5.

Men trots att AIK fick högklassigt målvaktsspel av Khomchenko räckte det inte till topp-6. Christian Sandberg och några till är helt enkelt ”over the hill”.

”Mora kommer säkert förstärka ett redan bra lag ytterligare (främst backsidan) och blir då såklart att räkna med på allvar. Fått behålla starka forwards som fortsatt kommer ösa in poäng.”

KOMMENTAR: Mora fick en 40-poängssäsong av backen Axel Bergkvist och hamnade sjua, precis som bloggen trodde. Och är inte backen Steven Seigo lite bättre än vad han får cred för?

”Många lag verkar ha frågetecken på målvaktssidan och det får Almtuna att hamna i botten då upplänningarna även har en oprövad backsida på pappret.”

KOMMENTAR: Ja, AIS tvingades värva en toppmålvakt i Andrén och säkrade kontraktet först i sista omgången. Men starkt av AIS att åter hålla sig kvar med så lite folk på läktaren hemma. Var får de pengar ifrån? AIS fick ju också in en skicklig back i Marcus Karlström – skulle inte förvåna om det till slut blir VIK nu till nästa säsong om det blir HA igen.

”Västervik har återigen tagit in många, som alltid svårbedömda, importer och deras GM Emil Georgsson brukar ju lyckas. Då blir betyget lite högre än exempelvis Kristianstad som kört samma importspår. Men kanske visar det sig att KIK också lyckas med sina nordamerikaner?”

KOMMENTAR: Västervik lyckades åter med sin importer, främst den så skicklige Supinski och den hårt arbetande McKenzie.

Kristianstad lyckades också verkligen med nästan alla importer, och kanske viktigast var att unge Dichow visade sig hålla klassen i kassen. En sådan som Cheek är precis vad VIK saknat på forwardssidan (och även en assistmaskin som Kontos som andrecenter…)

”Jesper Myrenberg lär få jobba hårt då Vita Hästen ser ut att ha seriens sämsta backar framför sig, och då är bloggen bland annat färgad av denna scoutrapport av tänkte toppbacken Jonathan Racine…”

KOMMENTAR: Bloggen prickade rätt med Hästen som elva. Men var verkligen Racine så svag som scouten hävdade? Dock väldigt opolerad bitvis, vilket höll på att kosta Skedung säsongen…

”Södertälje har rensat ut många vassa forwards och lite gåtfullt ersatt dem för att få ”bättre karaktärer”. Men den satsningen förefaller lite tveksam och kanske har man plockat bort någon för mycket, även om Brett Pollock är en lirare.”

KOMMENTAR: Bloggen var rätt ute här med att tidigare sportchefen Mikael Samuelsson var fel ute. Vad jag hört var Samuelsson överväldigad hur mycket jobb som krävs som sportchef. Bloggen kunde dock inte förutse SSK:s fria fall på detta sätt.

”Tingsryd har haft en tung försäsong och har målvaktsutmaningar, men samtidigt smarta värvningar på utespelarsidan (Öhrn, Tallberg, Lindelöf & Mellberg) kan nog hjälpa.”

KOMMENTAR: Taif tog sig imponerade nog till åttondelsfinal, med god hjälp av flera ex-VIK:are. Imponerande av coach Magnus Bogren då det är svårt att hitta riktig spets i Taif, men Lindelöf har bra skills framåt som alla vet.

”I Troja får Joakim Hillding dra ett tungt lass tillsammans med Cameron Brown, men smarta backvärvningar i August Nilsson och Calle Ehrnberg där tycker nog många VIK:are. Kanske är dock betyget på forwardssidan lite högt för Troja…”

KOMMENTAR: Troja gick lite sämre än väntat, då bland annat Brown floppade. Nu väntar ett ödesdigert kval mot Södertälje. Hillding lär bli superviktig som den bäste spelaren i den serien nu, dock i hård konkurrens med unge fartfenomenet Albert Sjöberg i SSK.

***

Den bästa hockeytiden är nu. På isen är det underbar slutspelshockey och vid sidan kommer våren och silly smygstartar.

Vad jag hör kommer satsningen, som väntat, bli klart större kommande säsong i VIK. Så det är fortsatt mycket friska och gynnsamma gulsvarta vindar. Bara att njuta i nuet och i framtidstänket.

11 svar

 1. VIKKS skriver:

  Det håller inte att bara skylla på få parkeringar, serilunk etc. fanns ett stort intresse skulle väl fler gå och se dem. Signalvärdet skulle vara så mkt större, kanske t.o.m att Västerås kommun såg till att det blev den där nya hallen, men vi får väl vara glada om vi når 4000.

 2. VIKKS skriver:

  Visst producerar Lindelöf framåt men är alldeles för svag och långsam bakåt. Om vi beklagat oss på att Gunnarson varit inne på mkt bakåt är det ändå en liten del av vad Lindelöf har varit.
  En sak jag tycker har varit ledsamt med årets säsong är de låga publiksiffrorna i Rockis, har t.o.m blivit slagna av SSK fast de varit ett bottengäng hela säsongen, snart är vi nere på Troja och Västerviks nivåer.

  • Musse skriver:

   Håller med om både Alex och publiken. Det är bara hyfsat på vissa matcher. Beror väl på att det är alldeles för få på ståplats som köper säsongskort. I en så här stor hockeystad borde det vara fullt varje match.

  • Bozo skriver:

   Idrott behöver nerv för att vara intressant. VIKs grundserie har mer eller mindre i sin helhet saknat nerv då laget hela tiden legat i ingenmansland och väldigt sällan kunnat rada upp segrar.

   • Musse skriver:

    Vilket konstigt resonemang att hela 52 matcher saknat nerv? Det får stå för dig, de ca 2000 på plats varje match håller nog inte med dig. Alla lag behöver publikens stöd för att vinna på hemmaplan och gå långt.

    • Bozo skriver:

     Nu är det ju inte hemmaspelet som varit problemet. Det kommer nog bli välfyllt till slutspelet, framför allt om JG är tillbaka. Det viktigaste med publiken är nog intäkterna för fortsatt satsning. Men det viktigaste för klubben är nog att det inte är negativa skriverier, sånt skrämmer sponsorerna vilka är de viktigaste för ekonomin.

     Gällande stöd till laget är klacken det viktigaste, där har rink side bar varit ett stöd. Så satsa mer på sånt.

  • Observant skriver:

   Precis. Vem av Gunnarsson eller Jansson skall flytta på sig i pp då? Lindelöf är ju inte någon defensivklippa. Var mest 7e back i Timrå ifjol .

  • Pelle skriver:

   En stor bov är de obefintliga p-platserna. Inte många har lust att gå en km till och från bilen. Det här har skadat alla lag på Rocklunda, även bandyn och fotbollen tappar publik.

 3. Jan Malmberg skriver:

  Värva tillbaka Alexander Lindelöf avgjorde kvalmatchen mot Mora (VIKs skräck motståndare)2 sista målen i matchen och OTROLIGA Zorro målet i sudden i 4e perioden. 2 mål som ”Backstjärnan” Daniel Gunnarsson gjorde på hela säsongen i seriespelet. Kommer inte ihåg att jag sett något Zorro mål på hela säsongen i SHL eller Hockeyallsvenskan FANTASTISKT 🏒🥅

 4. Observant skriver:

  Alltid lika intressant att läsa din blogg.Keep up the good work.