Fullt fokus på Vita Hästens spelschema efter att VIK lyckades torska trots att Timrå tog det piano mot VIK för första gången denna säsong

Ska VIK kunna göra slut på Vita Hästens slutspelsdröm från ett bra läge? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Som tur är har även Vita Hästen ett relativt svårt spelschema kvar mot AIK, Björklöven och Södertälje. Detta spelschema blir det fullt fokus på nu.

Detta efter att VIK föll hemma mot ett Timrå som, trots en timid insats i Västerås, kunde åka hem med alla tre poäng via en 1-2-seger på söndagskvällen. Nu är allt fokus att försöka rädda en slutspelsplats med tre omgångar kvar (mot Karlskoga, Mora och Kristianstad) och fem poäng före Hästen.

Från start verkade det som att det så överlägsna TIK, för första gången denna säsong, inte var ute efter att mosa eller förödmjuka VIK. Och så här är TIK alltså mot övriga lag runt VIK i tabellen? Dock dåligt att VIK inte kunde utnyttja det, som Tingsryd gjorde sist.

Märkligt att den underpresterande Marklund inte var mer förberedd att spela i egen zon än som vid 0-1. Oerhört svagt spel då Marklund bara släppte sin gubbe (och dessutom var den gubben storstjärnan Albin Lundin av alla)…

Myrenberg lämnades alltså ensam då Lundin lagligt styrde in pucken med skridskon, kanske kunde en annars åter vass Myrenberg haft klubben bättre i isen där?

Edvinsson glänste som vanligt med en magnifik assist till Karlsson vid 1-1. Bra box play av VIK då domarna letade lite utvisningar. 2-2 chanser 5v5 och en chanssnål första period således.

TIK skruvade upp det första 12-13 minuterna i andra. Men VIK kämpade på bra och TIK skapade inte överdrivet mycket.

Dock bjöd Benker högst olyckligt på 1-2-målet med för nätt spel i egen zon precis i slutet av andra efter 38.00.

VIK skapade ändå och 6-6 chanser 5v5 i andra, men Gulsvart kan ju inte avsluta, tyvärr. Jättepass av Hetta till Bergman, men bom och stor skillnad i kvalitet på avslutet där, jämfört med Blomqvist som nyss hade satt 1-2-pucken hårt och distinkt.

Trots att det var VIK som borde jagat ledning i tredje var det Timrå som dominerande och kontrollerade spelet.

TIK vann chanserna i tredje med 5-3 och hade några farliga PP. De två bästa gulsvarta chanserna i tredje skapades nästan på helt egen hand av Edvinsson, vilket säger en hel del om VIK:s forwards…

SAMMANFATTNING

Tänk om det här VIK oftare skulle kunna åstadkomma något extra och oväntat, men icke. lnga oväntade spelgrejer, finter eller något som helst nytt, nästan bara ett evigt runtåkande. Om vi nu bortser från Simon Edvinsson, som är alldeles för ensam som kreatör.

Lunsjö är annars den bästa kreatören VIK har på forwardssidan, men i afton blev #56 bortplockad av Timrås starka SHL-liknande försvar. Om Lunsjö ska få ett SHL-kontrakt måste 24-åringen producera och dominera även i sådana här matcher.

Vinnarskallarna saknas – varför inte försöka få Timrå ur balans? Effektivitet saknas. VIK bara kör på. Och varför sitter Kangas på bänken? En av få som i alla fall har kunskapen och viljan att bryta mönster. Frågorna är många.

Lägg till att två stora defensiva blunders av Marklund och Benker låg bakom Timrås mål, så var det samma recept som tidigare på sätt att hitta vägar att förlora.

När en spelare som Henrik Hetta är den som kanske skapar mest säger det också en hel del om övriga. Zetterberg, Hillding, Karlsson, Benker (försökte dock mycket) och Marklund syns alldeles för lite.

Nu måste bara Kangas in och få massor av istid, så att VIK maximerar värdeskapandet av den tid som är kvar på denna säsong. Annars är det riktigt illa med framtidstänket.

Snudd på att man borde ta in ytterligare några juniorer, då forwardssidan är extremt grå och där många just nu gör sina sista matcher i VIK-tröjorna. Dessa är det tämligen värdelöst att hälla istid över nu.

Det vore en bra erfarenhet för Kangas att få spela mycket i ett slutspel redan nu, för att förhoppningsvis bli en viktig topp-9-forward, både ekonomiskt och spelmässigt, nästa säsong.

Backparet Jansson-Trivellato hade det jobbigt, och chanserna att få kvar italienaren ökar, paradoxalt nog, om han visar sig så här mänsklig mellan varven.

Positivt var att Skedung bitvis visade energi och Wikman verkar vara lite mer på gång nu sedan kompisens comeback.

Behöver vi ens skriva att PP var väldigt svagt igen? I slutet fixade Jansson ett PP för en sista gyllene chans, men det gick åter för sakta och det hände inte mycket.

Men nu hoppas vi på en trevlig spurt och att VIK samlar ihop sig för en värdig eller rentutav bra avslutning. Både för klubbhjärtat och framtida kontrakt någonstans…

PUCKLIGAN

5 Simon Edvinsson

4 Jesper Myrenberg

3 Henrik Hetta

2 William Wikman

1 Anthon Eriksson

11 svar

 1. Robert Jonsson skriver:

  Märkligt från ledarhåll att inte ge Kangas rejält med speltid när forwards varken gör mål eller jobbar fram lägen. Tyvärr en svaghet när ledarna inte vågar stå upp o ställa en etablerad spelare på sidan för en junior som både är kreativ o irrationell.
  Hoppet står nu till att Myrenberg fortsätter att peaka formen till slutspel för om vi skall vinna känns det som att han får släppa högst ett mål i matchen.

 2. Steffo skriver:

  Med risk att låta gnällig men detta måste vara en av de tråkigare upplagor av VIK någonsin och då har jag ändå följt laget sedan mitten av 80talet. Just nu är det verkligen sämsta av två världar med förluster och oinspirerad och trött hockey. Det uteblivna underhållningsvärdet påverkar sponsorer negativt i slutändan. Men jag är optimist och skyller på pandemin, jag tror VIK saknar sin publik mer än andra lag och när läktarna är fulla så kommer laget lyfta igen. Hoppas nu att vi kan gå till slutspel och rädda säsongen med en sista-minuten-vändning.

 3. Nobben skriver:

  Jag börjar fundera på om det otroligt långsamma PP VIK presterar kan bero på sättet dom spelar Boxplay ? I Boxplay spelar VIK med en liten box och låter motståndarna spela runt för att sedan täcka bort skotten och förhindra inspel in i eller igenom i boxen.
  Gör man det på träningarna får såklart PP uppställningen oceaner av tid att spela runt pucken och leta avslut. När man sen i match möter topplagen så stressar dom generellt puckhållaren hårt och snabbt och vi får inte till någonting, har ju fullt upp med att hålla kvar pucken i anfallszon.

  • Pelle skriver:

   Du har helt rätt där. Som man tränar spelar man. Märkligt att de inte kunnat åtgärda PP på snart två säsonger nu. Rejält underbetyg.
   Studerar de inte hur andra lag spelar?

 4. Måndag skriver:

  Har skrivit det många ggr nu. In med Edvinsson som förstaval i pp o som point på blå. Övriga platser framåt högst vakanta. Tjatar vidare även om att få se en viljestark Kangas på isen. Låt han få chansen även i pp. Det vore som nämnts att investera för framtiden. En sk läropeng. Han kan skapa momentum och göra skillnad.
  Det var hårt att höra idag, men statistiskt sant, att vi är seriens sämsta lag i pp. Vem trodde det i augusti?

  Hade vi inte haft duktiga Myren i kassen idag hade detta kunnat sluta betydligt värre siffermässigt bakåt.

  Ny vecka, nya möjligheter. Upp med pucktempot. Arbeta tillsammans. In på mål. Var mkt tuffare. Se inte målisen, se din puck stänka dit stenhårt i nätet. Gör din gubbe. Vinn din duell. Direktpassa mkt oftare. Hjälp din polare. Sluta åk för dig själv. Upp med blicken. Beröm varandra asap. Klyschor? Javisst, men vi vill ha gulsvarta segrar! Kom igen nu 20/21, innan det är försent. Det kan det vara mkt snart om inget händer. Vi håller förstås tummen fortfarande för vårt VIK.

  • Alkemisten skriver:

   Håller med om Edvinsson, det är näst intill tjänstefel att inte ha honom som första val
   Att inte markström blev bänkad igår efter sin onödiga utvisning igår tyder på att Zetterberg har mer än ett finger med i coachningen, det är hans usla värvning, samt att han troligen är den som gör att sonen inte blir petat trots genom usla insatser.
   Sparka Zäta snarast och ta in Mähler från Sura istället.

 5. Musse skriver:

  Synd att man inte vågar sätta Edvinsson på Janssons plats i pp. Den enda som har kvalitet att bryta mönster och hitta passningsvägar. Edvinsson, Nilsson, Ehrnberg och Trivellatos insats gör ändå att backsidan är klart godkänd. Av forwards så är det väl bara Hetta, Hillding och Bergman som förtjänar plus i min bok. Finns många som kan vara 13:e istället för Kangas. Fredda vinner inga närkamper, Benker bara åker men händer inget. (borde fått en andra assist på Timrås 1-2 mål) Marklund är nog en sämre värvning än Iacobellis. Frågan är om det blir några fler poäng med det här anfallsspelet?

 6. Pelle skriver:

  Skulle vilja se Younan Edvinsson Hetta Hilding Bergman i powerplay.pucksäkra lite tyngd och lite mer överaskande uppställning🤔🤔sässongen börjar ta slut.varför inte göra ett litet annorlunda drag som överaskar motståndarna .

  • Bozo skriver:

   Varför inte. Låt någon transportera in pucken framför mål (inte skottpass då motståndarna alltid hinner läsa och blockera) och sedan bara kötta och slå. Åker pucken ut till Edvinsson så hittar han klubblag i kaoset.

 7. Olle skriver:

  Match mot Mora är också kvar, inte två mot Karlskoga 🙂

 8. Bozo skriver:

  Känns som det finns två alternativ. Antingen ska laget in i askan och ut som en helt ny fågel Fenix när grundserien är slut. Man vill inte vissa upp något mer just nu. Eller så har den sportsliga ledningen helt enkelt redan lämnat denna säsong bakom sig och lägger allt fokus på att skissa på nästa säsongs trupp. För det händer verkligen ingenting i det offensiva spelet av forwards. Det som skapas är ju av backar. Passningsspelet visar med tydlighet att det offensiva spelet är helt ur synk, man tror de skojar med oss. Spännande är dock att för en gångs skull om man kommer topp10, VIK brukar inte göra sådana här resor. Antingen brukar man vara topp5 eller i absoluta botten. Uppsidan är ju enorm.