Stor analys av laget och bygget inför 21-22: Framtiden påverkar nuet och vice versa då vi kollar hur kontraktsituationen ser ut efter Karlskoga och inför Timrå

Patrik Zetterberg har mycket jobb framför sig för att undvika en ny blek säsong... FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Framtiden påverkar nuet. Och vice versa. Bloggen kollar inför Timrå under söndagen på nästa års lagbygge och vad som befintliga spelare kan behöva göra för att få vara kvar – och därmed få följa med på VIK:s större satsning.

Kassör Nicklas Öhrlund talade nyligen om ökad spelarbudget på VIK.se nästa säsong. Om vi börjar med lagbygget och de som har kontrakt över 2021-2022:

 • Mr X 1 – Mr X 2 – Mr X 3 > Troligen vikt för ny beprövad spets
 • Mr X 3 – Mr X 4 – Mr X 5 > Delvis troligen vikt för ny spets
 • Mr X 6 – KarlssonKangas 
 • Mr X 7 – Skedung – Mr X 8-10

Backar:

 • Mr X 11 – Mr X 12 > Troligen vikt för ny beprövad spets
 • Mr X 13 – Mr X 14
 • Tornberg – Mr X 15-17

Utgående kontrakt centrar: Fredrik Johansson (även bra som ytter), Daniel Öhrn, Joakim Hillding och Henrik Hetta (även bra som ytter).

Utgående kontrakt yttrar: Sebastian Benker, Marcus Bergman, Jesper Johansson, William Wikman, Sam Marklund, Alexander Lunsjö, Viktor Hertzberg, Anthon Eriksson och Lukas Zetterberg.

Utgående kontrakt backar: Jimmie Jansson, Alex Trivellato, Simon Åkerström, Alexander Younan, August Nilsson och Carl Ehrnberg. Lånen Gustav Berglund och Simon Edvinsson åter till Frölunda.

***

Då laget legat i den absolut botten gällande PP och effektivitet i skyttet, samt haft ett många gånger suspekt försvarsspel är behovet av en upprustning uppenbar. Detta både på spelarsidan och bakom bänken, där det skulle förvåna oerhört om Lars Ivarssons utgående kontrakt förlängs.

Thomas Paananen har kontrakt över nästa säsong och förhoppningsvis kan coachen få en tuffare och hungrigare kollega som kan täcka upp för Paananens egna brister, och lyfta styrkorna än mer.

Paananen (och Ivarsson) är ”spelarnas coacher” överlåter gärna mycket ansvar till de på isen, och det är kanske inte alltid det bästa.

Troligen behövs mer hands-on taktiskt ibland så exempelvis matchbilder kan ändras i större utsträckning och fler tidiga timeouts tas innan puckar måste hämtas ur egen kasse.

***

På centersidan är Skedung och Filip Karlsson under kontrakt över 2021-2022. Statusen på Skedung är osäker efter långdragen Corona. Kanske är det smartast att räkna 24-åringen som fjärdecenter till att börja med.

Karlsson, 25, är väldigt ojämn offensivt, men en god allroundcenter som säkert skulle göra det väldigt bra som tredjecenter i ett lag som siktar på SHL. Det är dock inte uteslutet att Karlsson skulle funka som andracenter om steg tas.

Men hursomhelst behöver VIK få in minst en ny riktig toppcenter som kan garantera +45 poäng och göra omgivningen bättre. Vem som blir andrecenter är inte helt lätt att sia om. Möjligen Hillding, men 32-åringen bör då helst dominera hela vägen in nu och visa att han är 100 % efter Corona och inte börjar tackla av, då han trots allt fyller 33 snart.

Fredrik Johanssons kontrakt går ut. Det blir kanske svårt att se 37-åringen som center i denna uppställning ovan, men FJ12 funkar ju även bra som ytter och en kulturbärare som blivit allt tjurigare med åren.

Dock menar många att kontinuitet faktiskt är överskattat, precis som Niklas ”NJ” Johansson sa för länge sedan. Det blir allt lättare att hålla med om det.

Hetta är en svår fråga, eftersom han ger så mycket på flera plan, men inte så mycket poäng per krona. Visst skulle alla så gärna behålla Hetta, men det är en prisfråga och 31-åringen kommer säkert få feta anbud från Europa.

Daniel Öhrn får ta nya tag på annan ort efter två skadefyllda och svaga säsonger i Västerås. Öhrns fina tekningar måste dock ersättas, där har #63 varit bäst i laget.

***

På yttersidan är Lunsjö den mest givne att försöka behålla. Men enligt rykten tittar Leksand på 19-målsskytten. Men den småväxte 56:an måste troligen få en offensiv roll för att lyckas i SHL och 24-åringen har kanske inte riktigt toppfötterna för att bli en stor producent i SHL?

Blir Lunsjö kvar bör det såklart bli i en topp-6-roll. Övrigt bland forwards ser det ut som de med utgående kontrakt kommer få kämpa om platserna i VIK:s tredje- och fjärdekedja.

Lukas Zetterbergs helhetsspel har varit en besvikelse, men samtidigt är forwarden fortfarande faktiskt bara 23 år, och som en gubbe-i-lådan i en tredjekedja och en roll i PP2 kan nog Z Jr. ge ganska bra betalt per lönekrona.

Patrik Zetterberg betonade också i ovan nämnda sändning på VIK.se att han vill ha in fler offensivt begåvade högerskyttar, och att då plocka bort sonen som besitter just de egenskaperna vore kanske inte logiskt. Men samtidigt – kanske det vore skönt för alla inblandade att slippa den far-son-komplexiteten?

Om bloggen får välja vore det också bra att få behålla Bergman i en renodlad energiroll i en fjärdekedja, då forwardens styrka och fart är bland de bästa i HA, plus att #25 är en underskattad passningsspelare och puckvinnare.

Men Bergman kan nog få bättre betalt i en annan klubb i en mer offensiv roll, och att lägga mycket pengar i en fjärdekedja har VIK gjort för mycket av redan. Samma kan sägas om Wikman och Eriksson som bägge haft mycket tunga säsonger.

Då är kanske Jesper Johansson ett billigare alternativ i en fjärdekedja. Framåt är det svårt att se att VIK kommer satsa vidare på den så ojämne Benker, skadedrabbade Hertzberg och den lågproducerande och rostige Marklund, särskilt då Zäta alltså sagt sig vilja ha in offensiva högerskyttar.

Dock skulle säkert Benker göra succé i en nystart i ny klubb.

***

På backsidan vore det bra att behålla den så produktive Jansson och smarte Trivellato för ett andra backpar. Jansson måste dock coachas hårt i det defensiva och spela med någon som kan täcka upp för #10:s defensiva brister.

Nilsson och Ehrnberg är unga och kan fortfarande utvecklas och vara med på bredden till att börja med. Tror inte VIK går vidare med Berglund och Åkerström.

Younan har inte vaknat förrän nu och måste verkligen maxa resten nu för att visa att han vill och kan vara med nästa säsong, #23 är trots allt fortfarande bara 23 – men givetvis en prisfråga för backen med de så fina uppspelen, men suspekta spelet utan puck.

Edvinsson vore ju en dröm att få behålla, men troligen vill Frölunda ha honom en säsong innan det kanske blir NHL/AHL redan 2022-23…

***

Så sammanfattningsvis tror bloggen på något så här, om man verkligen vill bygga nytt och spetsigare och spara pengar längre ner i hierarkin. Patrik Zetterberg sa ju trots allt att han ville bibehålla viss bredd, men ha en ”tydligare” spets.

 • Mr X 1 – Mr X 2 – Mr X 3 > Troligen vikt för ny riktigt beprövad spets
 • Mr X 4 – Mr X 5 – Lunsjö > Delvis troligen vikt för ny spets
 • ZetterbergKarlsson – Kangas
 • J. Johansson SkedungBergman/F. Johansson (plus juniorer som Frylén/Keilin)

(Men då måste man troligen få spelare som Bergman och Jesper Johansson till riktiga reapriser eller bonustunga kontrakt, annars får man titta i Ettan/J20).

Backar:

 • Mr X 6 – Mr X 7 > Troligen vikt för ny beprövad spets
 • Trivellato – Jansson
 • TornbergNilsson/Ehrnberg (plus juniorer som Hurtig/Göransson)

***

På målvaktssidan skulle jag tro man satsar vidare på den unge och så lovande Myrenberg plus någon billig och vass målvakt från HockeyEttan (där AIK och Karlskoga visat att stora målvaktsfynd kan göras).

Kruse är bra, men nog lite för dyr om man ska ha råd att spetsa mer i toppfemmorna…

***

Allt ovanstående kan dock ändras om någon spelare plötsligt börjar dominera nu och in i slutspelet och gör tio mål och börjar bära VIK på sina axlar. Men hur sannolikt är det?

8 svar

 1. D skriver:

  Tycker VIK behöver bygga om. Tycker vik ska satsa mer på egna talanger och spela de i fjärde linan. Tycker linan kan bestå av kangas, Åström mm och sen tycker jag man kan värva tillbaka Cederberg igen ifrån Enköping. Som har gjort det bra i hockeyettan.
  Tycker det blir intressant att se vad som händer med Frycklund efter den här säsongen. Han kanske inte riktigt har fått det att lossna i shl. 6 poäng på 22 matcher och -7 den här säsongen. Tror tyvärr för hans del inte det kryllar av shl erbjudanden. Tycker han kan vända hem till Västerås. Ett annat intressent namn är Patrik Berglund undra vad som händer med honom nästa säsong…

 2. Christoffer Pettersson skriver:

  Små marginaler.

  Det är väldigt små marginaler i år. 3 segrar till så hade vi legat 4a

  2 segrar mindre hade vi varit utanför kval till slutspel.

  Hade vi tex gjort 8 mål mer i PP hade det kanske varit de 3 segrarna och det hade varit idel glada toner. Vi ska helt klart ställa mer krav på laget men med 2 av 3 toppcentrar borta pga covid så räcker det helt enkelt inte till mer än så här.

  • Bozo skriver:

   Precis förväntningarna bör inte vara höga om klubben gör ett plusresultat under ett år utan publik, dessutom mycket bättre än budgeterat enligt kassören. Detta är ett lågbudgetlag.

 3. PatrikH skriver:

  Ja, det är inte så lätt att bedöma detta lag. Det finns många styrkor individuellt i laget, men det saknas framförallt målskyttar, där jag tror att Hertzberg om han inte varit skadad hade varit bäste målskytt i laget i kamp med Lunsjö. Vi har många spelare med fart, men som inte riktigt har händerna och målskyttet. Jag tror vi behöver titta på hur andra lag lyckats år efter år, tänker på Karlskoga som lyckats få ihop ett samlat lag som agerar som ett lag på banan och ger sig chanser, eller Moras offensiv. Hoppas att laget motbevisar oss modstulna fans som hoppats att VIK skulle vara med i toppen i år. Chansen finns fortfarande!

 4. Bozo skriver:

  Defensivt tycker jag man är där. Men självklart sätter sig det även i forwards forecheck när man hela tiden misslyckas att skapa resultat i offensiven.

 5. Bozo skriver:

  Bloggen är spot on med denna text. VIK har nog lidit denna säsong jämfört med konkurrenterna med att sitta med kontrakt som tecknades förra säsong till de marknadspriserna som gällde då. Det som man trodde i våras skulle vara en fördel med kontinuitet blev istället ett sänke.

 6. Lson skriver:

  Just nu är vi endast 12 poäng efter Södertälje på 4:e plats. Hade vi haft ett normalt PP hade vi varit minst top 3. Med mer spets nästa säsong blir vi en stark utmanare för SHL. Längtar redan.

 7. Eppe skriver:

  Kanske läge å ta in Conny å fixa ett bättre PP till nästa säsong! PP nu är så uselt så det är pinsamt