VIK vissnade efter 20 minuter mot starkt Karlskoga då PP åter börjat krisa & tänkta playmakers som Hillding, Karlsson & Co. måste lyfta PP nu

Isak Skedungs "comeback" blir spännande följa. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK orkade bara frambringa tillräcklig energi och kvalitet de första 20 minuterna hemma mot Karlskoga på fredagskvällen. Detta då tappade VIK 1-0 till 1-3. Gulsvart är just nu närmare ner till att missa slutspel (fem poäng) än till topp-6 (sex poäng). Detta med 12 poäng kvar att spela om.

Dock var det en mycket bra förstaperiod av VIK som hade 5-2 chanser i 5v5 mot serietvåan. Marklund är kanske lite på uppgång och levererade en fin assist till Zetterberg som visade en snabb och precis release på små ytor, vilket krävs mot bra lag och 1-0 efter 14.00.

BIK är dock totalt livsfarliga i PP och hade sex riktigt heta lägen där. VIK:s enda PP var inte bra, så mycket snabbare och precisare pass måste till. Men i 5v5 kunde VIK spelvända och komma med bra fart igenom mittzon och skapa chanser därifrån.

BIK kom ut mycket bättre första tio i andra. Rättvist 1-1 efter ett pucktapp och dålig backcheck av Benker. Pilö fick då i lugn och ro bomba in pucken efter 29.12 då Benker plötsligt blev mer en ”more watcher than a doer”, som man säger i NHL om pucktittande.

Men efter ett nytt dåligt PP kom VIK igång bättre i 5v5. 5-3 chanser BIK 5v5, men 5-0 chanser BIK PP. BIK är helt enkelt klasser bättre än VIK i PP. Tänkta toppcentrar som Karlsson och Hillding halvchansade och spred lite puckar i segt PP.

BIK kom ut bättre även i tredje. Till råga på allt bjöd VIK på ett PP med ett dåligt byte och en spelare i gröten vid VIK-båset var inte kyligare än att denna tog pucken och PP BIK.

Då blev det till slut utdelning för BIK:s sylvassa PP. Detta sedan Simon Åkerström fick ett defensivt hjärnsläpp och plötsligt släppte Fakt som då fick vidöppet mål på en retur.

Nästan lite ”self-destruct” där av Åkerström. I min bok spelar man egentligen inte mer om man spelar så dåligt framför egen kasse och nästan ger motståndarna ett viktigt mål i ett viktigt skede.

Vid 3-1 gjorde Myrenberg ett dåligt passningsförsök, BIK spelvände och åter backcheckade inte Benker tillräckligt och en annars stark Younan tittade kanske lite puck, men samtidigt gjorde Immo, Pilö och Ekström det väldigt bra efter 49.15.

VIK var helt kraftlösa och Fakt brände ett friläge. Men sista minuterna gjorde VIK en okey forcering. Benker vände bort två BIK:are och serverade Lunsjö en passning långt ut på kanten. #56 visade sina sniperegenskaper med sitt 19:e mål med ett härligt direktskott efter 58.08. 5-5 chanser i spel 5v5 i tredje.

VIK hade sedan några halvchanser. Men BIK vann totalt sett rättvist.

SAMMANFATTNING

Detta var ett bakslag för de som trodde att VIK var på väg att varva upp inför slutspelet. Bränslet tog slut efter 20 minuter. PP var åter riktigt uselt och nu är Patrik Zetterberg-effekten till synes borta, då PP är lika dåligt igen som före Zäta Sr. ställde sig i båset.

Inte ett mål på 12 raka PP nu och svagt spel. Andra lag ställer med lätthet upp och skapar tre-fyra heta chanser per PP då VIK har fullt upp med att bara skapa en chans per PP. Pucken går för sakta och en spelare som exempelvis Lukas Zetterberg håller ofta i pucken för länge istället för att låta trissan göra jobbet.

Och spelare som Karlsson (4-3 i noterbara prestationer) och Hillding (1-4) måste helt enkelt vara mycket bättre än så här, främst i PP. Bägge dessa två tänkta toppcentrar slog bort passningar och verkade halvchansa i PP och spelade således lite ”Hope-Hockey” som man också säger i NHL.

De defensiva ”hjärnsläppen” var inte många, men de var tillbaka i helt fel lägen som vid 1-1 och 1-2. Samtidigt är det inte konstigt när försvarsspelet varit så dåligt under stora delar av säsongen att gamla ovanor kommer tillbaka ibland.

Det var således inte mycket positivt denna kväll. Men Younan fortsatte imponera med en massa sylvassa aktioner och läckra uppspel (hela 9-2 i noterbara prestationer) och Myrenberg var bra i kassen.

Trivellato fortsatte göra en hel del bra saker, men felprocenten har åkt upp de senaste två matcherna, och backen var något äventyrliga 6-5 i noterbara prestationer (”NP”) denna afton. Även Edvinsson gjorde mycket bra, men även där lite hög felprocent med 7-4 i NP.

Istället var Ehrnberg (4-1 i NP) tillsammans med Younan kvällens bäst back. Simon Åkerström har fortsatt svårt att hitta en stabil nivå och insatsen vid 2-1-målet då BIK hade PP får en verkligen att undra.

Positivt värre var emellertid att Isak Skedung var tillbaka. I den bästa av världar kan Skedung förhoppningsvis snart på heltid kliva in på Hettas centerplats i fjärde, och då återuppliva Wikmans offensiv och Hetta som power-ytter igen.

Eriksson var åter märkligt anonym och den så enormt ojämne forwarden är verkligen som två olika spelare i en, som påslagen en högklassig powerforward och en avslagen som inte märks…

Nu måste ett till synes tröttkört VIK försöka frambringa energi till mötet med Timrå hemma redan på söndag, för att i bästa fall kanske sno en poäng om precis allt stämmer. Samma dominanta Timrå som alltså ”lät” Tingsryd slå dem på hemmaplan under fredagen!

Det är snudd på uppenbart att topplagen kör mot VIK och inte alls lika mot de andra lagen som ligger runt VIK i tabellen. Trösten i det är ju, trots allt, att de lag som ligger runt VIK i tabellen kanske har lite lätt ”dopade” poängsummor, och förhoppningsvis kommer VIK visa det i åttondelsfinalerna…

Men då måste PP upp från denna så åter usla nivå…

PUCKLIGAN 

5 Jesper Myrenberg

4 Alexander Younan

3 Calle Ehrnberg

2 Alexander Lunsjö

1 William Wikman

18 svar

 1. Jan Malmberg skriver:

  Denna säsong är en av dom sämsta jag sett helt klart. Bara hoppas att dom går vidare. Blir ju svårt att ta poäng mot Timrå och Karlskoga. Titta på Malmö som kan slå vilket lag som helst där finns det karaktär, spelar idag på Hockey Lördag!

 2. Musse skriver:

  Återigen så mäktar vi bara med 1-2 mål per match. Såklart kommer inte det räcka långt, vi har den placering vi förtjänar. Tycker ändå grabbarna gör en riktigt bra defensiv insats och krigar mot ett bättre lag. De har vassa skyttar på många positioner och kan hota på ett helt annat sätt än oss i pp. Minst 3-4 st rightare som matar skott och får fast pucken och trycket i zonen. Flera gånger körde de samma uppställning hela pp:et.
  Vi har Jansson som slänger in höstlöv och Z som är lite överallt och drar ner tempot och får till för få skott. Alla lag vet väl vid den här tiden att vi bara har en vass skytt. Det är bara löjligt att snacka SHL, det kommer ta ett tag att bygga ett lag i Karlskogas klass som på allvar kan hota topplagen.

  • Bozo skriver:

   Karlskoga bygger ju nytt lag varje säsong, är väl mer eller mindre bara rollspelare som blir kvar. Jag tycker inte vi ska ge upp nästa säsong redan. Nu när det går att börja från ny kula. Det är verkligen nu det är upp till bevis för Zetterberg hur mycket han vågar och kan. VIK har stått kvar på perrongen hela säsongen och som jag förstår så har det varit medvetet val då varje kula ut har krävt en kula redan inne trots stabilt eget kapital, unikt skulle jag vilja säga i HA. Jag räknar med att det vi fått utstå denna säsong får vi skörda nästa. Tror inte heller pandemin är enda förklaringen till passiviteten, men har också suttit med relativt dyra kontrakt på felvärvningar förra säsongen.

   • Musse skriver:

    Nja det är väl inte riktigt sant. Shl tog ju Forsberg, Kokkonen och Pasic av dem och de har fått tillbaka hemvändare som Björklund, Fransén och Larsson. Resten är väl ganska intakt. Nu är inte jag något fan av Karlskoga, men är imponerad av deras säsong. Och visst har jag hoppet att förlänga säsongen lite om vi nu klarar oss till slutspel. Men realistiskt med den här spetsen….. nä det blir nog för svårt.

    • Bozo skriver:

     Man såg nog redan förra säsongen vartän det barkar, positivitetsglasögon åkte dock på vid avslutet på den säsongen och man hoppades att det skulle ta vid där och öka.

     Zetterberg lär ha fått mer blodad tand när det gäller importer, bra sådana. Facit har även visat hur viktig Tessier var för växelhöjningen förra säsongen.

 3. Robert jonsson skriver:

  En bra match av VIK men BIK kändes tyngre sett till tre perioder. Sedan är det märkligt att man fortfarande plockar med pucken i pp så pucktempot i pp blir extremt lågt. Såg lika ut förra året o känns märkligt att ansvariga ej fått ordning på det ännu. Trivelatto spelar dock bra som point i pp med snabba direktpass för att få rörelse i boxen. De tänkta avslutarna i pp verkar dock tappat förmågan att omsätta hans snabba pass i mål.

 4. Örjan skriver:

  VIKs PP är ju som att se Grevinnan & Betjänten
  Man har lärt sig vad som kommer efter alla år
  Noll nya idéer
  Lill Z få väl dit någon puck ibland men sen då ??
  Nej rens ut blan spelare och ledarstaben och in med nytt folk som inte tillhör ”kompisgänget”
  Och behåll Pannanen men med en ny ass tränare
  Varför inte Conny Strömberg
  Och ny sportchef
  Hetaste laget i Hockeyvästmaland måste ju vara Surahammar just nu
  En bragdsäsong med ett ” gäng gråstenar”
  För var ju det VIKs förre spoertchef ( Leif Rohlin) kallade Suraspelarna när Juhlin fick sparken

  • Jan Santaniemi skriver:

   Jag tror inte att det bara är att byta ut tränare och sportchefer. Men iden med Conny Strömberg gillar jag eftersom med honom i båset för att peppa pp…ja då kan det säkert hända saker,

 5. Lennart skriver:

  Så jävla gött att ni aldrig kommer lira i shl, jävla pajas föreningen 😅😅😅

 6. Måndag skriver:

  Den stora frågan är som sagt hur vi ska kunna få spets framåt och kunna leverera när vi väl får pp. Det borde ju sitta i mars månad. BIK spelade gång på gång hotfullt, rörligt och smart där, med syfte att få till en avgörande sidledspassning och direktskott. Dessutom var de hungriga på att raka in returer, som också blev matchavgörande. Tänk om vi lirade pp så. Det är så förutsägbart med våra fladder/höstlöv från blå. Alldeles för lättläst och för långtifrån. Prio borde vara att få upp pucktempot, dra isär deras box och öva direktskott. Chansen är borta om pucken måste läggas tillrätta osv. Fler borde också göra som Bergman (i andra perioden) och våga göra sin gubbe och gå rakt på mål. Tyvärr stolpen där (2 ggr), men en fin sekvens som sänder rätt signaler till båset att speed och vilja finns. Fler forwards borde våga detta; kroppsfinta och mot mål, inte hörnet.
  Vi lirar överlag alldeles för långt ifrån motståndarkassen, tyvärr genomgående denna säsong.
  Matchens behållning tycker jag annars var vår duktiga materialare Mio. Fint reportage i första periodpausen om en gulsvart legend – i 21 år har han fixat och donat på bästa sätt för spelare och tränare. Experterna på
  C More sa helt riktigt att staden måste vara stolt över att ha en sådan profil. Starkt medhåll!

 7. Bozo skriver:

  Längsta vägar har ju gått bra tidigare.

 8. Bozo skriver:

  Bra intensitet trots allt, sedan vet jag inte vad som händer i PP, blir Matrix av det hela. Börja spela oortodoxt i PP, det borde man kunna ha råd med. Kör bara kaos med full skridskoåkning rätt in, strunt samma om det blir pucktapp. Allt är bara bonus från och med nu, ni hörde väl Zetterberg, ekonomichef mfl igår. Vissa spelare åker runt med negativt självförtroende till skillnad från hela BIKs lag. Går VIK dock till kvartsfinal kan många ok släppa.

  • Pelle skriver:

   Håller med. Låtsas att det är 5v5 och kör med vanliga femmorna. Då blir tempot högre i PP. Det måste ju vara en fördel att spela en man mer. När VIK spelar ser det ut som ett straff.

 9. Olle skriver:

  Såg vi samma match? ” Men Younan fortsatte imponera med en massa sylvassa aktioner och läckra uppspel ”

  • Mikael Norén skriver:

   Hej Olle, nej uppenbarligen inte. Jag noterar mycket noga sekvenser och noterar i block ”plus och minus” i ”noterbara prestationer”. Jag spelar sekvenser fram och tillbaka för att verkligen försöka få ett grepp om vad som händer. Om man inte noterar på papper glömmer man lätt sekvenser under 60 minuters ishockeyspelande. Visserligen är det ruskigt subjektivt, men så jobbar denna blogg. Och då landande Younan på fina 9-2. Främst tack vare många fina uppspel och lösningar i egen zon med puck.

   • Olle skriver:

    Jag ser att du är noggrann och seriös. Prickar ofta rätt men om man ska vara petig så vänder jag mig mot ”fortsatte imponera”. Möjligen så att han äntligen levde upp till förväntningarna men då skulle möjligen ”äntligen, till skillnad från säsongen så här långt, började hitta rätt med passningarna och sin egen position på isen” stämma bättre. Supportrarna har knappast höjt honom till skyarna. Keep up.