VIK med briljant Simon Edvinsson lyckades stänga ner Tingsryds poängkungar Svensson & Bengtsson på ett imponerande sätt i solid seger

Anton Svensson avgjorde FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK stod för en mycket solid match då Tingsryd besegrades hemma på onsdagskvällen. Gulsvart vann med 2-0 efter att man helt lyckats stänga ner Tingsryds spetsar och ex-VIK:are Anton Svensson och Rasmus Bengtsson.

0-0 efter 20 minuter då Taif hade ett bra och ganska lågt försvar. Det skulle krävas tempo och kvalitet i passningar och rörelse utan puck mot fri yta. Detta mot de grönvita smålänningarna, vars defensiv är topp-5 i serien, och nära Löven på tredjeplatsen.

VIK fick bitvis till det. Hillding hade några delikata pass, även Marklund gjorde det bra till Zetterberg som kanske måste vara mer vaken med klubban i isen på tighta ytor. Ganska jämnt, 5-4 chanser VIK i spel 5-v-5. Edvinsson dominant från första nedsläpp, främst i egen zon.

VIK gjorde allt lite bättre i andra. Kedjan med Karlsson mellan Lunsjö och Benker gjorde det bra före Nilssons 1-0 efter 22.43, lite av ett höstlöv från blå som uppenbarligen ställde Ljunggren.

Vårdslös Eriksson och en misstänkt fantomutvisning på Åkerström gav två PP Taif, men Myrenberg och BP vassa. VIK kom tillbaka och excellent splitvision av Ehrnberg och kylig Karlsson gav Bergman öppet mål och 2-0 efter 31-18. 5-2 chanser VIK 5v5.

VIK fortsatte nöta på bra mot ett Taif som verkade tröttna allt mer. VIK hade mer eller mindre full kontroll i tredje och vann chanserna med 3-1. Dock var Taif giftiga i PP där Myrenberg glänste.

Lunsjö friställde mycket påpassligt Karlsson som fick straff. Karlsson fick även lägga straffen men åter blev det ett pliktskyldigt och blekt försök då VIK skulle lägga straff denna säsong.

SAMMANFATTNING

En talande situation från matchen var då August Nilsson schysst tryckte upp 49-poängsmannen Anton Svensson och vann pucken. Ett VIK som hela säsongen spelat högst suspekt i egen zon var plötsligt skoningslösa där och tog bra beslut som inte gav Taif mycket.

Nilsson, Trivellato, Ehrnberg och framförallt Younan och Edvinsson gjorde många bra saker då de vann puckar i egen zon och satte fart i spelet. Edvinsson var helt fantastisk med sin långa klubba som användes för att plocka pucken av motståndare på löpande band. Klasspelare får ju det svåra att se enkelt ut.

Edvinsson hade hela 9-0 i noterbara prestationer i bloggens anteckningsblock. Det är en fröjd att se en så ung back som redan har sådan koll på sin enorma räckvidd och läser spelet så bra och hittar fina lösningar på nästan allt. Bedömningarna var också bättre i afton efter kanske några väl chansbetonade matcher på sistone.

Edvinssons klubbteknik är också vass, men frågan är hur mycket mer offensiv det finns där rent produktionsmässigt på kort och lång sikt, bloggen talade ju med en scout som jämförde med Rasmus Dahlin men ifrågasatte skottet/avslutningarna.

Younan har verkligen klivit fram på sistone efter en ganska jobbig säsong. Younan hade 7-2 i noterbara prestationer och glänste med så många fina uppspel, vilket är backens stora styrka.

Nilsson och Trivellato (har han slagit bort en enda passning hittills?) fortsatte stå för solid hockey. Jansson dock lite väl äventyrlig kanske efter en oerhört stark insats senast i Mora.

Ehrnberg gjorde det bra med 4-2 i noterbara prestationer och visade fin offensiv vid 2-0-målet med den delikata tillbakapassningen. Just att utveckla offensiven blir en nyckel framöver för Ehrnberg, vars storlek ger vissa begränsningar i spelet utan puck.

Framåt var Bergman bäst bland forwards med 6-0 i noterbara prestationer. Målskytt igen och #25 har nu 2+1 senaste tre matcherna efter bara två mål de första 44 matcherna på säsongen.

Utan puck var Bergman som vanligt ett monster och käkade ofta upp motståndarna. Ytterst få allsvenskar kan matcha Bergmans styrka och skridskoåkning.

Även Hillding var bra med några kluriga passningar och hade 6-2 i noterbara prestationer. Även Lunsjö (5-0) och Karlsson (5-1) gjorde en del noterbara positiva prestationer.

Jesper Myrenberg fick äntligen och mycket välförtjänt säsongens första nolla. Myrenberg har under dessa tre raka segrar inte bjudit på något och räddat 59 av 63 puckar för en räddningsprocent på 93,7.

Det blir allt svårare för Kruse att hinna ta tillbaka förstespaden, och det vore nog dumt att börja hatta med målvakterna igen nu, om Kruse blir frisk.

Vad måste då bli bättre om VIK ska kunna hota på allvar i slutspelet? PP måste upp igen. I afton brände VIK alla fyra PP. Taif skapade mycket mer i den spelformen och kunde hur lätt som helst parkera och bomba farliga skott på skott under två minuter i princip varje PP.

Faktum är att VIK inte ett gjort ett enda PP-mål på de tre senaste matcherna, trots nio överlägen. Det måste snabbt upp på banan igen och Zäta Sr. måste visa att hans positiva PP-effekt inte var tillfällig.

Hetta kommer lite bort i kedjan med ojämna och formsvaga Wikman och Eriksson. Frågan är hur det kan hanteras. Lukas Zetterberg kan också mer, likaså Sebastian Benker, de är fortsatt högst ojämna.

Men nu laddar vi inför ”Gratismatchen” på fredag mot Karlskoga och stöttar VIK. Jag valde själv att via mitt företag sätta in 3 kronor per åskådare då jag längtar allt mer efter att få se VIK i SHL igen…

PUCKLIGAN

5 Simon Edvinsson

4 Marcus Bergman

3 Alexander Younan

2 August Nilsson

1 Alexander Lunsjö

6 svar

 1. Bozo skriver:

  Spelar Patrik Berglund i 4:e kedjan nu i Brynäs. Dags att ordna upp obalansen i kosmos genast. Bring Bulan home.

 2. Icing skriver:

  Tycker nog”Myran” var värd några puckar…(3-4)… även om han inte hade så mycket att göra så klev han upp stort när det behövdes… som vid genomspelet i första med bra avslut mot bortre eller när #23 fick ett hjärnsläpp med sekunder kvar av första perioden…
  Hade nog blivit en riktig jobbig match om Taif fått ledning där… är ju ett lag som går hem och bara väntar…anfaller knappt fast dom ligger under…
  Riktigt bra genomförd match av VIK…💛🖤

 3. Bozo skriver:

  7-8 är dock viktigt att komma för att slippa förmodligen mer resande som 9-10. Viktiga matcher nu mot BIK och Timrå dels för självsynen men även infoga lite respekt inför eventuella kvartsfinalval.

 4. Bozo skriver:

  VIK skulle även behöva nyttja sin styrka, skridskoåkningen, i PP. Det uppställda spelet ger inte mycket med tanke på den dåliga passningskvalitėn, så det borde de släppa då VIK byggt ett lag så långt ifrån Conny man kan komma. Bättre låta forwards köra runt i kamikaze mot mål. Tänk Bergman ta sats med pucken och bara rusa in eller som Trivellato gjorde i övertidsmålet mot Mora. Funkar bra mot lågt försvar då eventuell puckvinst för motståndarna sker så långt ner så att det inte blir mycket till kontring.

 5. Måndag skriver:

  Nu är vi på gång! Med ett sådant här konsekvent spelande Gulsvart hade det varit ett fint tryck i Nord ikväll (om nu allt varit som vanligt). Vårt 2-0-mål var ett av säsongens finaste. Pucken gick som på ett snöre, så vackert med öppet mål för Bergman. Påminde om när legenden Mishat styrde o ställde som han ville. Lika bra var spelet i egen zon, med en aggressivitet man längtat efter att se. När alla bjuder till så här samlat, är vi ett tungt kollektiv att möta. Hoppas det inte startade för sent tabellmässigt bara. Jag vill också hylla Edvinsson igen. Tycker åter att han påminner om en ung Lidas, med samma gulsvarta nr 9 på tröjan. Tycker att han borde vara förstavalet på blå i pp, som point. Hans unika sätt att läsa spelet o lösa trånga situationer är suveränt. Lidas fick lira obegränsat tack vare sin coach Pelle Mårts. Gör samma med Edvinsson nu. Även supersäkra Trivillato måste få lira så mkt han orkar. Många tog viktiga kliv/skär framåt denna kväll. Trafik på kassen som man efterlyst länge bäddade för Augusts 1-0. Fint att se. Forza Gulsvart!

 6. Bozo skriver:

  Skulle behöva mer spelare som har teknik och som gillar kaos framför motståndarmålet till nästa säsong. Som det är nu vill nästan samtliga spelare (fast de har fysiken) ha utrymme för sin skridskoåkning (VIK har förmodligen ligans bästa skridskoåkare) och då söker de utrymme istället för att söka upp kaoset och där kunna fånga upp returer eller styra. Marklund sticker ute lite där med sin spelstil.