Gabriel Kangas är en av de största talangerna på länge – analys av 17-åringens 20/21 & hur står sig forwarden mot Backlund, Karlsson, Frycklund, Zetterberg, Björklund, Bromé & Skedung i samma ålder?

Gabriel Kangas. FOTO: VIK.SE via Jimmy Gerdin

 

I skuggan av alla stjärnvärvningar är en av de mest spännande spelarna i VIK 21/22 fortfarande 17-årige Gabriel Kangas.

Första hockeyallsvenska bytet för Kangas ledde till ett spektakulärt mål när han i Karlskoga stal pucken av Mikael Eriksson, klev in framför mål och satte pucken i nättaket med en iskall backhand.

Stockholmssonen fick ganska snabbt efteråt ett A-lagskontrakt, men fick rätt begränsat med speltid, där istiden successivt minskade:

Istid Gabriel Kangas från match 1 till match 32, där sista sex matcherna är från slutspelet, och de fyra sista serien mot Karlskoga där Kangas fick komma in mer.

Snittiden landade på cirka sex minuter/match, efter mindre istid från cirka 12:e matchen och framåt. Men positivt var att i serien mot Karlskoga fick Kangas ändå lite mer istid (8:19/match).

Detta nedan är delar ur bloggens rapport från Match 3 mot Karlskoga med positivt om Kangas:

Mest glädjande var nog annars hur bra Gabriel Kangas gjorde det under sina 8:54. Efter en ganska lång blek period var 17-åringen nu riktigt vass igen och hade hela 6-1 i NP och skapade oreda mot allt tröttare värmlänningar. Det är verkligen mumma inför nästa säsong att Kangas får denna erfarenhet och kan visa för sig själv och alla andra att han kan göra avtryck mot bra lag i slutspel också på denna nivå.

***

Men hur står sig Kangas siffror jämfört med en kader av ex-VIK:are som haft olika öden sedan de lämnade VIK i unga år? Eliteprospects.com Premium (rekommenderas!) har en underbar funktion där man jämför hur t.ex. Kangas som 16-åring stod sig mot en 16-årig Mikael Backlund.

Bloggen har jämfört Kangas siffror med just Backlund, men även William Karlsson, Lukas Zetterberg, Mikael Frycklund, Isak Skedung, Dennis Rasmussen, Gustav Björklund och Mathias Bromé.

Vi börjar att kolla på dessa som 16-åringar sorterat på poängsnitt (PPG) och liga. Nu är det såklart just bara siffror, men det säger något ändå:

Vi ser att Gabriel Kangas ligger bra till här, men också att Mikael Backlund redan här låg ett steg före alla med J18 VM samma år som han fyllde 16…

Nedan är dessa som 17-åringar, dvs. Kangas senaste säsong i VIK:

Nu är det såklart orättvist att jämföra så här rakt av och lika svårt är det att sia om hur bra en 16-17-åring kommer vara när man är 22, eller än viktigare – vid 26.

Väldigt intressant att se hur lovande Gustav Björklund var i denna ålder, med ett oerhört starkt J18 VM för Tre Kronor. Sen rann det ut i sanden ordentligt för Björklund. Kanske fick Björklund lite räkmacka att spela med William Karlsson.

Precis tvärtom har det varit för Mikael Frycklund, som var en ganska anonym som 16-17-åring för att sedan ändå nå SHL.

Men vi kan hursomhelst slå fast att Kangas är en av de största VIK-talangerna på länge, även rent siffer- och meritmässigt. Detta även jämfört med flera fina namn ovan.

***

Nedan är en beskrivning av Kangas från EliteProspects.com inför det senaste J18-VM:

***

För VIK är denna ingrediens väldigt viktig att ha (unga landslagsspelare som är billiga), som kan blomma ut och ge hur mycket som helst per lönekrona. Att ständigt ha ”några Kangas” i pipen är nyttigt på många sätt.

Återstår att se hur Paananen och Fagerlund kommer hantera Kangas gällande istid och roll. Det är alltid en komplex och svår fråga. Men förhoppningsvis får Kangas åtminstone konkurrera på lika villkor precis som alla andra.

Den mångsidige Kangas har ju fördelen att fungera i många roller, men det är också en risk då det kanske är bekvämt att placera 17-åringen i en fjärdekedja…

Kangas kombination av skicklighet och framfusighet borgar dock för att övriga forwards måste leverera på topp för att inte ersättas av denna så hungriga tonåring.

2 svar

  1. Misse skriver:

    Och jag köpte Björklunds träningsmatchtröja, trodde han skulle bli en blivande nhl-spelare.

  2. Musse skriver:

    Gustav Björklund var väl den som var lite bättre än Karlsson när de kom. Stack ut mer och var spektakulär att se på. Sedan exploderade Karlsson och tog fantastiska kliv säsongen J20. Poletten trillade ner och hade bättre skalle och humör än Björklund. Det är små marginaler och det är få som klarar att ta steget att bli en ledande spelare i HA.