Genombrottsliraren Frycklund hade TREvligt då pånyttfött VIK på nytt släppte loss kraften spelmässigt mot Asplöven

Underbart att se Emmerdahl jubla efter två fina och precisa backskott på tre matcher som hamnat i nät. Filanders system verkar släppa loss kraften i nya VIK. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Mikael Frycklund fick äntligen det att lossna poängmässigt då VIK mål- och spelmässigt krossade serieledaren Asplöven på bortaplan med 6-2. Frycklund var dominant på plan, i poängprotokollet och i tekningscirklarna (73 %). Snacka om genombrott för Västeråsonen!

Det fina spelet från Södertälje tog VIK med sig från första nedsläpp. VIK pumpade på och Asplövens försvar kändes håligt som en schweizerost.

Efter två geniala passningar av Conny i samma byte lyckades Frycklund på den andra lägga in den snyggt i nättaket tidigt. VIK bombade på och Kenttä tog timeout redan efter fyra minuter.

Vilken genombrott för Frycklund! Tålamodet från Micke och VIK-ledningen har nu äntligen betalat av sig på riktigt. Trevligt att ha en hemvävd andrecenter med den tekniken och fysiken… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Men det hjälpte inte Haparandalaget och Williams kunde turligt snappa upp en lös puck och 0-2 låg i nät. VIK radade upp flera chanser och det var glesbefolkat i Norrlandszonen i afton.

Dock tyckte Luleådomaren att det var dags att flaxa med sin norrländska lekamen och självklart var det västmanlänningarna som drabbades. Tack vare detta fick Asplöven en gratisbiljett in i matchen och de fipplade in 2-2.

Liten rädsla var då att domaren skulle fortsätta vara lokalpatriot, men som tur var svaldes pipan helt och VIK kunde fortsätta dominera i spel 5-mot-5 resten av matchen. Men något PP, det fick inte VIK på hela matchen.

Lantosi noterades för 1+1. Här har vi ytterligare en friskus med bra fart och teknik som står inför sitt genombrott. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK var effektiva och roligt var att frejdige ynglingen Lantosi fick hänga dit viktiga 3-2. Emmerdahl är stekhet just nu och hängde en ny kanon i krysset lite på samma sätt som projektilen i Norrköping fram till 4-2.

Konstant stekhete Williams och nystekhete Freddan J fixade två mål till efter fina skott fram till 6-2. I sista perioden fortsatte VIK att trumma på trots ledningen.

Fantastiske Jeremy leder nu skytteligan med nio mål på 13 matcher. Johner är tvåa. Williams har nu 35 allsvenska mål i VIK på 60 matcher. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Sammanfattning

Vi är med på allvar nu! SHL-drömmen lever i allra högsta grad. Om vi ska vara riktigt positiva är just nu s-p-e-l-e-t det bästa vi sett på länge i VIK. Samtidigt som Allsvenskan verkar svagare än på flera år.

De senaste matchernas flyt i offensiven med bra teknik, bra fart och bra passningsspel lyckades inte Waltin eller Fagervall få till på fyra hela säsonger, om vi nu alltså ska var lite enögda och möjligt överdrivet fryntliga.

Centralen manade länge till tålamod eftersom jag hörde att ledande spelare hyllade Filanders energi, vilja och lyhördhet. Inför Karlskoga borta började man justera spelsystemet en hel del mer än vad jag tror VIK-ledningen ville erkänna.

Nu ser vi resultatet av det nya spelsystemet där spelare ligger närmare varandra och spelar mer av en totalishockey där samtliga kedjor är med och bidrar. Sedan har NJ visat handlingskraft med stöd av styrelse/kansli och tagit bort 93/61 och adderat energispelare som även kan lira offensivt som Berg & Gråhns.

Hastigt och lustigt har VIK nu energispelare som kan producera samtidigt som vi ser ”Messy” i AIK stå på 0+1 och -10 på 15 matcher samtidigt som han kostar AIK ungefär tre gånger så mycket han gjorde VIK. Inget ont om vår fantastiske kämpe ”Messy”, men ändå.

Det nya spelsystemet har släppt loss kraften i detta VIK, som vi från början såg att spelare för spelare var det mesta lovande (minus 93 & 61). Så här bra bredd i kedjorna har inte VIK haft någon gång i Allsvenskan, plus spetsen i första två såklart.

Det ser onekligen mycket lovande ut.

Till sist en liten ursäkt till coach Filander, då Centralen efter AIK-debaclet ifrågasatte om han var rätt man för VIK. Skönt att Filander visade att det var oss det var fel på istället.

Västerås tre stjärnor:

1. Frycklund

2. Strömberg

3. Emmerdahl

3 svar

  1. gulsvart skriver:

    Socker som 2 stjärna? Williams ftw 🙂

  2. GL skriver:

    Tack för en bra artikel!

  3. Dennis skriver:

    Messy har 1+0, men är inne på din linje. En härlig energispelare, men inte så värst produktiv.