Goda råd börjar bli dyra och inga tendenser till bättring då VIK förlorade 4:e (10:e) raka mot Almtuna

Daniel Ljunggren, här i Almtuna, finns på VIK:s bruttolista enligt Zäta. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK kom ut till synes oförberedda på Almtunas anstormning från start i Uppsala på lördagskvällen.

2-0 till ett starkt AIS efter första via två långskott som VIKs:s skottblockare och Lundberg släppte igenom efter första perioden.

Andra perioden var en lång gäspning då Almtuna drog sig tillbaka. I tredje försökte VIK efter att man satt ihop ”rätt” kedjor, men det var ändå för trubbigt. Avsaknaden av kompetens, främst inom skyttedisciplinen och uppspelsfasen, är för påtaglig.

Positivt i matchen var ändå att Almtuna inte skapade speciellt många riktigt heta lägen, där gör man ett bra jobb utan puck.

SAMMANFATTNING

Företag, VIK Support och övriga fans plus andra var med och räddade VIK från den ekonomiska krisen, frågan är om man nu kan rädda VIK även på isen.

Efter tio raka förluster (ja, hade man spelat vinnande gladhockey under försäsongen hade jag faktiskt varit mindre orolig nu) med mestadels grått spel finns inget som tyder på att detta lag ska undvika negativt kval. Det vore nervöst att tampas mot Mariestad, Sundsvall och Troja i vår. Södertälje vet hur tufft det är i en sådan ångestserie…

Sannolikheten att detta lag lyfter sig så markant som behövs förefaller osannolik (men jag kan ju ha fel…) i en stenhård allsvenska där alla slår alla, inga räddningsplankor finns. Även om de yngre spelarna lyfter sig några procent kanske inte ens det räcker.

Lägg till några skador på detta lag och jag tror man skulle får det riktigt hett om öronen i ett kval mot exempelvis Troja borta. Det hade varit en helt annan femma om VIK hade haft ett bra på pappret i detta läge, då skulle man kunnat ha mycket mer is i magen.

Däremot finns det vissa komponenter i laget som skulle kunna blomstra i en bättre omgivning. Ta Eddie Davidsson till exempel. Med Dustin Johner, en kille med skalle och händer nog att ta till vara på Eddies passningar, blev det succé.

Man har i dagsläget bara två fungerande kedjor i Svedlund, Lihagen, Gråhns och Persson, Johansson, Frycklund. Men även dessa har problem med effektiviteten.

Lite orolig varför Olsson satte in Berg bredvid Frycklund och Persson, där spräck kemin i två perioder innan de var tillbaka tillsammans med Johansson i tredje och skapade då direkt.

Backarna har lite för ofta svårt att slå passningar som är längre än några meter, samtidigt har många forwards enormt svårt att emot passningar med fart.

Om detta fortsätter är risken att publiken inte direkt kommer vallfärda till ABB Arena och ekonomin får sig ytterligare en törn.

Jag hoppas och tror att alla som älskar VIK och vill ha allsvensk hockey i staden gör en ny insamlingsinsats (denna blogg får gärna användas för detta som sagt) för att kunna göra minst två spetsvärvningar, kanske en forward och en back.

Dels eftersom truppen är så extremt skadekänslig och tunn, och dels för att kunna omsätta Davidssons, Frycklunds, Perssons, Lihagens & Co.s fina förarbete i mål. Det finns trots allt ändå några bra forwards och backar som kan skapa chanser åt andra.

PUCKLIGAN:

5

4

3 Fredrik Johansson

2 Niklas Lihagen

1 Gustav Ahnelöv (såg bra ut, rörlig och några fin uppspel.)

3 svar

 1. Lappen skriver:

  Det snackas om orutin det är ju dom rutinerade som inte levererar ,titta på Mylläri och Johnsson där bak som sprider puckar överallt . På forward sidan Lihagen kommer ner och hämtar pucken i egen zon sen kör han till bortre blå och blir av med pucken och sen glider han till båset och byter.När första forward får fast motståndaren i anfallszon då står forward nr 2 och tittar 10m bort ,man får inget tryck och motståndarna vinner tillbaka pucken och anfaller.Och det här med att dom här tränarna är bra på att utveckla unga spelare ,dom får spela 1-2 byten per period det utvecklar ingen spelare ,snarare visar det bara att dom inte tror på ungdomarna.
  Dom rutinerade spelarna får göra misstag på misstag medan dom yngre räcker att göra ett misstag så är dom bortplockade.Men jag tror en vinst kommer vända på skutan med vassare avslut så skulle det ha blivit flera vinster redan.

 2. Johan skriver:

  Vet inte men visst är man oroad. Lihagen,Johansson, Persson och Fryklund är dom ända som skapar något framåt men är aldeles för ensamma. Det fysiska spelet finns inte och orutinen lyser igenom. visst har det bara spelats 4 matcher, men kvalitén på laget plus orutinen gör mig osäker och tror att vi kommer hamna långt ner i tabellen eller så blir det kval neråt.Men får vi igång en insamling och kan få in 2-3 spelare som verkligen kan lyfta laget, ja då kan vi nog klara oss kvar.

 3. Larsa skriver:

  Det har gått fyra matcher. Jag tycker inte du behöver oroa dig.
  Sen kan jag tycka att Gråhns syns mest efter avblåsningarna när han munhuggs med motståndarna.