Grebenshchikov är det mest spännande nyförvärvet på länge: ”En som nu spelat förstakedja i KHL känner jag mer är en hylla där SHL-klubbar plockar” – men Sharovspåret lite svalare

BILD: Skärmdump

 

Under söndagen kom Expressen först med nyheten att VIK är mycket nära Svyatoslav Grebenshchikov, 27. Ryssen är från St. Petersburg från början, vilket ska vara en lite mer Europa-influerad stad som kan underlätta omställningen.

Annars är det en bra bit till Grebenshchikovs senaste klubb Amur, som ligger ”nära” Japan. Bloggen fick byta några ord med KHL-experten Karl Månsson som skrev denna intressanta artikel om Grebenshchikov på HockeyNews.se under söndagen.

– Grebensjtjikov har aldrig varit så bra som han varit de sista månaderna i Amur, säger Karl till bloggen. I sitt nya lag placerades han efter årsskiftet bredvid tjeckerna Radan Lenc (VM-meriterad ytter som Frölunda tog med liknande poängsnitt i Amur som VIK:s nyförvärv) och landslagsmeriterade centern David Tomasek.

– Hade du frågat mig om Västerås var en sannolik destination för Grebensjtjikov för ett par dagar sen hade jag nog sagt att det vore otroligt (skratt).

– En spelare som spelar i en förstakedja i KHL känner jag mer är en hylla som SHL-klubbarna plockar från. Så ett gott betyg för er ledning, känner jag spontant.

Hur tror du hans spelstil kommer passa i Sverige?

– Svårt att säga. Svensk hockey skiljer sig väldigt mycket från rysk hockey. Han har alla medel för att lyckas. Han är en spelare som görs bättre på stor is som i Sverige, till skillnad från de små rinkarna i KHL. Där är det en 50/50-uppdelning mellan mellanstor och liten rink. Bara en klubb som kör stor rink.

– Han har presterat bäst med sina två tjeckiska polare. Även de ska ha bättre teknik än vad de tillåts ha i Amur. Den trion har i alla fall haft en ganska brunkig spelstil. Men som sagt så är det en annan typ av hockey. Grebensjtjikov har förut hållt till mest i VHL, där spelstilen liknar den svenska mycket mer än i KHL

Han är alltså ingen finilrare som bara lirar utsida?

– Mer rivig än så. Åtminstone i Amur. Jag har inte sett hans matcher i VHL, och det är ändå där jag skulle titta mest för att se hur hans spelstil skulle se ut på svensk is.

– Amur har i princip levt på sin målvakt. Men kan inte minnas att Grebensjtjikov stått ut varken dåligt eller bra i egen zon, säger Karl avslutningsvis.

***

En insatt källa säger följande om Grebenshchikov i VIK:

”Ser ju spontant spännande ut. Sen handlar ju väldigt mycket om det mentala. Vad kommer han hit med för inställning? Vad är hans långsiktiga mål? Kan han köpa Paananens idé? Kommer han förstå? Som jag förstått har importerna haft svårt att förstå spelidé m.m. Men det är garanterat en skicklig hockeyspelare.”

***

Höjdpunkter (#71), och tack till Philip Sunell som letade fram dessa. Highlights ser ju alltid lovande ut, men tänk på att detta alltså är i KHL:

Men hur stor skillnad kan då en enda spelare göra? Väldigt stor, om nu Grebenshchikov visar sig så bra som vi kan tro baserat på meriterna.

Först utgör han ett hot i sig själv, sen lyfter han förhoppningsvis sin omgivning och till sist blir det en spelare som motståndarna i bästa fall måste lägga kraft på att bevaka.

Så en riktig klasspelare kan ge stora mervärden. Om nu allt stämmer.

***

Tänkbara kedjor när Grebenshchikov ansluter, om vi tänker oss alla friska:

Zetterberg  – Frycklund – Grebenshchikov
Svensson – Skedung (ev. ny center) – Wikman
Lunsjö – Hakkarainen – From
Kangas/Johansson – Karlsson – Bergman

EXTRA; Rigelius/Wiberg

Bergman är ju så bra att han kan lyfta fjärdekedjan och vara en urkraft där, som i fjolårets slutspel. Men nöjd kommer inte #25 bli om detta blir ett faktum. Dock är det svårt att se övriga spelare (förutom Wikman) klara en sådan roll med hedern i behåll.

Tänk på att exempelvis Löven har stjärnor i sin fjärdeline. Det kostar att ligga på topp och SHL-satsa på allvar.

***

Bloggen har ju hört från bra håll att VIK även uppvaktat centern Alexander P. Sharov i samma lag som Grebenshchikov. Men det spåret ska ha kallnat lite under söndagen.

Dock är det ett tecken på att Zäta helst även vill ha in en klasscenter, sunt nog. Och det kan ju gå fort i dessa tider. Om vi säger att Grebenshchikov presenteras under måndagen kanske det blir lättare att locka en ny potential stjärna. Ryssland är ju stort…

3 Responses

 1. Vintermannen skriver:

  Jag vill hellre ha Bergman i första kedjan än Zetterberg, Bergman med sin fysik och energi behövs Zetterberg kan vara med i PP1 för i pp är han bra men annars tycker jag att han inte tillför så mycket, han kan gå ner i fjärdekedja.

  • Peter skriver:

   Jag håller med jag ser också hellre Bergman i första kedjan. Han tillför mer än Zetteberg i spelet 5v5. Jag hade också gärna sett Roe som back i PP2 i stället för Tornberg.

 2. Jan Malmberg skriver:

  Ser bra ut snygga mål SPÄNNANDE. Västervik onsd. hoppas han blir spelklar.