Gulsvarta nyckelfrågor framåt då Vita Hästen väntar

Andreas Appelgren har en rejäl utmaning. På torsdagskvällen väntar ett tufft test borta i Norrköping. Centralen listar några nyckelområden att få ordning på, förutom det rent mentala:

1. Målvaktssidan

Den rinkrostige Koval har sett ut att vara lite ur position bitvis. Har inte släppt något katastrofmål, men har samtidigt inte gjort någon superräddning.

Därmed rätt läge att satsa på Dahlbom mot Hästen. 25-åringen har nu världens chans att ta förstespaden. Små förbättringar i arbetet i sidled skulle göra Dahlbom till en allsvensk toppmålvakt.

2. Spelet i egen zon + spelvändningar

NJ förtjänar beröm för den disciplin i egen zon han installerade med hjälp av Söderkvist, Helmersson & Co föregående säsonger. Ersättarna denna säsong har dock inte passat så bra i överbelastningssystemet och det har kostat många öppna mål och gråa hårstrån i ABB Arena.

Vad jag förstår har man nu mjukat upp kravet på att ha hela tre man (centern + båda backarna) att pressa motståndarens puckförare i egna sarghörnen. Både mot Leksand och Björklöven kunde man inledningsvis se att VIK kom fram med mer folk högt i banan vilket gav motståndarna problem. Förhoppningen är att det kan hålla sig 60 minuter när Appelgrens hockey satt sig.

3. Få igång iskalla målskyttar

Ingen nämnd, ingen glömd. Men det är bara så att fler forwards än Sorkin & Fish måste börja producera. Här kan nog Appelgrens rutin och pondus hjälpa till att fylla på självförtroende här och där.

Denna fråga är intimt sammankopplad med det dysfunktionella power playet. Att det kanske saknas någon riktigt vass playmaker i power play är något som man måste försöka överkomma på något sätt.

4. Trolla lite med backsidan (då det inte kommer någon förstärkning?)

På ett individuellt plan och rent skicklighetsmässigt – både offensivt och defensivt – är backsidan väldigt ojämn och lite stukad. Appelgren måste få varje back att nästan överprestera lite för att denna säsong ska sluta lyckligt.

Annars finns det nästan alltid ok defensiva backar tillgängliga på marknaden för bra pengar, om nu man skulle kunna skaka loss lite. Centralen har frågat och fått scouttips om spelare i exempelvis Nordamerika som idag tjänar cirka 500 dollar i veckan, som troligen skulle kunna bredda backsidan med bra fötter, attityd och rejält backspel i egen zon.

Visst skulle man annars kunna kasta in några juniorbackar, men tufft läge att bli ”kastad till vargarna” nu. Då gäller det att den/de ynglingar som kommer in har riktigt starkt psyke så inte den långsiktiga utvecklingen och självkänslan hämmas av den tuffa miljön i A-laget just nu.