Svagt försvarsspel förstörde lovande start och VIK skriker efter backförstärkning för att rädda säsongen

Ny förlust då ett mediokert Björklöven tilläts komma och ha en kul kväll, 2-4. Trots en bra start lyckades man ge gästerna luft, efter att Löven var mycket bleka i första perioden.

VIK började bra i första perioden och fick 1-0 efter magnifik pass av Sorkin till Fish. Sedan lite ineffektivitet, som vanligt, av Urbas & Co. Sedan lite bjudning i egen zon och 1-1, helt fel sett till matchbilden.

Otur vid 1-2 då Cook missbedömde ett tillbakaspel och Hutchings fri, klassavslut. Vid 1-3 extremt svagt agerande av Matushkin & Co. i egen zon (Fish missade också, men levererar ju i övrigt), där ett ett totalt omarkerat löv fick ta emot, sikta, ladda och sätta den i krysset bakom en medioker Koval.

2-4 på styrning från mitt i VIK-boxen, misstänkt passivt försvarsspel igen.

Sammanfattning

Framåt ser det bitvis riktigt bra ut. Sorkin har lyft flera klasser och gör många bra saker, tillsammans med Fish såklart. Jonte Berg var helt magnifik och verkar ha fått en nytändning under Appelgren.

Urbas – Johansson – Murphy hade bitvis bra snurr, men tyvärr är både Urbas och Murphy totalt iskalla just nu gällande att producera, Urbas har ett mål på 15 matcher, Murphy mållös i sju raka och två mål på senaste 22 matcherna. Riktigt illa att även Murphy tappat så kapitalt. Johansson har också tappat lite i kvalitet och slår bort lite puckar.

Lihagen syns för dåligt, Myttynen var -4 och Gråhns har tappat ett snäppt i skridskoåkningen. Ett problem är att laget inte har en äkta förstacenter. Börjar fundera på om inte Conny skulle kunna göra det bättre i power play än Gråhns som playmaker?

Borgman hade några lysande uppåkningar där han visade fina dribblingskonster. Drog inte på sig några tvåor.

Men på backsidan är det bitvis total katastrof i egen zon. Cutta är frånkopplad och gör enkla misstag och spelar inte hårt. Larsson har haft lite oflyt hela säsongen. Matushkin kan inte markera så bra, och ser bitvis loj ut.

Cook försöker och gjorde en ok match, bland annat genom att försöka spela mycket “stick-on-stick”, med framgång. Uotila blandar och ger lite, men försöker verkligen spela försvarsspel och tar heder i det.

Vad kan man då göra? Det är lätt att kanske att gröta ihop analysen och säga att det är fel på allt. Men från Centralens sida är den klockren: VIK måste göra allt i sin makt att försöka ersätta Mylläri (som saknas oerhört) och gärna addera ytterligare en enkelt spelande defensiv back.

Just nu är det ingen konkurrens överhuvudtaget på backsidan, och underpresterare får bara spela och spela och spela. Det måste skapa frustration i gruppen att vissa får falla igenom gång på gång utan konsekvens.

I nödfall kanske man kan sätta igång Per Helmersson och Marcus Söderkvist på några veckors camp. Om VIK skulle falla ända ner till negativt kval (tyvärr måste vi ta med detta lite i kalkylen) skulle jag inte vilja vara utan Helmer & “Slangen” och utlämnade till Cutta & Co…

Tycker ändå det ser lovande ut på flera sätt. Kanske skulle man försöka dra igång en BLI-VIKtig för att förstärka backsidan?

Med två bra backar till detta lag tror jag det skulle kunna gå att göra något underverk. Utan backförstärkningar är risken att laget fortsätter ner.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:0:"";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

13 Kommentarer

 1. Mr H

  Kul och glad intervju med Fägerblad som överaskade. Fräscht och öppet med positiv framtidstro. Fägerblad har utstrålning som en sund och framåt egen företagare med aktivt lyssnande. Rakt och ärligt. Öppen och lite folklig.(Hörde större delen av intervjun i VLT-medierna i natt.)
  Hans klokskap kan vara det den här föreningen verkligen behöver!! Undrar dock lite om Fägerblad är för snäll? Men det är bara en undran. Sympatiskt!

  Laget: varför inte sätta ihop den gamla femman med Gråhns, Fish och Berg igen? Vad har hänt med Davidsson? Fredda borde spelas i en annan konstellation, och inte med två som helt har tappat poängproduktionen. Hellre ha en och en halv femma som fungerar, än en halv!
  Målvaktsfrågan – tja, vad ska man säga. har inga idéer längre. Eller Dahlbom igen. UPP MED HUVUDET NU!!

 2. Löven-Olle

  Muffmuff: Ja, det var rent historiskt så överlägsna Löven var i första perioden i hemmamötet med VIK. Jag tror inte VIK rörde pucken på 20 minuter. Publiken satt å tittade på varandra å skrattade och trodde knappt sina ögon.

  Sedan kanske vi ska tala tyst om att spelarna skickade ut sina enbenta farbröder i andra perioden. Lika överlägsna som man var i första, lika underlägsna var man i andra. =/

 3. PatrikH

  Spela in Alenbring, Rubins och låt Hampus och Cutta vila. Sätt in Dahlbom i mål istället för Koval.

 4. Marko

  Det är härdsmälta i laget.. o det fungerar väldigt dåligt på många plan. Man kan ju fråga sig när kommer den mentala coachens effekt, eller ser vi redan effekten nu dvs det blev inte bättre. Jag har följt skriverierna på detta forum om VIKs juniorer o varför de aldrig ges chansen. En tillbakablick till det förra århundradet visade ex att Rohlin samt Poppe f 68 var med A- laget. Sen kom ett par f 70. Loppan, Lidas samt Julle.Zäta f -71 kom sen. Efter det så har det varit sporadiskt in med spelare från våra juniorled Frylen f -74 sen har det varit Berglund o Backlund( kan ha glömt några).Någon skrev om hockeygymnasiet o att det idag finns flera sådana som konkurrerar kring spelarna och jag tror också att där finns en bidragande orsak till att VIK tappat lite kvalitetsmässigt kring återväxten. Sen lever vi in en helt annan tid nu och möjligen kan man inte jämföra då och nu alls men jag ville iaf lyfta att VIK aldrig levt på en egen juniorbas de senaste 35 åren möjligen med undantag för konkurstiden som jag försöker glömma. Vad jag vill få fram är alltså att: OM Vik ska satsa på mer på eget så bör sponsorerna veta att SHL satsningen skjuts upp ett par år och att mer pengar satsas på juniorer med längre kontrakt som förhoppningsvis blommar ut inom ett par år. Då kan vi också få de sk lokala vattenbärarna i laget med klubbkänsla.

 5. nisse

  Finns inte så mycket mer att göra än att skicka bort målvakten. Vilket iofs inte är bra. Tror varken Dahlbom eller Fransson mår sådär fantastiskt bra just nu. Sen bort med Cutta och Matuskhin. In med två junis backar. Larsson skulle oxå behöva en bänkning så han får bita sig lite i läppen. Urbas kedjan ska hållas intakt. Fick och Sorkin sen Davidsson i mitten. Lihagen Gråhns och Jonte i en kedja. Sen en härligt ungdomlig kedja med Myttynen som center. KKorohonen och williams får vacker sitta och titta på och bli små stressade/griniga så att d kanske presterar och förstår att det är allvar och inte nån lek

 6. Muffmuff

  Löven blev rånade på 3 poäng när de spelade sovjethockey i t3-center när vik fick ta timeout rekordtidigt. Löven förtjänade detta.

 7. Mr H

  IDAG måste VIKs ledning visa mer handlingskraft och åtminstone låna in någon som kan hjälpa försvaret. Ta Ert ansvar nu.

 8. Löven-Olle

  Jag lider med er VIKare även om det naturligtvis är skönt att Löven äntligen får lite retroaktiv utdelning (tur) denna säsong. Det känns dock trist att det blir på VIKs bekostnad eftersom ni förtjänar bättre med tanke på vad er trupp borde kunna prestera och vad ni faktiskt visar spelmässigt ute på isen. Fortsätter ni forcera framåt kommer ni börja vinna inom kort, så inga panikåtgärder nu!

  Jag håller med om att Löven igår var mediokert vilket gör resultatet än mer anmärkningsvärt. Vansinnig effektivitet samtidigt som VIK på något vis bestämt sig för att man inte kan vinna för tillfället. “Rån” ligger rätt nära tillhands.

  Hoppas ni reser er ur askan och att Löven kan ta rygg på er så blir det nog en fin säsong i slutändan för båda lagen.

  Kämpa på, Västeråsare!

 9. Juniorer

  Bänka backarna som är för dåliga och låt någon junior ta plats.
  Det är ju inte så att det kan göras fler misstag iaf.
  Juniorer är hungriga och hjärta kan slå klass vilken dag i veckan som helst.

 10. Göran

  Nu är det ju ett AKUT LÄGE! !!
  Vad skall dom hitta på ??
  Tror tränar och sportchefen skulle fått gått mycket tidigare
  Och tror nästan en “otränad” Slangen skulle göra ett bättre jobb än många av “importera backarna gör idag !
  Och VARFÖR kastar man inte in Jakob Forslund I sista perioden för ????
  Vem han skulle ersatt?
  Appelgren kunde nästan blundat och peka på någon som kunde fått vila
  Ser hellre en “juniorer om misslyckas än en överbetalda utländsk spelare som har noll klubb känsla
  Fan var och varannat lag har ju någon “galler unge” med i laget men inte VIK
  Kan inte “Lidas” låna hit en hel kedja från Detroit s farmarlag som är samspelade?
  Och vad skulle vi med den här målvakten till ??
  Var (är ju backar och målskyttar )vi behöver
  Är jäkligt rädd att VIK spelar ett annat kval än det som alla vi trott

 11. Tomas

  Undrar vilka som är mer mediokra. Löven rätt kassa kan jag hålla med om men Västerås är ju banne mig överlägset sämst i ligan

 12. Ludde

  Så här har det sett ut hela säsongen. I höstas när VIK iaf vann matcher så gjorde dom det pga av ett fungerande PP. Nu har det fina PP-spelet helt försvunnit.
  I och med att PP-spelet inte genererat några mål den senaste tiden så förlorar VIK matcherna oftast med uddamålet. NJ har satt ihop laget helt fel denna säsong + dåliga sena värvningar. (#1 #13) Max två importer nästa säsong och satsa på några juniorer.
  Har skrivit det förr och gör det igen. Plocka tillbaka Conny Strömberg. Han gjorde skillnad förra säsongen i PP. Hade han varit kvar hela förra säsongen och att de plockat in Smotherman i januari så hade vi spelat SHL i år. Blir intressant att se vem den nya sportchefen blir. Kämpa VIK..

 13. Joakim

  Ja Backsidan ær just nu bedrøvlig tyværr , Visst vi har kvaliteter i backsidan men tyværr så øvervæger deras brister något fruktansvært just nu då dom inte klarar av att tæcka upp før varandra , Dom markerar varandra istællet før motståndarna ( 2 på 1 motståndare ) Vilket gør att allt før ofta så står en motståndare helt plutsligt fri i ett från vik øgon sætt ytterst dåligt læge och pang så ær det mål. Samma sak i allt før många matcher på rad nu. Så i detta læga undrar jag egentligen varfør inte bara plocka upp Alenbring f.eks och 1-2 backar till , Før helt ærligt det kan ju inte bli så mycket værre missar i førsvarszon en det som faktiskt ær , Skapa lite konkurrens på backsidan , låt dom ældre kænna att dom kan bli bænkade av hungriga juniorer som vill visa att dom platsar! , Så som det ser ut nu så varfør inte ta denna chansning? Få lite førændring och in met lite spelare som kanske inte har samma mentala slutkørdhet som våra A-lags backar har just nu. Våga chansa!

Tweets

Daniel O - Avatar021danneDaniel O

@VIKFanCentral Jag skulle redigera. Fredag och jobbvecka vettdu 🥴

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@021danne Ah, förstår! Stort tack, roligt höra Daniel! 😊💛🖤

SvaraRetweetFavorit
Daniel O - Avatar021danneDaniel O

@VIKFanCentral Sorry jag råkade radera tweeten, men det som stod till Micke var: "Vilken hjälte du är! På en fredagskväll" Slut citat 🥳

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Lite om det universella ledarskapet oavsett serie eller sport under brinnande fotbolls-EM - Thomas Paananens utmani… https://t.co/oaZ1QCbmgJ

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto