Helmersson, Emmerdahl, Caputi, Romano och Legein om Örebromatchen och framtiden

Centralen fick samtala med fem VIK:are efter den tunga 0-5-förlusten i Örebro. Nu hänger SHL-drömmen på en skör tråd. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Vad säger du Per? Trots allt finns SHL-chansen fick otroligt nog kvar.

– Vad ska man säga, säger kapten Per Helmersson till Centralen. Riktigt tungt att förlora två raka mot Örebro. Det finns nog inte ord hur besvikna vi var efter matchen!

– Men som du säger, chansen finns ju kvar.

– I våra huvuden är det bara tre poäng som gäller på tisdag. Under den här resan har vi hela tiden sagt att vi summerar serien den 7:e april inget annat, säger kaptenen avslutningsvis.

***

Stefan Legein har inte spelat sedan premiären mot Malmö. Fagervall har inte sagt rakt ut att Legein varit skadad eller varför han inte lirat.

– Jag är skadad, säger Stefan till Centralen.

Är det allvarligt? Upper- eller lowerbody?

– Tillräckligt allvarligt för att hålla mig utanför matcherna och skadan sitter någonstans från toppen av mitt huvud till under mina fötter, säger Stefan kort.

***

– Ja, den var blytung, säger Jonas Emmerdahl. Men vi har sagt och kommer fortsätta ha som mål att vinna varje match. Så det gäller även i fortsättningen.

– Vi vet att chansen till SHL fortfarande finns, säger Jonas Emmerdahl.

***

Luca Caputi säger så här:

– Jag gillade verkligen vår ”gameplan” inför Örebro och hur vi spelade i den första perioden. Vi spelade i deras zon och använde vårt styrspel (”the trap”) för att skapa kontringar för oss.

– Vi hade behövt hålla oss utanför utvisningsbåset eftersom deras powerplay är dödligt. En mycket tuff utvisning på Freddy (de använde resultattavlan, domarna såg aldrig träffen) och helt plötsligt var det 3-0. Vi återhämtade oss inte från det.

Hur känns det själv?

– Själv är mitt jobb att ge offensiv till laget. Jag har icke kunnat göra det, vilket är riktigt frustrerande. Jag måste bli bättre, finns inga ursäkter eller annat sätt att uttrycka det. Speciellt när du vet att du kan göra det och du inte får det gjort . Det är den tuffaste biten.

– Det stör mig att veta att jag sviker mina lagkamrater och mig själv. Det känns som att jag bär mitt hjärta på min ärm och gör mitt bästa varje match och i varje situation. Jag kommer inte sluta, det kommer jag aldrig.

Hur ni på fortsättningen?

– Vi måste vinna dem alla. Rätt och slätt! Om du inte kan höja dig till playoffhockeyän vad du är i fel sport. Jag förväntar mig att vi kommer vara i vårt bästa slag på tisdag kväll! Det blir motivationen.

Vad har Fagervall sagt?

– ”Joakie” sa ”att det är inte över förrän det över” och han talar absolut sanning. Vi kommer att kämpa tills slutet.

Hur var det efter matchen igår? Tror ni på detta fortfarande?

– Rummet var lite tyst igår efter matchen. Vi vill vinna ”so badly” så det är en besvikelse när det inte går vår väg. Vi har en bra grupp. Vi tror på varandra precis som vi har hela året – det kommer aldrig att förändras. Så, för att svara på din fråga så finns det fortfarande tro på varandra att vi kan vinna.

Vill du hälsa VIK-fansen något?

– Jag skulle bara vilja tacka dem för stödet hela året. Jag vet att de förmodligen är besvikna med hur kvalserien har gått men vi är inte utslagna. Chanserna minskade, men vi var inte ute. Ett byte, en period och en match i taget. Vi vill fortfarande ha och behöver det stödet och jag vet att de kommer att ge det till oss på tisdag.

Hur ska ni förbättra spelet?

– Vi måste spela enkelt och inom vårt system, och hålla oss borta från utvisningsbåset. Dessutom måste vårt powerplay och våra tänkta poängmakare (inklusive mig själv) hitta ett sätt att få jobbet gjort, menar Luca.

– Tack igen till er och alla fans i Västerås. Det har varit ett rent nöje för mig själv och min fästmö att ha bott och varit här. Detta är en upplevelse jag aldrig glömmer och jag hoppas vi kan göra fansen och staden stolta kommande tre matcher, säger Luca avslutningsvis.

***

Tony Romano:

– Ja, det var verkligen upprörande att förlora igen. Men som du säger finns fortfarande en chans och vi måste kämpa till slutet.

Hur upplevde du matcherna mot Örebro?

– Matcherna var tuffa och de är ett mycket starkt lag. Jag ycker att vi hade en bra första period som ett lag faktiskt och vi hade några chanser men efter matchstraffet i den andra perioden fick de en hel del fart.

– De har ett mycket starkt PP och när du spelar mot ett sådant lag kan du inte kan ge dem en centimeter, eftersom de kommer att ta en mil, menar Tony.

Läget i truppen?

– Just nu är vi uppenbarligen i ett tufft läge, men vi kommer att vara redo för AIK. Vi är alla professionella idrottsmän och av naturen är vi mycket äregiriga och vi kommer inte att ge upp.

– Stämningen är naturligtvis inte där vi vill att den ska vara, men vi har en bra grupp killar och även om vi inte har haft det resultat vi ville ha tror jag att vår fokusnivå fortfarande är kvar och vi är hungriga att vinna.

– Tränarstaben kommer att förbereda oss på måndag och tisdag och jag tror att vi måste spela med mer fart och flytta pucken snabbare upp isen. Det kommer att vara viktigt att strama upp vår försvarzon och spelsystemet också.

Vad har tränarna sagt?

– Inte mycket har sagts ännu eftersom vi hade ledigt i dag (söndag) för att vila upp oss. Tränarna sa att det inte är över och vi måste fortsätta.

Vad vill du hälsa VIK-fansen?

– Vad sägs om att inte hålla ”skylten-banderollen” upp och ner (skratt), nejdå skojar bara. Jag såg faktiskt att under matchen var den upp-och-ner och tyckte det var roligt själv.

– Men ännu viktigare såklart så skulle jag vilja tacka dem för allt den här säsongen. Med en hemmamatch kvar är jag säker på att vi kommer att ha en stor hejarklack på tisdag kväll igen.

– För alla fans kommer vi att fortsätta kämpa och spela så hårt och så gott vi kan på tisdagkväll och de två avslutande bortamatcherna, säger Tony avslutningsvis.