Hoppet lever men dålig disciplin och svagt powerplay raderade den lilla chansen som fanns mot Örebro

VIK behöver under kommande silly prioritera att hitta några Daniel-Sondell-liknande backar som kan åka skridskor OCH hantera pucken. Då skulle VIK:s potentiellt sett giftiga forwards kunna få pucken längre upp i banan. Emmerdahl är på gång att bli  en sådan, vilket ger hopp! FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Det var tungt på lördagen i Örebro och VIK föll med 0-5 efter ett mycket olyckligt matchstraff på Fredrik Johansson av alla. Men eftersom chansen fortfarande finns väntar vi med de tunga analyserna.

Chansen finns om dessa resultat slår in:

VIK-AIK 1-0

MIF-RBK 1-0 sd.

DIF-ÖHK 0-1 sd

9:e omg:

RBK-VIK 0-1

AIK-ÖHK 1-0

MIF-DIF 1-0 sd.

10:e omg:

RBK-AIK 1-0

ÖHK-MIF 1-0

DIF-VIK 0-1

Ger tabell: (med reservation för tryckfelsnisse)

1. ÖHK 21

2. VIK 16

3. MIF 15

4. RBK 14

5. DIF 14

6. AIK 10

***

Flaskhalsarna är att Örebro måste göra sitt och att det helst ska bli några sudden som stoppar trepoängare för Djurgården, Rögle och Malmö.

Det ger oss anledning till att ge allt nu på tisdag för att stötta laget. Vid seger och tre poäng då lever VIK vidare en-två omgångar till beroende på hur det går i övrigt.

Kul att vi får en levande hockeyfest till innan sommarlovet!

***

Matchen mot Örebro då? VIK blev totalt överkörda första tio och Fornataro tog väl en sådär hakning vilket Örebro gjorde 1-0 på fint i power play efter 4.21.

Men sedan kom VIK igång bra och fick några power play. Tyvärr var VIK:s power play fortsatt uselt och det har man inte råd mot ett starkt Örebro.

Det VIK helt plötsligt gjorde bättre var att McGrath & Co. plötsligt slutade dumpa pucken som galningar och istället försökte vårda den och söka lugnare lösningar. Då fick Örebro lite problem.

I början på andra fortsatte VIK att spela bra och Örebro kändes helt klart störda. Då kom några olycksminuter. Först brände Marklund ett friläge med retur efter fin pass av Lindhagen.

Sedan gjorde Fredrik Johansson av vårdslös tackling från “blindside” på Henrik Löwdahl. Vi vet att Freddan inte är en ful spelare men här var det övertänt och olyckligt. Matchstraffet var svårt att snacka bort.

Mot Örebro går det givetvis inte bjuda på fem minuter i PP och deras superkedja lekte in 2-0. VIK såg ut att överleva hyfsat när “Messy” Jonsson drog på sig vad som känns som en onödig crosschecking utanför spelet. 3-o Örebro i powerplay och rullgardin.

***

VIK har nu spelat 59 serie- och kvalmatcher med svagt power play och ganska dålig disciplin med många onödiga utvisningar. Det är synd att Fagervall/Hellenberg misslyckats med att få laget disciplinerat och balansera tändning mot eftertänksamhet.

Spelarna och ledningen har också hittills misslyckats kapitalt med power play. I kvalserien ligger det nu på otroligt svaga 8,7 %, vilket var den nivå det låg på länge i Allsvenskan också. Alla andra kvallag ligger över 20 %.

Att VIK helt plötsligt ska få ordning på disciplin och power play i match nr. 60, 61 och 62 är kanske inte sannolikt, men det kommer krävas om VIK nu ska greppa det lilla halmstrå som alltså finns kvar, otroligt nog.

Att laget försöker vårda pucken och skippa så mycket dumpningar är också ett måste. Pucken är ingen handgranat!

Positivt var att Mathias Bromé äntligen fick byta om. Det innebär att Fagervall alltså kanske rankar Bromé före Kenneth Bergquist nu. Det är stort steg framåt.

Nästa år måste den VIK-ledningen våga lita mer på de yngre spelarna.  Det är en lärdom vi kan dra redan nu.

(“Västerås tre stjärnor” mot Örebro utgår. Tacksam för tips!)

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://24.media.tumblr.com/d913176e77e334701a254117b0f59509/tumblr_n34zi2oloG1rz48fvo1_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

2 Kommentarer

 1. Mikael Norén

  Ja, Viktor, liksom Mora gjorde 03-04 kan vi gå bakvägen. Du skrev ju tidigare att vi skulle vara optimistiska 🙂 Tror inte man ska se det negativt att ledningen hade tydlig målsättning om SHL, det kan man inte ta som ett “löfte”. Hellre det än nöjda spelare inför kvalserien. Nu lever trots allt serien för VIK ändå till omgång 9 om laget tar tre poäng mot AIK. Hur hade du Viktor velat ställa upp laget i kvalserien utan de sena nyförvärven? I ärlighetens namn var det bara Bromé av juniorerna som gjorde ett riktigt avtryck, mkt konstigt att han inte fick lira. Sedan tvingades man till någon värvning extra då Williams skadades och Bergquist och Legein inte producerade. Håller dock med dig Viktor från tidigare att laget skulle jagat några smidiga och puckskickliga backar, det har verkligen saknats. Nästa år borde ett antal platser vikas för juniorforwards och mycket av budgeten på läggas på mobilare backar på det man sparar in med en yngre forwardssida. Vad tror du? Sedan var det en missbedömning att Caputis ljumskar inte höll, McGraths matchoträning och hittills oanpassning till kemin plus att Williams inte hunnit träna ikapp.

 2. Viktor

  Hoppet lever????????????
  Nä, nä Mikael, den här säsongen är definitivt över för laget! Den stora frågan är väl om den här säsongen överhuvudtaget startade någon gång för laget? För något lag har vi ju inte haft det här året utan det har varit ihop plock av tillgängliga hockeykrigare. Kanske var och en bra hockeykrigare men som grupp har man visat sig vara medelmåttor även fast man har beryktade namn som Fornataro, Mc Grath, Lindhagen, J Jonsson, Frisk. Dessutom har några överåriga backar inte levt upp till fornstora dar. Avsaknaden av en härförare, han som får med sig laget i både vått & torrt, han som lyfter de unga och väcker de gamla, har i år varit stor. I år har inte funnits någon spelare med hjärta av VIK, med hjärta av klubbkänsla.

  Säsongen är över och förlorarana är givetvis sponsorer, kubbmedlemmar och publik som gick på ledningens löften om att VIK i år skulle ta sig upp! Men de största förlorarna är VIK-ungdomarna som ratades och skickades iväg till diverse div 1-klubbar. Unga spelare som inte kunnat prestera sämre än de legoknektar som köpts in, unga VIK-krigare som kunnat vara med och byggt klubbkänsla och framtidstro.

  Säsongen börjar dock nu för styrelsen – alltså nästa säsong. Ska verkligen någon av Eklund, NJ och Fagervall få vara med framöver? Och om – hur får man dessa tre herrar att förstå hur man bygger ett lag? Hur får man dessa herrar att förstå att hur man bygger ett trovärdigt varumärke? Trovärdigt bland ungdomar och oss övriga Västeråsare.

  Är det någon som är intresserad av en gulsvart halsduk? En gulsvart mössa? En munkjacka med VIK-logga? Ett VIK-märke? Bortskänkes – men först efter årsmötet beroende på hur styrelsen agerar.

Tweets

Martin - Avatarmartin_park021Martin

VIK som högst 4:a i upptaktsträffen, passar oss perfekt!! @vasterasik @VIKFanCentral @henke778

SvaraRetweetFavorit
Namn Namnsson💛🖤 - AvatarNamnsson1Namn Namnsson💛🖤

@VIKFanCentral Oerhört glädjande. Kanske bli slutspel för J20 sen, de har man ju inte direkt vart bortskämd med senaste åren

SvaraRetweetFavorit
Svensk Hockey - AvatarHockeySvenskSvensk Hockey

J20-extra: Dominante Thorwalls & Co. i VIK:s juniorer tog ytterligare en fin skalp mot Mora (efter 8-2 mot Leksand… https://t.co/VLIOOEtvJl

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

J20-extra: Dominante Thorwalls & Co. i VIK:s juniorer tog ytterligare en fin skalp mot Mora (efter 8-2 mot Leksand… https://t.co/qseLhUeKoh

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto