Historiskt tungt för VIK efter ny förlust i Karlskoga med små ljusglimtar: “Tycker att vi hade mycket mer fart genom mittzonen än någonsin tidigare”

Till Filanders försvar ska sägas att han fick ärva några problem; gravt formsvaga tänkta toppspelare och ett spelsystem som inte funkar idag. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

En mardrömsstart i Karlskoga var precis det inte ett skakigt VIK behövde på lördagseftermiddagen. Men det fick Gulsvart då domaren först blundade (?) för när Frycklund blev omkulldragen för att omedelbart efter skicka ut Angell för en tripping. 5-2 till BIK till slut.

Krampaktiga armar låg sedan bakom Emmerdahls okarakteristiska puck-out varpå BIK kunde göra 2-0 efter powerplay på grund av de två utvisningarna. Precis vad VIK inte behövde.

Sedan kompenserade domaren VIK resten av matchen för denna misstänkta och förödande hemmadomarstart, men VIK hade inte skärpan nog att utnyttja det. VIK som spelar med ett lite nytt system hade svårt att få det att kugga. Det var dock klart bättre än Karlskrona hemma.

McGrath brände en massa chanser och kanadensarens psyke testas nu rejält. Inget funkar. I tredje perioden tryckte VIK på skapligt. Conny gjorde två mål utan nytta.

– En tuff start, inte en dålig, men en tuff, säger Nick Angell till Centralen. Att ligga under med 2-0 tidigt “sucked” men jag tycker att vi hade mycket mer fart genom den mittzonen än någonsin tidigare.

– Vi vann skotten och hade några riktigt fina chanser. Defensivt släppte vi till 20 skott, men måste skärpa oss och hålla vår 3:e kille högre. Det är min taktiska analys, säger Nick.

Sammanfattning

Detta är troligen den tyngsta VIK-perioden sedan konkursen år 2000. För VIK-fansen är det smått overkligt att hösten/vinterns nöje plötsligt förbytts till något ångestdrivande och energitagande. Vi kan anta att VIK-spelarna och ledarna lider ungefär på samma sätt. Det såg ju så bra ut på pappret…

Fornataro, McGrath och Johner hade inga lysande matcher. Johner var -3 och dålig i teken och helt anonym i offensiven, Johner är totalt -8. Där har vi stort problem nummer ett. Av de tilltänkta forwardskanonerna är det bara Williams och i viss mån Conny (men -8 nu) som levererat.

Williams saknas verkligen och utan superskytten är VIK extremt bleka framåt. Hoppas det inte är något allvarligt, ryktades om någon ljumske och tystnaden kring skadan är inte lyckobådande.

Ljusglimtar är Frycklund som mognar från match till match, även om det blir lite mycket dribbel ibland. Fryck vann även 7 av 9 tek i afton. Montpetit var också mycket aktiv och jobbade stenhårt till sig lägen.

Lantosi var också pigg och visade upp sin fina teknik och skridskoåkning. På backsidan var Hampus Larsson plötsligt sjundeback, men fick komma in.

Angell lirade hela 31 minuter och var -3, men åkte sig igenom hela BIK och borde fått en straff vid ett tillfälle.

Men det viktigaste: Filander har flera stora utmaningar han faktiskt fått ärva: stjärnor totalt ur form och ett gammal defensivt spelsystem som måste uppdateras. Plus denna horribla start.

 • Det är inte Filanders fel att McGrath, Fornataro och i viss mån Johner (-8) inte levererar så mycket som förväntat. 61 och 93 var inte bra ifjol heller.
 • Det är inte Filanders fel att han fått ärva ett spelsystem som inte funkar på dagens finesstrupp.

Däremot är Filander orutinerad att hantera detta vilket gör det hela mer komplicerat. Men som skrivits förr är Filander lyhörd och Angell var nu plötsligt nöjd med dagens fart genom mittzon mot BIK som en frukt av det nya systemet.

Så Filanders nya taktik han kanske utformar tillsammans med de rutinerade i gruppen verkar visa små, små framsteg idag.

Söderkvist sa också i VLT.se att det kommer ta någon vecka innan det nya systemet satt sig. Så kan vi fans frambringa lite mer stöd i denna process vore det bra för alla.

Låt Filander och gruppen jobba vidare med detta nya spelsystem ett tag till. Men det måste kryddas med en powerforward som Spencer Machacak (hörde lite viskningar) och en klassback.

Då kommer vi troligen vara gladare i vår än nu.

Västerås tre stjärnor:

1. Brock Montpetit – Ständigt i rörelse och skapade en del

2. Mikael Frycklund – Vann många tekningar och gjorde mycket bra, även om det blir någon solokörning för mycket.

3. Conny Strömberg – Två mål är det alltid stjärnglans kring.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://38.media.tumblr.com/84d635b1798d2a65fa81cc05e3abf917/tumblr_ncbmjoF0Bp1rz48fvo1_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

4 Kommentarer

 1. DC

  Bra skrivet… “Det är inte Filanders fel att McGrath, Fornataro inte fungerar”.. jag tycker att båda begår tjänstefel o bör sparkas omgående… det finns inget annat…
  Vi borde ha fysiken att hägna med de andra lagen, det gjorde vi ju förra året… speliden suger och mentaliteten finns inte, o det är tränarens uppgift att fixa det… nu har det gått för långt och även Filander bör sparkas eller avgå självmant… det finns inget annat…
  Så länge dom är kvar tänker jag avstå från att gå på matcher.. så är det tyvärr.. så bitter är jag….

 2. Robban

  Tycker det såg bättre ut än tidigare. Kunnandet finns, det är det mentala som saknas. Kommer ihåg en spelsekvens där Angell behandlade pucken istället för att skjuta direkt. Målvakten hann givetvis över och stod i vägen. En Angell med självförtroende hade skjutit direkt och detta ser jag hos alla tänkta stjärnor.

  Loppet är långt från kört, lyckas man vända detta ligger SHL inom räckhåll.

 3. Patrick

  Hej, tack bra skrivet det är nu det visar sig ifall man är riktig supporter eller inte, det är nu vi ska fylla hallen för att stötta laget, kom igen grabbar kämpa på det kommer att vända. Kämpa Vik kämpa Vik.

 4. PatrikH

  Tack för konstruktiva och stödjande inlägg nu i denna tunga period då alla bara letar efter syndabockar att få ut sin frustration över. Ni är verkligen GULD värda på VIKFanCentralen! Fortsätt så!

Tweets

Svensk Hockey - AvatarHockeySvenskSvensk Hockey

Två centrala gulsvarta frågor inför premiären mot Tingsryd: Kan Isak Skedung växla upp (som exempelvis Kalle Östman… https://t.co/S2YynCXA6T

SvaraRetweetFavorit
Dennis Forslund - Avatarzembla80Dennis Forslund

@VIKFanCentral Skedung är alltså bara 24 år, han känns äldre på nåt sätt. Känns som han spelat på den här nivån i e… https://t.co/0kyGL0vFhA

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Två centrala gulsvarta frågor inför premiären mot Tingsryd: Kan Isak Skedung växla upp (som exempelvis Kalle Östman… https://t.co/juyYpft0kD

SvaraRetweetFavorit
Martin - Avatarmartin_park021Martin

VIK som högst 4:a i upptaktsträffen, passar oss perfekt!! @vasterasik @VIKFanCentral @henke778

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto