Positiva signaler från dagens träning inför Karlskoga & taktiskt nytänk krävs kanske för att ta VIK ur råtthjulet?

Matchens behållning Brock Montpetit med 3 ass.

Med lirare som Montpetit och Davidsson på längden och bredden borde det gå att få ihop VIK med lite justeringar. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Det ska ha varit ett mycket givande möte efter 0-4 mot Karlskrona, då VIK-truppen tillsammans med tränarna som bekant låste in sig. Ny energi och nya idéer ska ha genererat en bra träning idag (fredag) inför Karlskoga.

En av Filanders styrkor verkar vara lyhördheten och ödmjukheten då man ser VIK-tränaren tala. Sedan tror jag inte energin hos den unge coachen ska tolkas så negativt. Coachen verkar ha fortsatt förtroende om man tolkar signaler från dagens träning.

Att det saknas vilja bland spelarna är inte känslan heller, mer sannolikt är lirarna överspända och håller i klubborna så att knogarna vitnar. Sedan kan man inte begära att exempelvis en sådan som McGrath helt plötsligt ska åka runt och tackla ursinningslöst när han inte gjort det på en hel karriär. Ungefär som att kräva att Viktor Mårtensson skulle börja dribbla.

***

Det är kanske så att man hamnat i ett ”råtthjul” då spelsystemet inte funkat optimalt. VIK-spelarna har frustat för att nå osten, förgäves.

Men med en följsam coach och ett lag fyllt med rutinerade hockeylirare kan saker justeras. Med lite distans till det hela är ändå vilket spelsystem man har viktigt. Det handlar om centimetrar, hundradelar och tiondelar som måste synkas. Sedan handlar det också om att systemet tillåter kreativa lirare släppa loss.

Känslan är på något sätt att dagens spelsystem med överbelastning och mycket fokus på egen zon inte är trimmat för dagens VIK-trupp som besitter så mycket finess. Det funkade bättre för årgångarna 2010/2011 – 2013/2014.

Det märkliga är ändå om man går igenom VIK-truppen spelare för spelare finns mycket positivt och mycket skills och hjärna. Det ger ändå hopp.

***

Men en stark back lär behövas. En källa med insyn har gjort gällande att Robin Jacobsson (ex-Leksand) faktiskt ska vara klar för VIK. Från andra håll har det dock inte bekräftats/dementeras. Så MrMadhawk.se verkar som vanligt vara ganska rätt ute. Jacobsson bör hursomhelst ligga väldigt nära VIK.

För någonstans är det en back som käka lite minuter det VIK behöver, för att avlasta Angell. Jacobsson har fysiken och dessutom kommer undertecknad ihåg 100-kilosbackens offensiva spel från Tingsryd.

Bland annat stod Jacobsson för ett fräckt solomål i ABB Arena för några år sedan, för den som minns det. Den som har ännu bättre minne kanske även minns Edvin Frylén. På något sätt påminner Jacobsson om den gamle VIK-backen.

1 svar

  1. Johan skriver:

    Läste på dragskott.se att ABB ska storsatsa på Karlskrona och som huvudsponsor gå in med mera kapital. Tänk om ABB i Västerås och med huvudkontoret här kunde tänkas gå in med extra sponsorpengar detta viktiga år.Att visa med stolthet att ASEAs och nuvarande ABB har sin historia och säte i stan.Hoppas det vänder för oss idag och vi tar 3 viktiga poäng mot Bofors.