Monumentalt spelmässigt ras hemma mot Karlskrona sätter tidigt saker på sin spets i VIK

Det började ändå skapligt hemma mot Karlskrona på torsdagskvällen. Men det slutade i total spelmässig misär och 0-4 i baken. 7-19 i skott efter första var talade för hur det såg ut.

Nu ställs frågorna på sin spets i VIK denna unika säsong: Är Filander rätt man? Har tiden (ganska plötsligt) passerat för McGrath, Fornataro och Strömberg att vara ledande på hög allsvensk nivå? Spelare kan faktiskt tappa det mesta på en säsong (lex Lundbohm).

Hur ska laget få in energi och sluta hamna i sarghörnen? Hur ska passningsspelet börja fungera?

***

VIK stressade annars KHK:s backar ganska bra inledningsvis. Blekingarna hostade upp pucken ett antal gånger utan att VIK hade kraft att utnyttja det.

Dock fick KHK första målet sedan Rubins föreföll titta väl mycket puck. Sedan var det fruktansvärt att bevittna det som utspelade sig. VIK-publiken gav heller ingen energi till laget, och undertecknad var också stel och chockad på läktaren över det usla spelet.

Eller var KHK lika bra som Sovjet? Men vänta, det var ju Almtuna och Mora borta också (lika bra som Sovjet alltså)? Inte kan alla lag VIK möter helt plötsligt blivit Sovjet?

***

Nej, för trovärdigheten mot publiken måste nog något hända. Visst är det press på VIK-killarna och så vidare. Men det är väl inget nytt i elitidrotten?

Problemet är att NJ har byggt ett renodlat finesslag som inte får till finessen. Passningsspelet och puckmottagningar funkar ej. Sedan när liret inte funkar finns ingen som helst fysik att ta till för bryta sig fram. Laget hamnar på utsidan i anfallszon hela tiden.

På backsidan är Angell sorgligt ensam som klassback. I mål hindrade Fransson hindrade ett större ras.

Många menar att VIK-spelarna inte kämpar. Det tror jag visst de gör. Laget förefaller ”bara” felbyggt då man glömt bort att hockey faktiskt är lite av en gladiatorsport.

***

Positivt är att det finns gott om tid att få ordning på saker. Negativt är att VIK-ledningen inte vad jag förstår några större pengar att röra sig med.

Kanske tvingas man köra vidare med detta manskap och bara hoppas att det löser sig. Men problemet är att det inte är sannolikt att detta lag kan förbättra sig så mycket som krävs för att nå SHL.

***

Till sist. När VIK nu talat om disciplin. Vad är det nästan första man får se? Jo, en VIK:are i anfallszon som lägger armen runt en KHK:are. Det är ett tecken på att inget verkar funka i VIK Hockey just nu.

10 svar

 1. strada skriver:

  tror inte Filander har anpassat sig efter dom nya ytterzonerna man måste lägga om systmeet därefter , och press hela tiden ligga på , samma med i när dom andra har pp i bp stor box stressa skyttarna så dom får passa runt ,vid hörnen. och vik i pp lägg ned där med att hitta in till forwards hela tiden ANDVÄND backarna för fan !! Skjuuu det är poängen med större ytterzoner för att backarna skall bli mer involverade i spelt i pp. Tyvär Filander är en flopp , är man så snål som NJ är och tar in en oprövad tränare med noll erfarenhet så får mna ta på sig detta själv, snålheten bedrar visheten…. näää men i sann NJ anda mer centrar och kockar i soppan de hans mentra

 2. Janne skriver:

  Ett gäng ganla fd transatlanter kryddat med Conny …

 3. ChillMario skriver:

  Det är sorgligt och tragiskt att se folk som tror katastrofen beror på något annat än att laget är felbyggt.
  Förstod verkligen inte hur folk kunde tro att ett ishockeylag kan lyckas utan en ända fysisk spelare. NJ värvade spelartyper som redan fanns i VIK. Dustin Johner exempelvis, för er som såg djurgården spela föra året så kom dem flesta målen på direktskott i powerplay. Där har vi redan Williams.. NJ valde att värva dyra finnesspelare (som vi redan hade gott om i truppen) och när inte pengarna fanns till en vettig tränare valde han att chansa på ett helt orutinerat kort i Martin Filander.

  Tror ni på fullaste allvar att dagens ”VIK-Stjärnor” hyser respekt för honom? Tror ni att Filander är en tränare som kan gå fram till Evan McGrath och säga, antingen presterar eller åtminstonde visar ett jäkla hjärta eller moral på isen, annars står din trunk packad och klar på morgonträningen imorgon.. Tror ni Pelle Bäckman är kapabel till det? ganska enkelt svar.

  Föra säsongen så vann VIK väldigt många matcher med uddamålet i väldigt tuffa matcher med mycket kamp i, mycket tack vare Jonas Fransson, men det var minst lika mycket tack vare dem här fysiska energispelarna vi hade. Tänker framförallt på spelare som: Lindh, Mårtensson, Jonsson, McArlde och till viss del Marklund. 5(!) av dem är nu borta utan naturliga ersättare… Kort och gott, NJ misslyckades helt med lagbygget. Kommer VIK bland dem 8 första får man vara nöjd. SHL förstördes redan i somras.

  -Hockey handlar inte om vem som har flest namnkunniga spelare, det handlar om att bygga ett lag och hitta roller till varje individ.

 4. Erik skriver:

  Inget stöd från läktarna när laget behöver det som mest. För att det ska sjungas och eldas på i Västerås krävs tyvärr antingen medgång på isen eller bortaklack.

  Filander bör inte ha mer än 2 eller max 3 matcher på sig att vända detta till en tydlig positiv trend nu. Att just denna säsong chansa och ta in en ung och helt orutinerad tränare kändes läskigt under försäsongen och framstår nu som ett allt sämre beslut. Trygghet och rutin behövs på tränarpositionen, om det fanns tror jag att de flesta av de individer i laget som nu ser ut som vilsna juniorer skulle kunna prestera på den nivå de är kapabla till. Således tror jag inte att det är rätt väg att gå att kicka någon spelare i nuläget. Vad gäller tränarnamn ropar många på Pelle Bäckman men det känns lite väl dammigt tycker jag, en Fagervall-typ med ytterligare mer rutin står på min önskelista.

  Givetvis brister det till stor del även i lagbygget. Mårtensson, Messy, Lindh, McArdle och Marklund har försvunnit utan att en enda ersättande kämpe plockats in, hur kunde NJ missa det behovet???

  Förändring krävs, och det snart, för att VIK ska komma upp på banan igen. SHL-drömmen är inte borta, men den känns avlägsen just nu.

 5. Johan skriver:

  Johansson MÅSTE agera på något sätt….gör han inte det under Fredagen så bojkottar jag VIK Hockey till dess att ändringarna sker….!!!!
  AVGÅ FILANDER, JOHANSSON – RIV laget, Bygg om och bygg rätt…!!!!!

 6. Johan skriver:

  Nu får det vara nog! Gott om tid, nej, nej, det finns inte gott om tid om man nu ska ta första eller andra platsen.
  Om man tittar och lyssnar på spelare och ledare i båset idag under matchen behöver man inte vara psykolog för att förstå att Filander inte har laget med sig. Angell kom in i båset och gormade till Filander att ”vi kan inte stå still på blålinjen som vi gör” strax efter kom 0-1. I tredje perioden skrek både Söderkvist och Angell till Filander om hur de skulle möta upp Karlskronas anfall då kom 0-4….
  När Filander under under matcherna ska förmedla något till spelarna är det sådana pojklags klyschor att man blir mörkrädd. Dessutom kan man se på spelarna i båset att de redan nu är så less på att höra Filanders Jah, Jah, Jah och Go, Go, Go hela tiden. Spelarna ser helt enkelt inte ut att tro på det han säger för han säger så fruktansvärt mycket att orden till slut blir helt menings/respekt-lösa.
  Vid 0-3 idag ställde han sig bakom bänkarna och kliade sig i huvudet!
  #83 spelade -4 idag och #93 -3 vad säger man om det???

  Gälllande lagbygget håller jag med om att det skulle behövas 2 powerforwards (Smotherman & Nicolas Blanchard) samt 2 tuffa rejäla pjäser (Yonkman & Syvret) på back sidan. Då har VIK ett lag som kan ta klivet upp till SHL. Men nog skulle denna trupp under ledning av t ex Fagervall tagit mer än 10 poäng?!
  Det enda rätta för truppen, sponsorer och fans är att NJ tar sig i kragen och ber Filander lämna in kavajen. För tåget har lämnat perrongen, men det finns en liten chans att hinna hoppa på sista vagnen innan det är försent…..

 7. Viktor skriver:

  Usch vilken pojklagshockey VIK bjöd på ikväll. Jag sågade ju redan i våras klubbledningen, Niklas & Eklund, för dumdristiga värvningar av föredettingar inför kvalserien – det var där moraset började.
  Tyvärr fick jag rätt men VIK har fortsatt med sina blåögda värvningar utan som det tycks en enda tanke på hur man bygger ett lag. Utan en enda tanke på hur man får till en grupp som måste bestå av grovjobbare, vattenbärare, lirare och ledare. Så även i båset.
  Var det inte den säsongen (för tredje eller fjärde gången) VIK skulle upp? Och ändock finns inte en enda stabil formation, inte en enda stabil spelare. Oj vad vi saknar Jonsson och Mårtensson. Dags för ledningen att agera, om det nu finns någon.

 8. Marko skriver:

  Det samma gäller ledare i klubben! Ransaka Er insats, fundera på om ni verkligen sköter Ert jobb som det är tänkt! Nån del i VIK Hockey är sjukt och bör omedelbart amputeras bort innan Ni drar med Er resten oxå… Det stavas KRISMÖTE och det borde ni hålla i natt! Tills vidare ger jag fan i de! Den korta resan till Karlskoga för min del är härmed INSTÄLLD!

 9. Marko skriver:

  Dustin Johner är inne på alla 4, McGrath inne på 3 så vi ska nog kanske inte koka över av ilska gällande Angell va? Ett tips till alla spelare i VIK efter bedrövelsen ikväll.. Ransaka er insats och lämna sen in ansökan om avsked! För fy fan så jävla pissig insats ni står för! Det är inte meningen att klubben ni tycks TOTALT sakna hjärta för ska betala ut några löner till Er! Så bara avgå! Så oproffsigt beteende borde vara straffbart! Om jag sköter MITT jobb lika förbannat uselt så får jag sparken! Måste fan va slutdaltat nu! Jag är arg, bitter, förbannad och jävlig tom just nu! Men det värsta av allt? Efter 9 omgångar så skiter jag i vilket! Orkar inte bry mig längre och det…. DET ÄR JÄVLIGT ILLA DE OM FLER KÄNNER SÅ!

 10. Ronny skriver:

  Ser du inte vad Angel gör? Idag borde han blivit bänkad. Inne på två bakåt, orsak till andra målet och inblandat i tredje målet…
  Sjuukt långa byten.