Högerslägga återvänder från Timrå & Tingsryd och lagpappa klar då Zäta fortsätter leverera från semestern

Kenny Källström ledde trupperna bakifrån i Ettan och veteranen hade bäst plus/minus av alla backar i kvalserien till HA. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Kenny Källström och Lukas Zetterberg blev under måndagen klara då bägge skrev under tvåårskontrakt.

Källström gör att VIK bygger vidare på den framgångsrika och tighta kärntrupp man satte i Ettan och Zäta behåller alltså en röd tråd från föregående säsong. Källström är en komplett allroundback med bra storlek som innan sin axelskada sköt sju fina mål från distans under hösten.

Enda frågetecknet är hur väl Källströms skridskoåkning kommer klara Allsvenskan, är inte den snabbaste. Men samtidigt är Avestasonen stor och man kan lura sig lite där.

VIK har nu fyra riktigt välväxta backar och man har chansen att åter bygga starkt bakifrån om Hassel, Jansson och Källström kan växa med uppgiften.

Förhoppningsvis lyfts de av Younan och ytterligare spetsvärvningar utifrån, där det behövs en snabb och skicklig rightare för att balansera upp backsidan plus gärna ytterligare någon snabb back utifrån.

***

Såg någon studie om att lag som kan sätta två eller fler rightare i sitt PP gör 40 % mer mål i den spelformen.

***

Lukas Zetterberg behöver komma till skott ofta för att vara effektiv. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Att Lukas Zetterberg återvänder minskar dock behovet av en skottstark rightare från blå i power play. Lukas blåste in totalt 13 mål som 19-åring 16/17 i Allsvenskan/kvalet och lär väl inte göra mindre nu som mer härdad 21-22-åring. Dessutom har Lukas fina händer och bra spelsinne.

Sådana unga begåvade högerskyttar växer inte på träd. Dock har Zetterberg en resa framför sig gällande intensitet och skridskoåkning. Men enligt egen utsago utvecklades den helheten under förra säsongen i Timrå och Tingsryd. Frågan är inte om Zäta är en kommande topp-6-forward i Allsvenskan, utan när.

Och VIK behöver nog att Zäta, som var runt -30 i VIK/Timrå fram till han blev en plusspelare i Tingsryd (+1 på 20 matcher), snarare förr än senare tar det där steget och får ihop allt.

***

En intressant sak som Patrik Zetterberg sa på VLT.se efter värvningen av sin son och fler andra unga lovande 97:or var:

”Jag har velat ha in tre, fyra sådana här spelare som varit i allsvenskan tidigare men fortfarande har en väldigt stor uppsida och utvecklingspotential.”

Och nu har man ju värvat fyra sådana. Således är det kanske nu mer fokus på beprövad spets och att fylla laget med spelare från laget som gick upp?

Mr X1 – Mr X2 – Mr X3

Fredrik Johansson – Mr X4 – Marcus Bergman

Lukas ZetterbergIsac Skedung – William Wikman

Mr X5 – Jesper Cederberg –  Mr X6

Backar:

Alexander Younan – Mr X7

Jimmie Jansson – Mr X8

Kenny KällströmMorgan Hassel

***

25-årige Fredrik Hetta är ju en högerskytt från fjolårstruppen som producerat bra i grundserien på Ettannivå, men på de senaste 30 kvalmatcherna till Allsvenskan har det bara blivit fyra mål (4+10).

En stor fråga är således om verkligen Hetta kan förväntas producera mål regelbundet i Allsvenskan. Dock borde Hetta vara mycket intressant som lite mer av en energispelare kommande säsong, om han nu kan acceptera en sådan roll till att börja med.

Det är också mycket svårt att sia kring hur Lucas Venuto skulle stå sig i Allsvenskan. Fick ju trots allt lämna både Kristianstad och Borlänge i Ettan tidigare. Skadade sig i VIK och tappade allt. Frågan är också om VIK behöver fler frågetecken i truppen nu?

***

Det som gör värvningen av Zetterberg mer logisk är ju att marknaden inte direkt kryllar av högerskyttar från backplats som känns rimliga att få till VIK.

Ett intressant högerskyttsnamn kan möjligen vara Huddinges välväxte back Alexander Anderberg som gjorde en del mål (även i tuffa kvalmatcher) och är född – just det: 1997. Målade i SHL-debuten för Örebro dessutom.

Hercules Öhlander Horn gjorde några lysande inhopp för VIK i Allsvenskan redan innan det bar av till Hudiksvall. Dock skadedrabbad men om VIK ville bredda upp med en lovande högerskytt kan det vara intressant. Född 1997.

EP-surfar vi runt på importer i Norden ser man hyfsat produktiva högerskyttar som Clay Anderson, Jace Coyle och Spences Humphries och Zäta kommer kanske till slut behöva chansa lite på något sådant namn för att få hit någon potentiell spetsback med högerfattning.

4 Responses

 1. VIK i kubik skriver:

  Anderberg, som nämndes tidigare är en grymt stark back som skulle passa som handen i handsken i VIK. Att han har en bössa av rang hjälper ju oxå till💪

 2. patrik johansson skriver:

  Fast Lindh vägde 93 kg
  Men väldigt få är ju så aggressiv som Lindh var…

 3. patrik johansson skriver:

  Har vi verkligen 4 riktigt välväxta backa med vikterna 82kg 86kg 86kg och 93kg?
  För mig är en back på närmare 100kg hyfsat välväxt inte en tarm på 82. Men dock gillar jag alla VIKs backar men bofors 4 största backar väger 96kg 96kg 95kg 95kg, Så våran backbesättning kallar inte jag välväxt… 🙂

  • Pelle skriver:

   Inte bara kilon som räknas. Vill minnas att Lindh inte vägde mer än 86, och han var forwards livrädda för.
   Hellre drygt 80 kg muskler än en lite småfet 100+ back typ som Mylläri.